Τρίτη 2 Απριλίου 2013
ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Απελευθερώθηκαν 700 πέρδικες
Δημοσιεύθηκε στις: 02-04-2013 09:09:53
Περισσότερες από 700 πέρδικες απελευθέρωσε σε διάφορα σημεία των Χανίων (Θέρισο, Ομαλό, Ακρωτήρι, Αποκόρωνα) ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Χανίων σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού των θηραμάτων.
Για πρώτη φορά οι πέρδικες έχουν και σήμανση (δακτυλίδι) προκειμένου να αναγνωρίζονται και να καταγραφεί ο αριθμός τους και να μελετηθεί η κίνηση τους.
«Είχαμε πάρει τις πέρδικες από μικρές τις είχαμε βάλει σε ένα κλουβί προσαρμογής. Στη συνέχεια τους βάλαμε δακτυλίδι ώστε να δούμε πόσες θα επιβιώσουν και σε κάθε περιοχή μπήκε διαφορετικό χρώμα. Σε κάθε τοποθεσία που έγινε απελευθέρωση βάλαμε και από ένα κλωβό προσαρμογής με 10-15 πέρδικές μέσα και τις υπόλοιπες απ’ έξω με νερό, και τροφή ώστε να μην φύγουν τα πουλιά, να μείνουν και να προσαρμοστούν σε αυτόν τον τομεά. Μετά από 2-3 ημέρες θα βγάλουμε αυτές που είναι μέσα στο κλουβί και θα βάλουμε άλλες προκειμένου να διασφαλίσουμε την παραμονή τους» επισήμανε μιλώντας στα "Χ.Ν." ο κ. Κώστας Φιωτάκης πρόεδρος του 1ου Κυνηγετικύο Συλλόγου.
Στόχος του Συλλόγου είναι η δημιουργία δικού του εκτροφείου γι’ αυτό τον λόγο βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης του κατάλληλου χώρου. Παράλληλα για το Μάιο προγραμματίζει την απελευθέρωση μικρών λαγών, ενώ θα συνεχίσει τις προσπάθειες εμπλουτισμού των θηραμάτων σε διάφορα σημεία των Χανίων.
«Εμείς ζητάμε και παρακαλούμε τους αγρότες μας να προσέξουν πάρα πολύ τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν. Προκαλούν τεράστια προβλήματα στα πουλιά και ακυρώνουν την όλη προσπάθεια που κάνουμε. Επίσης τους ζητάμε πολύ μεγάλη προσοχή στα φρεζαρίσματα στα χωράφια τους καθώς καταστρέφονται οι φωλιές των λαγών και κινδυνεύουν τα μικρά τους» τόνισε ο κ. Φιωτάκης.
H Νησιώτικη πέρδικα - ALECTORIS CHUKAR
Περιγραφή: 35 εκατοστών, άνοιγμα φτερούγων 45-50 εκατοστά, βάρους 900 γρ. περίπου, ξεχωρίζει από την φωνή της που μοιάζει με κακάρισμα κότας, έχει καστανόγκριζη ράχη, λίγες 8-10 αλλά ζωηρές φαρδιές ραβδώσεις στα πλευρά. Το τμήμα ανάμεσα στη ρίζα του ράμφους και του ματιού, είναι λευκό. Χαρακτηριστική επίσης, η μαύρη ράβδωση στο κεφάλι, το χρώμα των φτερών στο λάρυγγα είναι ελαφρώς σταχτοκόκκινο, η ουρά κοντή, τα πόδια και η μύτη κόκκινα και η εμφάνιση κοινή περίπου και για τα δύο φύλα.
Η διαφορά τους, που πρέπει πολύ καλά να παρατηρήσεις είναι, το αρσενικό έχει μεγαλύτερο κεφάλι απο το θηλυκό, επίσης το αρσενικό έχει στο πίσω μέρος του ποδιού του και χαμηλά ένα πολύ μικρό εξόγκωμα. Είναι το είδος Πέρδικας που συναντάμε στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και στην Ανατολική Θράκη. Απαντάται ακόμη και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου εισάγεται τεχνικά.
Τη συναντάμε σε ξερές περιοχές, πετρώδεις πλαγιές βουνών ενώ φωλιάζει μέσα στα βράχια. Στη φωλιά υπάρχουν ξερόχορτα και είναι προσανατολισμένη νότια. Γεννάει συνήθως δύο φορές τον χρόνο, από 8-11 αβγά που κλωσάει επί 22-24 μέρες.
Τα μικρά μπορούν να πραγματοποιούν σύντομες πτήσεις από την ηλικία των 10 μόλις ημερών. Πετούν πολύ καλά σε 3 εβδομάδες και θα μείνουν όλα μαζί ως τον επόμενο χειμώνα! Η περίοδος της αναπαραγωγής αρχίζει τον Φεβρουάριο-Μάρτιο και τα πουλιά σχηματίζουν ζευγάρια. Tο βράδυ πάνε για κούρνιασμα σε συγκεκριμένο μέρος που έχει επιλέξει ο αρχηγός του κοπαδιού.
Η φωλιά: Εχουν γνώση-αντίληψη του γύρου χώρου, γνωρίζοντας σχισμές ή βαθουλώματα βράχων, κυρίως σε σκιερά μέρη, όπου διατηρούνται μικρές ποσότητες νερού ή υγρασία. Οι νησιώτικες πέρδικες αναζητούν την τροφή τους το πρωί και το απόγευμα αργά. Ενδιάμεσα αναζητούν νερό, για να δροσιστούν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Λαμβάνουν όμως υγρασία και από διάφορα φυτά βολβούς. Το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας, ξεκινά από 15 Σεπτεμβρίου έως τέλος του Δεκέμβρη, Τετάρτη Σάββατο & Κυριακή και επιτρέπτόμενο όριο είναι, τέσσερις πέρδικες ανά κυνηγό. Σήμερα η Νησιώτικη πέρδικα βρίσκεται σε κίνδυνο, βασικά λόγω της εγκατάλειψης της καλλιέργειας των αγρών και της καταστροφής του βιοτόπου της, στη βοσκή, το άνοιγμα δρόμων μέχρι την τελευταία παραλία επίσης και το παράνομο κυνήγι όλο τον χρόνο από ασυνείδητους κυνηγούς.
Γνωρίζουμε ότι η φύση μπορεί και προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες της άγριας ζωής. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να τη βοηθήσει και ο άνθρωπος, έχει την δύναμη να το κάνει αυτό.
Ολοι γνωρίζουμε ότι η βιοποικιλότητα του νησιού μας είναι μοναδική. Υποχρέωση όλων μας είναι όχι μόνο να τη διατηρήσουμε και να τη διαφυλάξουμε αλλά γιατί όχι και να την αυξήσουμε.
Απο εδώ και πέρα όλοι θα είμαστε άξιοι της τύχης μας, εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα, κάτι που θα πρέπει να είχαμε κάνει χτες.
Ολγα Κουλιζάκη
Δασοπόνος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου