Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ενα σπάνιο αρχείο
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 09-10-2013 09:48:33
Η πρώτη διάβαση του φαραγγιού της Σαμαριάς το 1938, με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, οι αποφάσεις των Δ.Σ. του Συλλόγου τον Δεκέμβρη του ?40 για τη διάθεση του ταμείου του για την αγορά ρούχων για τον Στρατό στα βουνά της Αλβανίας και η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς το 1953, σπάνια δημοσιεύματα, ημερολόγια, έγγραφο υλικό κ.ά.
Το μοναδικό αρχείο του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό όχι μόνο για τους φίλους του βουνού και των περιηγήσεων, αλλά για τον κάθε ιστορικό και περιβαλλοντικό ερευνητή. Αυτό το αρχείο, που με πολύ κόπο διασώθηκε και διατηρήθηκε, ξεκινά μια προσπάθεια να ψηφιοποιηθεί και να γίνει κτήμα για τον κάθε Χανιώτη.
«Αν πω ότι το αρχείο μας είναι πλούσιο, δεν αρκεί για να το περιγράψω. Είναι πραγματικά σπάνιο το υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας. Φωτογραφίες, έγγραφα, ημερολόγια, καταγραφές απόψεων, δημοσιεύματα. Από το 1930 μέχρι σήμερα όλη η δραστηριότητα που αφορά τα Χανιά», δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος του Ορειβατικού κ. Σταύρος Μπαδογιάννης.
ΑΠΟ ΤΟ 1930
Ηδη οι άνθρωποι του Ορειβατικού έχουν έρθει σε επαφή με την εταιρεία που ψηφιοποιεί το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και κάνουν προσπάθειες ώστε να ψηφιοποιηθεί ένα σημαντικό τμήμα του αρχείου του Συλλόγου. «Σε πρώτη φάση θα ψηφιοποιήσουμε την περίοδο 1930 - 1970. Είναι πολύ το υλικό που θέλουμε να κρατήσουμε. Ειδικά έγγραφα πριν τον πόλεμο που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φθοράς οφείλουμε να τα διασώσουμε. Εκεί είναι όλη η ιστορία του Ορειβατικού, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας των Χανίων. Η 'άνθιση' του Ορειβατικού σήμερα δεν είναι τυχαία. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους πρωτοπόρους αυτούς Χανιώτες που τον δημιούργησαν και που συνέχισαν να τον διατηρούν παρά τις δύσκολες εποχές. Να καταγράφουν, να σημειώνουν, να μας δίνουν σήμερα εικόνες μιας άλλης εποχής», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ
Πέρα από τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, τοπικού και αθηναϊκού, ξεχωρίζει και το πρώτο ημερολόγιο εκδρομών του Ορειβατικού. Οι εμπειρίες από τις πρώτες επισκέψεις στα ορεινά των Χανίων, η καταγραφή τοποθεσιών, υψωμάτων, διαδρομών, οικισμών, ανθρώπων. Η διαχείριση των πενιχρών οικονομικών, ο προγραμματισμός για τις επόμενες εξορμήσεις. Αλλά και η κοινωνική ευαισθησία με τη διάθεση των χρημάτων του ταμείου του Συλλόγου στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, στους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς και όχι μόνο.
Ηδη ο Ορειβατικός έχει βιβλιοδετήσει ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του, ωστόσο, αυτό δεν αρκεί γι? αυτό και οι άνθρωποί του έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση και παράλληλα έχουν έρθει σε επικοινωνία και με το Ιδρυμα Νιάρχου για την ψηφιοποίηση και της βιβλιοθήκης του Συλλόγου.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ
«Απευθύνουμε μια πρόσκληση στους συγγενείς, απογόνους παλιών μελών που έχουν φωτογραφίες, αρχείο που δεν έχουν πετάξει, να το φέρουν στα γραφεία μας. Αξίζει τον κόπο να διασωθεί και να γίνει κτήμα όλων. Σιγά - σιγά θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε», λέει ο κ. Μπαδογιάννης.
Παράλληλα, ο Σύλλογος καλεί τους Χανιώτες που μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθειά του που πραγματικά αξίζει. Και μια μικρή ενίσχυση από τον καθένα μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο δώρο στον Σύλλογο για τη διάσωση του αρχείου. Ενός Συλλόγου που έχει προσφέρει σημαντικά στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία με διασώσεις στα βουνά όποτε χρειαστεί, με πραγματοποίηση εκδρομών κάθε Σαββατοκύριακο στα βουνά της Κρήτης, τη λειτουργία καταφυγίων, την επισήμανση διαδρομών. Ενα ζωντανό κύτταρο για τα Χανιά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου