Κυριακή 28 Απριλίου 2013
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΒΟΥΒΕΣ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
Πιστοποιημένο το σύγχρονο “μπόλιασμα” δέντρων
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 27-04-2013 08:53:17
Σύγχρονες τεχνικές με πιστοποιημένα γενετικά προϊόντα απαιτεί το 'μπόλιασμα' των δενδρωδών καλλιεργειών, χωρίς όμως να τίθενται στο περιθώριο οι τοπικές ποικιλίες.
Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίστηκε στη χθεσινή πρώτη ημέρα της διημερίδας για το μπόλιασμα και το κλάδεμα που οργανώθηκε στις Βούβες Κολυμπαρίου από τον Δήμο και την Κοινωφελή Επιχείρησή του.
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο κ. Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως: «Κάθε καλλιέργεια, πορτοκαλιά, ελιά, συκιά, θέλει την εποχή της. Αν είναι ξηρική η καλλιέργεια, μπορείς να μπολιάσεις μόνο την άνοιξη, στην αρδευόμενη, άνοιξη και φθινόπωρο. Επίσης, έχει σημασία το πόσο ταιριάζει η ποικιλία που βάζεις με το υποκείμενο».
Ερωτηθείς αναφορικά με τους σύγχρονους τρόπους μπολιάσματος ο ερευνητής τόνισε πως ο κόσμος στα χωριά «γνωρίζει τις παραδοσιακές τεχνικές, όπως γίνονταν από γενιά σε γενιά, γιατί ο εμβολιασμός είναι από τις εργασίες που πολύ δύσκολα μεταφέρονται από ένα βιβλίο. Εχει μεγάλη βαρύτητα να πιάνουν τα χέρια σου, ο εμβολιαστής δηλαδή πρέπει να έχει ταλέντο, γι’ αυτό και πολλοί σημερινοί 'μπολιαστές', όταν ήταν παιδιά, ήταν δίπλα στους πατεράδες τους που έκαναν αυτή τη δουλειά και την έμαθαν στα χωράφια, δίπλα τους, την τέχνη αυτή. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η χρήση σύγχρονου γενετικού υλικού. Το καλύτερο είναι να παίρνεις πιστοποιημένο γενετικό υλικό από τα φυτώρια. Ο αγρότης συνήθως παίρνει 'μπόλι' από το ένα δέντρο και το χρησιμοποιεί σε ένα άλλο. Ομως η σύγχρονη γεωργία, που τα θέλει όλα πιστοποιημένα, θέλει το νέο δέντρο που θα βάλεις να είναι εξυγιασμένο, να μην έχει ιούς και ασθένειες, να είναι η ποικιλία που θέλεις και όχι μια άλλη παρόμοια».
Στην επισήμανση ότι η απόκτηση γενετικού υλικού προκαλεί ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα για τους αγρότες ο κ. Κουμπούρης συμφώνησε συμπληρώνοντας παράλληλα πως: «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι είναι και αυτό ένα εμπόριο και οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να ελέγξουν τους γενετικούς σπόρους και προσπαθούν να περιορίσουν τις τοπικές ποικιλίες για να δώσουν το πιστοποιημένο. Εκεί δεν είναι εύκολο να υπάρξει μία ισορροπία. Ο καθένας θα πρέπει να προστατεύει τις τοπικές ποικιλίες, αλλά και να προσαρμόζεται στις σύγχρονες συνθήκες. Το ότι θα πάρεις πιστοποιημένο γενετικό υλικό δεν σημαίνει ότι θα αρνηθείς την τοπική ποικιλία. Το φυτώριο μπορεί να πάρει την τοπική ποικιλία, να την πολλαπλασιάσει προσεκτικά, να ελέγξει αν έχει ιούς και ασθένειες και να διασφαλίσει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος».
Στην εκδήλωση μίλησε ο τέως δήμαρχος Κολυμπαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης τονίζοντας την ιστορική συνέχεια της καλλιέργειας της ελιάς, ειδικά στην Κρήτη και τη σημασία της για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως επίσης και ο γεωπόνος κ. Κωνσταντίνος Νικηφοράκης, ενώ χαιρέτησαν ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Αντώνης Καπνισάκης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου