Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013
ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
"Θησαυρός" γνώσεων προσιτός στο κοινό
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 11-10-2013 10:13:44
Διασώζεται, αναδεικνύεται και δίνεται στο κοινό το σπάνιο αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων με τη ψηφιοποίησή του. Ανάμεσα στο υλικό που αποκτά ψηφιακή μορφή και ένα σημαντικό μέρος της βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Εδώ και έναν μήνα εξειδικευμένα στελέχη των αναδόχων εταιρειών ψηφιοποιούν το σπάνιας ιστορικής αξίας υλικό.
Από τους ενετικούς χάρτες του 1651 μέχρι το προσωπικό ημερολόγιο του Βενιζέλου το 1925, και από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του 1900 μέχρι και μοναδικές αυθεντικές εκδόσεις από τα Οθωμανικά αρχεία.
«Είναι και για μας μία ξεχωριστή εμπειρία, γιατί το υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι πραγματικά μοναδικό», μας αναφέρει η Mαίρη Τετζαλόγλου, υπεύθυνη από την πλευρά της εταιρείας που κάνει την ψηφιοποίηση και που θα συνεχίσει τη δουλειά της για άλλον ένα μήνα.
Με πολύ προσοχή, το σπάνιο υλικό 'σκανάρεται' στα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, δημιουργούνται ηλεκτρονικά αρχεία και οργανώνεται ένα πραγματικά μοναδικό ψηφιακό αρχείο.
«Ξεκινάει πρώτα η ψηφιοποίηση και στη συνέχεια σε δεύτερο επίπεδο η τεκμηρίωση. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε είναι δύο κυρίως. Η πρώτη είναι η φυσιολογική φθορά. Το χαρτί όσο περνάει ο χρόνος θα αρχίσει να κιτρινίζει και να κινδυνεύει να διαλύσει στο χέρι σου και το μαύρο της μελάνης να ατονεί. Πολλά από τα Οθωμανικά αρχεία τα σκανάραμε χωρίς να βγάλουμε από πάνω τη ζελατίνι. Ενα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν βιβλία με πολύ κακή βιβλιοδέτηση. Προφανώς, στο παρελθόν ήταν δύσκολο να γίνει σωστή δουλειά σ?αυτόν τον τομέα κάτι που κάνει εξ ίσου δύσκολη σήμερα τη διαδικασία του σκαναρίσματος», μας εξηγεί η κα Τετζαλόγλου.
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ
«Θα ψηφιοποιηθούν 500 τεκμήρια, που κάθε τεκμήριο σημαίνει εκατοντάδες σελίδες. Απ? όλες τις κατηγορίες του αρχείου μας θα ψηφιοποιήσουμε το πιο σπάνιο, το πιο απαραίτητο και το πιο αλλοιωμένο υλικό», μας δηλώνει η κα Βιβή Χουδαλάκη διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Χανίων αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη και με την ψηφιοποίηση του υλικού της και μια σειρά από έργα εκσυγχρονισμού της, θα γίνει ακόμα πιο φιλική και πιο εύχρηστη για τους αναγνώστες και τους ερευνητές.
«Στους χώρους μας έχουμε και την προσωπική βιβλιοθήκη του Βενιζέλου. Θα ψηφιοποιηθεί ένα σημαντικό της μέρος και σκοπός μας είναι να ψηφιοποιήσουμε όλη τη βιβλιοθήκη που είναι 8.500 τεκμήρια ανάμεσά τους σπάνια βιβλία, χάρτες, έγγραφα του μεγάλου πολιτικού», υπογραμμίζει η κα Χουδαλάκη. Αναφορικά με τη χρήση του ψηφιακού υλικού και πώς αυτό θα μπορέσει να το αξιοποιήσει το κοινό η κα Χουδαλάκη τονίζει πως αυτό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τον Δήμο, αλλά ο κεντρικός στόχος είναι να μπορεί να το χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης.
Στόχος του Δήμου όπως μας επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Δ. Λειψάκης, είναι να συνδράμει και την προσπάθεια άλλων φορέων, όπως ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων για την ψηφιοποίηση του δικού τους υλικού.
Και Ιστοσελίδα
«Η διαδικασία της ψηφιοποίησης εντάσεται στο έργο «Ιστορική Αναδρομή Χανίων και Διαδραστικές Εκπαιδευτικές Εφαρμογές» και χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α. στο πλαίσιo του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Η πρώτη φάση είναι η ανάδειξη σπάνιου υλικού της βιβλιοθήκης. Σε δεύτερη φάση βασιζόμενοι σ? αυτό το σπάνιο υλικό θα στηθεί μια ιστοσελίδα στην οποία θα παρουσιάζεται η ιστορία των Χανίων από την αρχαιότητα μέχρι και τα χρόνια μετά τον Β? παγκόσμιο πόλεμο. Η διαδικτυακή αυτή πύλη θα έχει σκοπό εκπαιδευτικό και θα δημιουργηθούν παιχνίδια για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου που θα μπορούν να τα παίζουν online με βάση τα όσα θα έχουν διαβάσει στην ιστοσελίδα αυτή» δηλώνει η κα Σεβαστή Πολυχρονάκη προϊσταμένη του τμήματος Πληροφορικής του Δήμου Χανίων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου