Δευτέρα 1 Απριλίου 2013
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Περιοχές Natura χωρίς προστασία!
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 01-04-2013 10:53:20
'Κλειδαμπαρωμένες' στα... συρτάρια των Υπουργείων παραμένουν οι λιγοστές Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (Ε.Π.Μ.), που εκπονήθηκαν για τις προστατευόμενες περιοχές (Νatura 2000) στην υπόλοιπη Κρήτη και στον Νομό Χανίων, ενώ την ίδια στιγμή ανύπαρκτοι είναι οι Φορείς Διαχείρισης για τις οικολογικά και περιβαλλοντικά αυτές ευαίσθητες περιοχές, παρότι αποτελούν δεσμευτική υποχρέωση της χώρας μας.
Την ίδια ώρα που καθυστερεί αδικαιολόγητα σε όλη τη χώρα η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν τις Ε.Π.Μ., ώστε να γίνουν νόμος τους κράτους, οι επεμβάσεις στις συγκεκριμένες περιοχές συνεχίζονται χωρίς σχέδιο, προγραμματισμό και αειφορική λογική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χαρακτηρισμένες περιοχές Natura στα Χανιά καταλαμβάνουν περισσότερο από το 1/3 της έκτασης του Νομού.
«Παρότι υπάρχει ρητή υποχρέωση από τον νόμο για να εκπονηθούν Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες στις περιοχές Natura, ελάχιστες έχουν ολοκληρωθεί. Και από αυτές π.χ. για τα Χανιά στο φαράγγι της Σαμαριάς, το Λαφονήσι, στα Τοπόλια - Ελος, στη Γαύδο δεν έχουν πάρει τις τελικές εγκρίσεις από τα αρμόδια Υπουργεία, να υπογραφούν τα Προεδρικά Διατάγματα και να γίνουν νόμοι του κράτους», δηλώνει ο βιολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορία κ. Μιχάλης Δρεττάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες των 'Χ.Ν.', η έλλειψη πολιτικής βούλησης να γίνουν νόμοι οι Ε.Π.Μ. αποτελεί τη βασική αιτία που δεν προχωρά η θεσμοθέτησή τους.
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ»
Και όμως οι Ε.Π.Μ. μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία για μια πραγματική ανάπτυξη όλων των προστατευόμενων περιοχών προς όφελος των κατοίκων τους. Οπως εξηγεί ο πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου, κ. Κώστας Κουκουράκης, που πρωτοστάτησε, πάρα τον μεγάλο πόλεμο που δέχθηκε, στην εκπόνηση της Ε.Π.Μ. για το Λαφονήσι: «Οι Ε.Π.Μ. είναι πολύ ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία κατά τη δική μου άποψη. Είναι τραγικό λάθος των διαφόρων κυβερνήσεων εδώ και κάποια χρόνια να μην τις υλοποιούν. Αυτό άλλωστε είναι και η υποχρέωση της χώρας και υπήρχε και κοινοτική οδηγία για εκπόνηση Ε.Π.Μ. και σύσταση Φορέων Διαχείρισης σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές. Δυστυχώς αυτό το μυωπικό κράτος δεν μπορεί να δει αυτήν την αναπτυξιακή διάσταση, παραμένει δέσμιο παρεμβάσεων, συμφερόντων ατόμων ή ομάδων και τελικά ενδίδει σε αυτές τις πιέσεις και ζημιώνει τους πάντες».
Στα Χανιά υπήρξε μία ιδέα για ένταξη όλων των υπό σύσταση Φορέων στον μοναδικό που υπάρχει, αυτόν του 'Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς'. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες περικοπές και τη συνένωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με αυτόν της Καρπάθου ούτε κάτι τέτοιο φαίνεται να προχωρά.
Οπως επισημαίνουν περιβαλλοντολόγοι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την ατολμία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης του κράτους έχει ως αποτέλεσμα σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές να καταγράφεται πλήθος παραβατικών συμπεριφορών (υπερβόσκηση, καταπατήσεις, παράνομες κατασκευές), αλλά και ένα πλήρες χάος σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης με οικισμούς, τουριστικές μονάδες, αγροτικές καλλιέργειες, βιοτεχνικές δραστηριότητες να βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων η μία από την άλλη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου