Δευτέρα 1 Απριλίου 2013
KAI ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Εργασιακή ανασφάλεια
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 01-04-2013 10:55:09
Τεράστιες αλλαγές προς το δυσμενέστερο έχουν συντελεστεί σε βάρος των νέων αρχιτεκτόνων, καθώς η οικονομική κρίση και τα μέτρα που ακολούθησαν, έχουν κάνει "πολυτέλεια" την εργασία και την ασφάλιση.
Αυτό μεταξύ άλλων τονίσθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στη Γαλλική Σχολή η "Αριστερή Παρέμβαση φοιτητών".
Θέμα της εκδήλωσης: "Ο εργαζόμενος αρχιτέκτονας και η αρχιτεκτονική εκπαίδευση ως μέσο για την κοινωνική απελευθέρωση".
Mιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Δημήτρης Πούλιος υποψήφιος Διδάκτορας ΕΜΠ επεσήμανε πως: «Η κρίση έχει φέρει πολλά νέα δεδομένα. Τα πιο σοβαρά από αυτά είναι πρώτον ότι με την κρίση, την αύξηση των εισφορών στα ταμεία, την ανεργία, για πρώτη φορά ο νέος αρχιτέκτονας πρέπει να δώσει λυσσαλέα μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματός του στη δουλειά και την ασφάλιση. Το δεύτερο είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος των άλλων εργαζομένων και νέων στην πόλη, πρέπει να είναι μπροστά στη μάχη για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων».
Ο ομιλητής υπογράμμισε πως «η αρχιτεκτονική σήμερα γίνεται εφήμερη, παροδική, χάνει τα νόημά της στη διάρκεια του χρόνου. Η σχέση του κεφαλαίου με την αρχιτεκτονική είναι υπό επαναδιαπραγμάτευση. Το τέλος των δεσμεύσεων απέναντι στους εργαζομένους μετατρέπεται σε τέλος των δεσμεύσεων με την πόλη, το αποτέλεσμα είναι η ιδιωτικοποίηση, η μη-προσβασιμότητα σαν καθεστώς αστικής ανανέωσης και αναμόρφωσης. Το κτήριο χάνει τη διαχρονικότητα και γίνεται ένα αγαθό που θα φέρει απλά μια γρήγορη απόδοση σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Ταυτόχρονά διαμορφώνεται μια νέου τύπου μνημειακότητα, μια αρχιτεκτονική της εικόνας και του εντυπωσιασμού. Χάνοντας το στάτους της κοινωνικής τέχνης, η αρχιτεκτονική χάνει και τη δυνατότητα που είχε στο παρελθόν της αναζήτησης οραμάτων και ιδεών».
Αναφορικά με τον ρόλο του ίδιου του αρχιτέκτονα ο κ. Πούλιος υπογράμμισε πως «πολλές φορές παύει να έχει ακόμη και τη συνολική εποπτεία του έργου του, η αρχιτεκτονική γίνεται υπεργολαβία. Ολα αυτά αφορούν και την διαπαιδαγώγηση των νέων αρχιτεκτόνων.
Οσον αφορά την Ευρώπη, η Ε.Ε. θεωρεί ότι το ένα από τα βασικά στοιχεία της εποχής είναι το ζήτημα της σύγκλισης, και της «ανταπόκρισης στις δυνάμεις της αγοράς και το πολιτισμού». Η εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε. αλλά και η αναγκαιότητα ενός νέου ρόλου της ανώτατης Εκπαίδευσης είναι βασικό για τη προώθηση του μοντέλου του «εν δυνάμει αρχιτέκτονα». Εννοιες που δεν έχουν να κάνουν με τη παιδαγωγική της αρχιτεκτονικής, όπως η ανταγωνιστικότητα και η λιγότερη εξάρτηση των πανεπιστημίων από το δημόσιο, θεωρούνται στοιχεία της νέας πραγματικότητας που πρέπει να εφαρμοστούν».
Ακολούθησε συζήτηση και ρεμπέτικο γλέντι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου