Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013
ΣΤΟΝ ΒΑΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Διατροφικός τουρισμός
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 17 Οκτωβρίου 2013 10:17 πμ - Σχολιάστε
» Ξένοι επισκέπτες διδάσκονται, μαγειρεύουν και γεύονται κρητικά φαγητά
Δοκιμάστηκαν στην παρασκευή γεμιστών, συμμετείχαν στο μαγείρεμα κόκορα με χυλοπίτες, άνοιξαν φύλλο για να φτιάξουν καλτσούνια, γεύτηκαν τσικουδιά κατευθείαν από το ρακοκάζανο. Η ομάδα των Φινλανδών τουριστών επανέλαβε και χθες μία διαδικασία που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα στον Βάμο Αποκορώνου, στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό “Βάμος” και που έχει να κάνει με την ανάπτυξη του διατροφικού τουρισμού.
Ξένοι επισκέπτες των Χανίων έρχονται στο χωριό και αφού πιουν το καφεδάκι τους στο παραδοσιακό καφενείο, μαγειρεύουν και διδάσκονται τα μυστικά της κρητικής διατροφής, ενώ στη συνέχεια γεύονται τον κόπο τους στην ταβέρνα “Στέρνα του Μπλουμοσήφη”.
«Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δύο φορές την εβδομάδα μαγείρεμα τοπικών φαγητών και κάθε Σάββατο διοργανώνουμε ένα μεγάλο “Συμπόσιο”. Είναι κάτι που κάνουμε εδώ και χρόνια», μας εξηγεί ο κ. Νίκος Φραντζεσκάκης, καρδιά και ψυχή του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού “Βάμος”. Αυτός μιλά στους τουρίστες για τα υλικά που χρησιμοποιούνται και πώς μαγειρεύεται το κάθε φαγητό και παράλληλα μαζί με την κα Στέλλα μαγειρεύουν με τη βοήθεια των ξένων επισκεπτών νοστιμιές της κρητικής κουζίνας.
«Εμαθα για το πρόγραμμα από έναν φίλο που ήταν εδώ διακοπές και από ένα φινλανδικό site. Αυτές τις ημέρες που κάνω διακοπές στις Καλύβες και ο Βάμος είναι πολύ κοντά αποφάσισα να συμμετέχω», μας εξηγεί ο κ. Pekka Ihanainen από τη Φινλανδία. Με πολλή επιδεξιότητα κόβει το κρεμμύδι και τον μαϊντανό που θα χρησιμοποιηθούν για τα γεμιστά, φωτογραφίζει τη διαδικασία ετοιμασίας του ρακοκάζανου και την πρωτορακή που βγαίνει από αυτό, επιστρέφει να δει πώς γίνονται οι χοχλιοί μπουμπουριστοί και βοηθά στο μαγείρεμα του κόκορα με χυλοπίτες. «Για μένα ήταν πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον να μαγειρέψω σύμφωνα με την κρητική γαστρονομία. Μου αρέσει το μαγείρεμα και πήρα καλές ιδέες. Τα φαγητά σας είναι εξαιρετικά και το ίδιο και τα προϊόντα. Ο τρόπος χρήσης του ελαιολάδου, αλλά και η πολύ μεγάλη χρήση λαχανικών και μυρωδικών, τα κάνει ξεχωριστά. Για αυτό και η κρητική κουζίνα έχει πολλούς φίλους στη χώρα μου», μας επισημαίνει.
Στη γνωριμία με την κρητική κουζίνα συμβάλλει καθοριστικά και η κα Μέρια Τουόμινεν – Γιαλιτάκη. Συγγραφέας με δύο βιβλία για την κρητική διατροφή στα φινλανδικά και ένα site για την κρητική κουζίνα πάλι στα φινλανδικά είναι ο πρέσβης του νησιού στη Σκανδιναβική χώρα.
«Η κρητική διατροφή και η κρητική κουζίνα γενικά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν τη χρήση του ελαιολάδου, πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και στα δικά τους φαγητά, αλλά και πώς να φτιάξουν και κρητικά φαγητά. Επίσης η χρησιμοποίηση τόσων αρωματικών βοτάνων κάνει πραγματικά πολύ εξωτικά όλα τα φαγητά σας».
Στον Αποκόρωνα, όπου ο αγροτουρισμός έγινε πραγματικότητα εδώ και χρόνια χάρη στις προσπάθειες ντόπιων κατοίκων, αναπτύσσονται και άλλες παράλληλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον εναλλακτικό τουρισμό δίνοντας μία ξεχωριστή προοπτική για όλη την περιοχή.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/diatrofikos-tourismos/#ixzz2i0GlroXA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου