Κυριακή 7 Απριλίου 2013
ΤΟ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
Τριάντα χρόνια "Χανιωτάκια"
Δημοσιεύθηκε στις: 06-04-2013 10:19:47
Μια από τις πρώτες ευχάριστες μαθητικές εμπειρίες, μια ζωντανή συλλογικότητα δράσεων, αναμνήσεων, δημιουργικότητας, ένας διαφορετικός - μαγικός κόσμος που ακόμα και σήμερα "αγγίζει" την καρδιά των ενήλικων. Αυτά είναι "Τα Χανιωτάκια" το μακροβιότερο μαθητικό περιοδικό της Κρήτης που χθες γιόρτασε τα 30 χρόνια συνεχούς έκδοσης από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων.
Στον χώρο της Πινακοθήκης πολλοί δάσκαλοι που συμμετείχαν στην έκδοση αλλά και πρώην μαθητές που έγραψαν και δημοσίευσαν για "Τα Χανιωτάκια".
«Ηταν πάντα ένα ζωντανό κύτταρο, ένα αληθινό έντυπο, που τα παιδιά το ένιωσαν ως δικό τους φίλο» μας είπε ο για 16 χρόνια υπεύθυνος και μέλος της συντακτικής ομάδας κ. Γιώργος Πιτσιτάκης. Για τον ίδιο η ενασχόληση του με το έντυπο «ήταν μια ολόκληρη ζωή, μια κατάθεση ψυχής, μια σχέση όμορφη για τους μαθητές του νομού με τους οποίους μαζί δημιουργήσαμε, παίξαμε, διαβάσαμε, κάναμε εκδηλώσεις και πολλές δραστηριότητες». Ο ίδιος τόνισε πως σήμερα την εποχή του διαδικτύου και της ψηφιακής επικοινωνίας "Τα Χανιωτάκια" μπορούν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις δυνατότητες που δίνει. Παράλληλα ο κ. Πιτσιτάκης έκανε μια σημαντική ιστορική αναφορά στα προπολεμικά έντυπα της Κρήτης, ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας, δίνοντας έμφαση και στα μαθητικά - νεαντικά έντυπα της αντίστασης.
Ιδιαίτερα συγκινημένη δήλωσε και η κα Αγγέλα Μάλμου (νηπιαγωγός, π. Σχολική Σύμβουλος Π.Α. Δυτ. Κρήτης) που συμμετείχε ως επιμελήτρια της έκδοσης τα πρώτα πέντε χρόνια. Η κα Μάλμου θυμήθηκε τις πολλές σκληρές ώρες εργασίας, την λινοτυπική εκτύπωση, τα πολλά ξενύχτια, τις δυσκολίες στη συγκέντρωση, κατανομή του υλικού αλλά το θέμα της επιλογής των εργασιών και κειμένων που θα δημοσιευτούν. «Παρόλα αυτά, όλες οι στιγμές που μου έρχονται στο νου είναι ευχάριστες. Θυμάμαι όταν έμαθα -με τη βοήθεια κάποια στιγμή του αείμνηστου τυπογράφου Γιώργου Ξυφανταράκη- τη χρήση της λινοτυπικής και μετά από λίγες ημέρες καταργήθηκε και ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε την offset» ανάφερε.
"Ενας κόβει κι άλλος ράβει κι όλοι τσούρμο στο καράβι. Το χάρτινο τρελοβάπορο 'Τα Χανιωτάκια' συνεχίζει το ταξίδι'" ήταν το θέμα της εισήγησης του δάσκαλου Γιώργου Δασκαλάκη που ανέλαβε το περιοδικό την τετραετία 1998-2002 όταν σταθεροποιήθηκε σε δύο εκδόσεις τον χρόνο και καταχωρήθηκε στην Εθνική βιβλιοθήκη.
«Τα "Χανιωτάκια" είναι το μοναδικό με τέτοια ιστορία και τέτοια απήχηση περιοδικό και αυτό οφείλεται στον σύλλογο δασκάλων που το έχει εντάξει ως μόνιμο στοιχείο στη σχολική ζωή των Χανίων και φυσικά στη συντακτική επιτροπή.
Τα "Χανιωτάκια" είναι πολύ πιο επίκαιρα από τότε που ξεκίνησαν. Οσο απομακρύνονται οι μορφές συλλογικότητας, τόσο η ζωντανή επικοινωνία είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ» τόνισε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική και τραγούδια Ελλήνων συνθετών.
Γ. ΚΩΝ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου