Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΛΑΦΟΝΗΣΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Δ. ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
“Υποδειγματική η διαχείριση του Λαφονησίου”
23-12-2010

Την ανάγκη συνέχισης της διαχείρισης της παραλίας του Λαφονησίου και στο μέλλον, με τον τρόπο που γινόταν τα τελευταία χρόνια, τονίζει σε υπόμνημά του, προς το Δ.Σ. του νέου 'Καλλικρατικού' Δήμου Κισάμου, ο δήμαρχος Ιναχωρίου, κ. Κωστής Κουκουράκης.
Αναφορικά με τη διαχείριση της περιοχής και όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ιναχωρίου επισημαίνει μεταξύ άλλων:
'Η διαχείριση της περιοχής του Λαφονησίου ακολούθησε τις οδηγίες της Ε.Π.Μ. και του Διαχειριστικού Σχεδίου και περιλαμβάνει:
- α. Καθαριότητα της παραλίας αλλά και ολόκληρης της νήσου Ελαφόνησος σε καθημερινή βάση καθ’ όλο το έτος.
- β. Περιβαλλοντική προστασία, συντήρηση των υπαρχόντων περιβαλλοντικών έργων, νέες εργασίες, αναβάθμιση (π.χ. εγκατάσταση φυτωρίου κέδρων - επεκτάσεις φυτεύσεων και προστασίας - αποκατάσταση από φθορές κ.λπ.).
- γ. Διαχείριση της παραλίας κατά τη θερινή περίοδο με καντίνα και ομπρέλες.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Αναφορικά με την οικονομική διαχείριση ο Δήμος Ιναχωρίου υπογραμμίζει πως 'ο σκοπός και ο τρόπος διαχείρισης δεν έχουν ως στόχο τη μεγιστοποίηση του οικονομικού αποτελέσματος. Για τον λόγο αυτό οι τιμές είναι οι κατώτερες του πλαφόν που θέτει το Υπουργείο. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται μόνο το 20% της παραλίας για ομπρέλες – καθίσματα. Επίσης, διατίθεται μεγάλος αριθμός ατόμων, τα οποία φροντίζουν για την απόλυτη τάξη και καθαριότητα αλλά και την ασφάλεια των επισκεπτών και των λουομένων. Το αποτέλεσμα για όσα χρόνια διαχειρίζεται την παραλία η Δημοτική Επιχείρηση είναι αυτό της απόλυτης επιτυχίας δηλαδή:
- α. Η διαχείριση είναι βιώσιμη οικονομικά.
- β. Η περιοχή Ελαφονήσου έγινε η περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλη την Κρήτη αφήνοντας πολύ πίσω ακόμα και το φαράγγι της Σαμαριάς.
- γ. Χάριν αυτής της επιτυχίας αναπτύχθηκαν στους διάφορους οικισμούς αλλά και κατά μήκος των οδικών αξόνων Καλουδιανά – Χρυσοσκαλίτισσα και Καστέλλι, Πλάτανος, Χρυσοσκαλίτισσα πολλές δεκάδες μικρές επιχειρήσεις οικογενειακής μορφής, οι οποίες επιβιώνουν οικονομικά δίνοντας σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα και επίσης δίδουν απασχόληση σε εκατοντάδες ανθρώπους.
- δ. Τέταρτο και σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι για όσα χρόνια, δηλαδή από το 2006, γίνεται η διαχείριση και με μέσο όρο επισκεψιμότητας 250.000 επισκέπτες/έτος, δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά για οποιαδήποτε από τα γνωστά παράπονα που διατυπώνουν οι τουρίστες, όταν επισκέπτονται παραλιακές περιοχές (π.χ. ακριβές τιμές, αναρχία, κακή περιβαλλοντική διαχείριση κ.λπ.). Αντίθετα εκατοντάδες δημοσιεύματα αλλά και χιλιάδες e-mail με συγχαρητήρια και επαίνους έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια.
- ε. Ολα τα παραπάνω επετεύχθησαν, διότι το έμψυχο δυναμικό, που ασχολήθηκε με τη διαχείριση, έβαλε πάνω από όλα το συμφέρον των πολλών και όχι το ατομικό συμφέρον'.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Αναφορικά με τα προβλήματα, που αφορούν την περιοχή, ο Δήμος τονίζει πως:
'Τη διαχείριση της περιοχής μέχρι το 2005 την έκαναν ιδιώτες. Το κριτήριό τους ήταν το άμεσο και μέγιστο κέρδος και αδιαφορούσαν για το μέλλον της περιοχής. Αποτέλεσμα ήταν η συνεχής και καθημερινή δυσφήμηση της περιοχής. Οι σχετικές διαμαρτυρίες επισκεπτών για την άθλια κατάσταση είχαν φθάσει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Το κόψιμο των κέδρων και οι καταστροφή των αμμοθινών. Η ανάπτυξη παράνομων κατασκευών ήταν καθημερινό πρόβλημα. Εξαιτίας όλων αυτών οι διάφορες μικρές νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις, που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή, δεν ήταν βιώσιμες οικονομικά. Οι ίδιοι ιδιώτες τώρα χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους και τρόπους, ώστε να ξαναγίνουν αφεντικά και διαχειριστές της περιοχής. Ενας από τους τρόπους είναι οι συνεχείς επαναλαμβανόμενες επί χρόνια καταγγελίες των προσώπων προς Υπηρεσίες - Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης – Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την οικονομική ζημιά της Δημοτικής Επιχείρησης και επί πλέον τη δυσφήμηση της προσπάθειάς μας. Αποτέλεσμα των καταγγελιών ήταν συνεχείς έλεγχοι στη Δημοτική Επιχείρηση και στον Δήμο Ιναχωρίου π.χ. στις 12/8/2010 ενδεκαμελές κλιμάκιο της ΣΔΟΕ έλεγξε τη Δημοτική Επιχείρηση επί δεκατρείς ώρες. Το αποτέλεσμα ήταν καθαρό και δικαίωσε για μια ακόμα φορά τη Δημοτική Επιχείρηση'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου