Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πηγή εσόδων ο συνεδριακός τουρισμός
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 04-10-2013 09:59:21
Σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική κοινωνία των Χανίων και της Κρήτης, αλλά και παράλληλα βήμα στην κατεύθυνση της επέκτασης της τουριστικής σεζόν μπορεί να αποτελέσει ο συνεδριακός τουρισμός.
Η έρευνα του καθηγητή του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, παράρτημα Χανίων, κ. Κώστα Πετρίδη, με βάση τις απαντήσεις 115 φοιτητών και καθηγητών που συμμετείχαν στο 'Εrasmus Intensive Programs' -ένα πρόγραμμα σεμιναρίων για φοιτητές μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού που κάθε καλοκαίρι υλοποιείται από το Τμήμα Ηλεκτρονικής του Τ.Ε.Ι.- παρουσιάζει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία.
Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι καθηγητές και φοιτητές υψηλού επιπέδου και καλής οικονομικής κατάστασης βρίσκουν τα Χανιά ως έναν εξαιρετικό τόπο για σεμινάρια, συνέδρια και διακοπές, ενώ παράλληλα αφήνουν σημαντικά κέρδη και διατηρούν θέσεις εργασίας στον τουριστικό και όχι μόνο τομέα.
«Στο πλαίσιο του 'Εrasmus Intensive Programs' πραγματοποιήσαμε και φέτος μικρής διάρκειας σεμινάρια 14 ημερών πάνω σε θέματα ηλεκτρονικής και λέιζερ. Σεμινάρια που δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών και άλλων Πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό μοιράσαμε στους μετέχοντες ερωτηματολόγια, 115 περίπου, προκειμένου να δούμε κάποια πράγματα αναφορικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού, αλλά και τι πιστεύουν οι καθηγητές και οι φοιτητές που έρχονται εδώ για την πόλη, τους ανθρώπους, τις υποδομές τους», λέει ο κ. Πετρίδης.
Η ανάλυση των στοιχείων των ερωτηματολογίων έδειξε πως οι επισκέπτες του συνεδριακού τουρισμού αφήνουν κατά κεφαλή μέχρι και τα διπλάσια χρήματα από τους άλλους επισκέπτες.
«Οι εντυπώσεις των ανθρώπων που απαντούν στα ερωτήματά μας και που προέρχονται από ορισμένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια στον κόσμο: Κέμπριτζ, Οξφόρδη, St. Αndrews, Πανεπιστήμια του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, δείχνουν ότι στα Χανιά μπορεί να αναπτυχθεί ο συνεδριακός τουρισμός καθώς είναι ασφαλής προορισμός, έχει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.ά.), υπάρχει η ελληνική φιλοξενία. Μπορούμε να προσελκύσουμε επιστήμονες υψηλού επιπέδου δημιουργώντας θέσεις εργασίας και φέρνοντας κέρδη σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις κ.ά.», εξηγεί ο κ. Πετρίδης.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ;
Στο ερώτημα αν θα πρότειναν στους φίλους τους να έρθουν στα Χανιά το 95% απάντησε θετικά. Ενα δεύτερο ερώτημα προς τους ερωτώμενους είναι αν θα επέστρεφαν στα Χανιά τα επόμενα δύο χρόνια. «Ενα ποσοστό 60% μας είπε 'ναι' παρόλο που είναι δύσκολο πράγματι κάποιος να πει κάτι ανάλογο, όταν βρίσκεται σε έναν τόπο, δηλαδή να σκεφθεί αν μετά από δύο χρόνια επέστρεφε στον τόπο που είναι σήμερα. Ομως το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο», τονίζει ο καθηγητής.
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών και των καθηγητών αναφέρει ότι προτίμησαν ελληνικές εταιρείες για τη μετάβασή τους στην Κρήτη. «Εκτός από αυτούς που χρησιμοποίησαν τις low cost εταιρείες και ήρθαν κατευθείαν από την Κύπρο και τη Μ. Βρετανία, οι άλλοι χρησιμοποίησαν την 'Aegean' ή την 'Olympic Air', κάτι που σημαίνει χρήματα για την τοπική οικονομία.
Δεν έχουμε υπολογίσει τι χρήματα έδωσαν για μεταφορές, εστιατόρια, μπαρ, νυκτερινή έξοδο τις 14 ημέρες που έμειναν στην Κρήτη.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτούσε τον κάθε φοιτητή με το ποσό των 20 ευρώ ημερησίως για το ξενοδοχείο του και με 10 ευρώ για τη διατροφή του, ποσά που υπερκαλύπτονταν από τους ίδιους», τονίζει ο κ. Πετρίδης.
ΑΣΦΑΛΗ ΠΟΛΗ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
Ενα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα προς καθηγητές και φοιτητές είναι το αν αντιμετώπισαν πρόβλημα ασφάλειας, αν ένιωσαν απειλή. «Το 98% μας είπε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα. Κάτι που σημαίνει απόλυτη ασφάλεια. Από το 2006 που υλοποιούμε το πρόγραμμα δεν είχαμε κανένα περιστατικό στο οποίο να συνέβη κάτι άσχημο ή κακό στον οποιονδήποτε. Επίσης δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με συμπεριφορά είτε ταξιτζή είτε εστιάτορα, ξενοδόχου, επαγγελματία του τουρισμού. Ολα αυτά δείχνουν ένα πολύ καλό κλίμα, δημιουργούν εξαιρετική διάθεση στους επιστήμονες που βρέθηκαν στα Χανιά», εξηγεί ο Πετρίδης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της 'Sentiment Anallysis' και του Ε.Β.Ε.Χ., ενώ για τη διοργάνωση των σεμιναρίων μετείχαν οι κ. Γ. Καλιακάτσος, Μ. Ταταράκης και Κ. Πετρίδης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου