Δευτέρα 22 Απριλίου 2013
ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού
Από: Γιάννης Κάκανος και Γιώργος Κώνστας και Μανώλης Μαρκαντωνάκης και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 22-04-2013 08:49:18
"Τσακίζουμε τον Φασισμό, χτίζουμε την ελπίδα" ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν δεκάδες Χανιώτες μαθητές μέσα από το 1ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ των Σχολείων που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Συνολικά διακόσιοι μαθητές συμμετείχαν στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ που περιελάμβανε, δημιουργία graffiti, Μαθητικά συγκροτήματα: Στιχομυθία - loopa, no probz, indigo, collective, Εργαστήριο ζωγραφικής - σκίτσου - αφίσας, έκθεση μαθητικής ζωγραφικής, προβολή της ταινίας "This is England" από την Κινηματογραφική ομάδα του 2ου Λυκείου Χανίων. Ακολούθησε η παρουσίαση ερευνητικής εργασίας (project) από ομάδα μαθητών του Λυκείου Βάμου με θέμα: Ανθρώπινα δικαιώματα και σχολική βία και στη συνέχεια προβολή παρουσίασης εργασιών μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων με θέμα "Ρατσισμός - Φασισμός".
Από το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων συμμείχαν περίπου 125 μαθητές από την Α΄ τάξη ενώ την παρουσίαση των εργασιών έκαναν 12 μαθητές. Από το Λύκειο Βάμου στην εργασία συμμετείχαν 25 μαθητές της Β΄ Τάξης μέσα από τέσσερις ερευνητικές ομάδες ενώ την παρουσίαση έκαναν 16 παιδιά.
"ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ"
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και εκπαιδευτικός στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων κ. Φώτης Μπιχάκης, «τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να ψάξουν και να κάνουν εργασίες για το ζήτημα του ρατσισμού και του φασισμού, ασχολήθηκαν με διάφορους τομείς ανάλογα με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα όπως: ρατσισμός στον αθλητισμό, στο ποδόσφαιρο, στην κοινωνική ζωή κ.ά.. Θεωρώ πως τα παιδιά μπήκαν σε μια διαδικασία προβληματισμού πάρα πολύ γόνιμη που φάνηκε και στο αποτέλεσμα των εργασιών».
«Το μήνυμα που στέλνουμε στην κοινωνία είναι πως: απαντάμε στον Φασισμό με την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Μόνο τότε η μάχη θα είναι δεδομένη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμά της.
Ο Φασισμός θα αποτελεί μια αφήγηση θλιβερή από το παρελθόν που όσο και εάν προσπαθεί να αναβιώσει, θα σκοντάφτει πάνω στη Γνώση, στον ορθό Λόγο και στην ανθρωπιστική Παιδεία. Μόνο η αμορφωσιά, η μισσαλοδοξία και η άγνοια είναι το έδαφος στο οποίο μπορεί να περπατήσει ο φασισμός» τόνισε ο κ. Μπιχάκης.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Λυκείου Βάμου κ. Γιάννης Σαρρής επεσήμανε πως «τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό αφού η εργασία έγινε στο πλαίσιο ενός μαθήματος (project) όπου εργάστηκαν ομαδικά, έμαθαν, ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν, ξεκαθαρίζοντας μέσα τους τι σημαίνει φασισμός, βία, ρατισμός. Διότι τα παιδιά ήταν μπερδεμένα, διότι δεν υπάρχει ενημέρωση και πληροφόρηση από τα ΜΜΕ ώστε να γίνει συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, σταδιακή ανακάλυψη και εμπέδωση τέτοιων ευαίσθητων ζητημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το Φεστιβάλ έκλεισε με προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα "Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά" και συζήτηση.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ:
«Λέμε "όχι" στον ρατσισμό»
«Στο σχολείο μας ευτυχώς δεν έχουμε συμμαθητές μας με οργανωμένες φασιστικές-ρατσιστικές αντιδράσεις. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες, όχι όμως οργανωμένες. Πρέπει να απομονώνουμε και να αποτρέπουμε τέτοια φαινόμενα ώστε να μην ενισχυθεί περαιτέρω ο φασισμός» τόνισε η μαθήτρια Ειρήνη Καπαράκη, ένα από τα δεκάδες παιδιά που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του 1ου Μαθητικού Αντιφασιστικού Φεστιβάλ. «Στο πλαίσιο μιας εργασίας που είχαμε αναλάβει από την αρχή τη χρονιάς, είχαμε αναλάβει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην παρουσίασή μας σταθήκαμε σε θέματα που αφορούν την Εκπαίδευση, τη φτώχεια, την εργατική πρωτομαγιά. Τα σχετίσαμε όλα αυτά με τον φασισμό στις ημέρες μας» σημείωσε η Ειρήνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η μαθήτρια του 1ου Λυκείου Χανίων, Δάφνη Μπικουβαράκη. Η Δάφνη και οι συμμαθητές της παρουσίασαν μια ταινία μικρού μήκους μέσα από την οποία θέλησαν να περάσουν τα μηνύματά τους ενάντια στο ρατσισμό. «Όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα στην Εκπαίδευση, στην εργασία, στη ζωή, σε όλα. Στο σχολείο μας ευτυχώς δεν έχουμε οργάνωση παιδιών σε ρατσιστικές ομάδες και αυτό είναι πολύ θετικό» σημείωσε.
Τι θα έλεγες σε ένα φίλο, συμμαθητή σου, ο οποίος επηρεασμένος από παρέες ή το οικογενειακό περιβάλλον άρχισε να αναπτύσει ρατσιστικές - φασιστικές απόψεις σε βάρος αλλοδαπών ή ανθρώπων απλά διαφορετικών από εμάς, ρωτήσαμε τον Αλέξανδρο Κοντορινάκη.
«Κατ? αρχήν θα άνοιγα διάλογο μαζί του προκειμένου να τον πείσω με επιχειρήματα ότι η συμπεριφορά του αυτή δεν έχει καμία λογική, καμία ουσία. Με πράξεις και πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα μέσα από τη ζωή να του δείξω ότι πάνω από όλα είμαστε όλοι άνθρωποι. Είμαστε διαφορετικοί αλλά ίσοι μεταξύ μας» ήταν η απάντηση του μαθητή που σχολιάζοντας το 1ο μαθητικό φεστιβάλ ανάφερε πως «αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ρατσιστικού -φασιστικού φαινομένου. Μακάρι να συνεχιστεί».
«Παρουσιάσαμε στο φεστιβάλ ένα project κατά του φασισμού - ρατσισμού. Πιστεύω ότι ανάλογες εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται σε όλη την Ελλάδα και εδώ στα Χανιά να συνεχιστεί γιατί υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» ανέφερε η Χρυσή Δημάκη μαθήτρια στο γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου