Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013
ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συστράτευση για το αεροδρόμιο Μάλεμε
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 26 Οκτωβρίου 2013 11:07 πμ - Σχολιάστε
«Η ιστορία δεν έχει τιμή, έχει τίμημα βαρύ». Με αυτό το σύνθημα η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του αεροδρομίου του Μάλεμε, στην οποία μετέχουν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά και τα Τοπικά Συμβούλια της περιοχής, πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας στον χώρο του αεροδρομίου στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου.
Μία εκδήλωση που θα συνδυαστεί με την έκθεση παλαιών οχημάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Παλαιών Αυτοκινήτων Χανίων (Σ.Ι.Π.Α.Κ.).
«Με αυτήν την εκδήλωση θέλουμε να αναδείξουμε σε όλο της το εύρος την ιστορικότητα αυτού του χώρου και την αναγκαιότητα να παραχωρηθεί στον Δήμο Πλατανιά», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Αυτήν τη στιγμή το αεροδρόμιο, συνολικής έκτασης 1.000 στρ., το διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και υπάρχει ο κίνδυνος να δοθεί στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. προς εκποίηση.
«Ζητάμε να μην δοθεί στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για κανέναν λόγο, αλλά αντίθετα να παραχωρηθεί στον Δήμο προκειμένου να αξιοποιηθεί για τις δράσεις που προβλέπει το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. μας, για δημιουργία θεματικών πάρκων και κοινόχρηστων δραστηριοτήτων», είπε ο κ. Μαλανδράκης.
«Σε συνεργασία με τον Σ.Ι.Π.Α.Κ. θα γίνει μια έκθεση παλιού αυτοκινήτου. Είναι καλό να δώσουν το “παρών” οι νέοι και να δουν τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο κ. Νίκος Δασκαλάκης, αντιδήμαρχος Δήμου Πλατανιά. Από τη μεριά του ο κ. Μανούσος Βολάνης, δημοτικός σύμβουλος, ζήτησε να μην γίνει το λάθος της δεκαετίας του ’60 με το ιστορικό ύψωμα 107, στο οποίο οι Γερμανοί έφτιαξαν το νεκροταφείο τους. «Δυστυχώς τότε, με την ανοχή του ελληνικού κράτους, το ιστορικό ύψωμα 107 του Μάλεμε χάθηκε. Δεν κατακρίνω τους φτωχούς ανθρώπους που προσπαθούσαν να επιβιώσουν και μετά τη λαίλαπα της κατοχής πούλησαν κάποια οικόπεδα. Οφειλε το Ελληνικό Δημόσιο να αποκτήσει αυτόν τον χώρο και να τον κάνει νεκροταφείο για όλους τους στρατιώτες και όχι μόνο για τους Γερμανούς. Θα παραλληλίσω το ότι χάθηκε το ύψωμα με το αεροδρόμιο του Μάλεμε που δεν πρέπει να βρεθεί στην ίδια κατάσταση, να εκποιηθεί και να το πάρουν κάποιοι, πιθανόν και Γερμανοί και να το αξιοποιήσουν τουριστικά. Πρέπει να παραχωρηθεί στον Δήμο Πλατανιά, ώστε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Βολάνης.
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων δηλώνει αντίθετος με την εκποίηση του αεροδρομίου Μάλεμε από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και την παραχώρησή του σε ιδιώτες επενδυτές. «Στο αεροδρόμιο Μάλεμε έγινε μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η μάχη της Κρήτης και έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε την ιστορία του. Η ιστορία του αεροδρομίου Μάλεμε δεν μεταβιβάζεται ούτε διαγράφεται. Επιβάλλεται να εξαιρεθεί από την εκποίηση σε ιδιώτες και να παραχωρηθεί στον Δήμο Πλατανιά, δηλαδή στην τοπική κοινωνία και με τον τρόπο αυτό και η ιστορικότητά του θα διατηρηθεί και θα αναπτυχθούν δραστηριότητες σύμφωνα με το Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π. που ισχύει για την περιοχή. Στηρίζουμε την προσπάθεια και τους αγώνες του Δήμου Πλατανιά, της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων του Νομού μας για τη μη εκποίηση του αεροδρομίου Μάλεμε και την παραχώρησή του στην τοπική κοινωνία», τονίζεται.
OΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΛΕΜΕ
Από τη μεριά του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάλεμε εκφράζει «την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη εκποίηση του αεροδρομίου Μάλεμε σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Συμφωνούμε στη διεκδίκηση του χώρου του αεροδρομίου και την παραχώρηση των μη χρησιμοποιούμενων χώρων και εγκαταστάσεων στον Δήμο Πλατανιά, για να μπορέσει να αναπτύξει κοινωφελείς, αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές χρήσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sistratefsi-gia-aerodromio-maleme/#ixzz2ivzkEgBu
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου