Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ
Αναβίωση της υπαίθρου
Κώνστας Γιώργος | 13-12-2010
ΡΕΘΥΜΝΟ
Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με στόχο την αναβίωση της υπαίθρου και την εξασφάλιση εξαγωγών για τα αγροτικά προϊόντα θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση μέσα στην επόμενη τριετία.
Περιγράφοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επέμεινε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση της νέας Περιφέρειας, στην επανασύσταση και επαναδραστηριοποίηση των Συνεταιρισμών, στη στροφή στα ποιοτικά προϊόντα και στις ήπιες, φιλικές στο περιβάλλον και ενεργειακά καθαρές καλλιεργητικές δομές. Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην 'κρητική διατροφή' τοποθετώντας την ως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας.
'Το πρόβλημα της χώρας μας, θα το αντιμετωπίσουμε αλλάζοντας τις δομές του κράτους, το παραγωγικό μας μοντέλο και, φυσικά, νοοτροπίες και πρακτικές που μας οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο', ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας πως 'πρέπει επιτέλους αυτή την κρίση να την κάνουμε ευκαιρία, αυτά τα κακώς κείμενα να τα αλλάξουμε. Και τα μικρά και τα μεγάλα. Γι’ αυτό και το βάρος μας, το επόμενο χρονικό διάστημα, το ρίχνουμε σε αυτές τις αλλαγές, για να σπάσουμε τα φέουδα και να αξιοποιήσουμε το κράτος σωστά, ώστε να αναδειχθεί ειδικά ο χώρος της γεωργίας, για τον οποίο μιλάμε σήμερα, διότι είναι ζωτικός για το μέλλον της πατρίδας μας'.
Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε μια σειρά από ενότητες στον πρωτογενή τομέα όπου απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις.
- ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: 'Η εθνική μας οικονομίας, που δεν μπορεί άλλο να πληρώνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων. Δηλαδή να πληρώνει, ακούστε, 6,5 δισ. ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων κάθε χρόνο. Ενώ η Ελλάδα έχει τη δύναμη να θρέψει όλους τους Έλληνες, με δικά μας, άριστα αγαθά της ελληνικής γης, καταναλώνει σήμερα, δυστυχώς, εισαγόμενα και πολλές φορές δεύτερης ποιότητας προϊόντα. Πρέπει στα επόμενα τρία χρόνια αυτό να ανατραπεί, να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές σε ευρύτατη κλίμακα και να αυξήσουμε τις εξαγωγές θεαματικά. Και αυτό θα γίνει βεβαίως με τη συμβολή του αγροτικού τομέα σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια, που θα κρίνει εν πολλοίς και την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της χώρας, σε αυτές τις συνθήκες ύφεσης αλλά και τον αγροτικό κόσμο, που θα βάλει και αυτός το θεμέλιο λίθο αυτής της νέας προσπάθειας. Η πίεση στους μισθούς και στις συντάξεις, θα είναι όλο και μεγαλύτερη, όσο εμείς δεν φτιάχνουμε δικά μας προϊόντα, όσο δεν στηρίζουμε τα δικά μας προϊόντα, όσο αγοράζουμε ξένα και δεν πουλάμε τα ελληνικά προϊόντα. Γι’ αυτό είναι και τόσο μεγάλης σημασίας ο τομέας ο δικός σας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας'.
- ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ: 'Πυξίδα και οδηγός του αγώνα μας, πρέπει να είναι ένα νέο πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης. Θέλουμε μια γεωργία ελληνική χωρίς παράνομες ελληνοποιήσεις, που ξεγελά με δανεικές γεύσεις και βλαπτικές πρακτικές. Αλλο είναι να ενσωματώνει κανείς νέες καλές πρακτικές, πιθανές γεύσεις και κουζίνες, στη δική μας πλούσια κουζίνα, ανεβάζοντας την ποιότητα και την ποικιλία και άλλο είναι να εισάγουμε ένα είδος «all inclusive» και να τη μεταμφιέζουμε ως ελληνική... Ας ομολογήσουμε επίσης επιτέλους, ότι το ιστορικό μοντέλο της γεωργίας των περασμένων δεκαετιών, εξαντλήθηκε. Η αποσύνδεση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από την παραγωγή και η προσήλωση στην πραγματική ενίσχυση, δημιούργησαν μια επιδοματική αγροτική οικονομία, που απέτρεψε τον σχεδιασμό και την παραγωγική προσπάθεια'.
- ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 'Πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή, στον πολλαπλασιασμό της μέσα από την εργασία, στην ποιότητα μέσα από την εκπαίδευση, την έρευνα, την τεχνολογία, τη συνετή διαχείριση, την ταυτοποίηση, την πιστοποίηση, το design και το marketing, μαζί με τη σωστή οργάνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων με υποδομές επαρκείς και σύγχρονες, κάτι βεβαίως που χρειάζεται και η Κρήτη. Το λέμε χρόνια αλλά δεν το κάνουμε. Το λέμε χρόνια και δεν το κάνουμε, μέχρι τώρα τουλάχιστον. Τώρα πρέπει να το κάνουμε. Καιρός είναι να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα. Ξεκινούμε από τη βάση, από την παραγωγή. Διαθέτουμε, όμως, τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτό είναι το θετικό'.
- ΟΡΓΑΝΩΣΗ: 'Μας λείπει η οργάνωση. Μας δυναστεύει η γραφειοκρατία που κρατά τη γνώση εγκλωβισμένη στη συνήθεια του γραφείου, όπως μας είπε και ο υπουργός. Μας καθηλώνει πολλές φορές η άγνοια, το άγνωστο, η ανασφάλεια, η πεπατημένη. Μας καθήλωνε ένα κεντρικό κράτος, που εμπόδιζε την παραγωγική δημιουργία γιατί λειτουργούσε πελατειακά. Δηλαδή, ανάλογα με μικροπιέσεις, μικροσυμφέροντα, χωρίς να λύνει προβλήματα, χωρίς να σχεδιάζει σωστά. Πελατειακά, για να εξαρτήσει τον πολίτη, τον επιχειρηματία, τον γεωργό, σε μια δουλεία. Δουλεία, με στόχο την κομματική ή κάποια άλλη εκμετάλλευση. Το κεντρικό κράτος παρέμεινε και άκρως συγκεντρωτικό και έβλεπε πάντα με καχυποψία τον πολίτη και την περιφέρεια.
- ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ: 'Πάμε σήμερα σε μια άλλη αντίληψη. Το κεντρικό κράτος γίνεται επιτελικό.
Θα θέτει τις γενικές προδιαγραφές.
Θα οργανώνει σωστά την πιστοποίηση.
Θα ελέγχει για την ποιότητα. Θα αφήνει, όμως, την ελευθερία και την πρωτοβουλία.
Θα στηρίζει με εκπαίδευση, με τεχνογνωσία, με υποδομή και θα προβάλλει το ελληνικό προϊόν.
Θα δίνουμε κεντρικά τη βασική κατεύθυνση, τον γενικό σχεδιασμό, τις βασικές προτεραιότητες, αυτές που στηρίζουμε'.
- ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: 'Η κρητική διατροφή αποτελεί ήδη όνομα πολυδιαφημισμένο ανά την υφήλιο. Αποτελεί για μας μέτρο σύγκρισης και πλεονέκτημα. Η Κρήτη και σ’ αυτόν τον τομέα βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, για την προβολή και τη διάδοση της κρητικής διατροφής καθώς και την πιστοποίηση των χώρων εστίασης με το σήμα ποιότητας κρητικής κουζίνας. Και, όπως είχαμε πει την άλλη φορά που ήμασταν εδώ, ελπίζω αυτή η πιστοποίηση να βρεθεί και σε όλα -στα περισσότερα αν όχι όλα- τα ξενοδοχεία και της Κρήτης. Είναι πολύ σημαντική αυτή η συνέργεια. Γνωρίζετε, λοιπόν, καλύτερα από όλους τα οφέλη της αναγνώρισης της προέλευσης και της ποιότητας των προϊόντων σας τόσο από τους επισκέπτες του νησιού όσο και από τους Ελληνες σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας αλλά και της διασποράς όπως και των καταναλωτών σε όλη τη Γη. Είναι ακριβώς ένα δείγμα του πώς μπορούμε να αναπτυχθούμε. Οχι με «δάνειες» δυνάμεις και εξαρτήσεις αλλά επενδύοντας σε αυτόχθονες δυνάμεις, στην ίδια μας την παράδοση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα δουλειές, ανάπτυξη, βιωσιμότητα, ποιότητα, υγεία, σιγουριά και ασφάλεια. Και είναι εδώ, στην Κρήτη, όπου για πρώτη φορά θα ξεκινήσουμε να αναδεικνύουμε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης και δημιουργίας ταυτότητας για ολόκληρη την Περιφέρεια, το συνδυασμό της κρητικής διατροφής με τον Πολιτισμό, τη φυσική ομορφιά και τον Τουρισμό. Και θα το κάνουμε πράξη μεθοδικά, με τη δημιουργία του Ιδρύματος Αριστείας - Καινοτομίας και Εκπαίδευσης για τον Τουρισμό, που όπως είχα πει και στην προηγούμενη επίσκεψή μου, θα είναι το πρώτο στον κόσμο, που θα συνδέει σε εκπαιδευτικό επίπεδο όλες αυτές τις δραστηριότητες, που στοχεύουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας'.
- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: 'Η πιστοποίηση, θα βοηθήσει πολλαπλά. Πρώτα τον ίδιο τον αγρότη. Θα ξέρει τι πρέπει να κάνει, πώς να το οργανώσει για έναν συγκεκριμένο και μετρήσιμο στόχο, καθαρά και απλά, χωρίς γραφειοκρατίες και χωρίς υπερβολικές διαδικασίες που θα τον ταλαιπωρούν. Δεύτερον, η πιστοποίηση θα είναι η κατοχύρωση για το είδος και την ποιότητα. Θα είναι η κατοχύρωση του αγρότη. Τρίτον, θα ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει. Ακόμα και οι μικρότεροι παραγωγοί μέσα από το «e-commerce», το ηλεκτρονικό εμπόριο, όταν πιστοποιούνται θα βρίσκουν εύκολα την αγορά, θα μπορούν να βγουν στην αγορά. Σήμερα, είναι πολύ πιο δύσκολο. «Ποιος είσαι εσύ, πού σε ξέρω, ποιο είναι το προϊόν σου, μήπως δεν είναι έτσι, μήπως είναι αλλιώς…», αυτά αντιμετωπίζουν σήμερα. Εάν υπάρχει σοβαρή πιστοποίηση, θα ξέρει, θα έχει το κεφάλι του ήσυχο, εάν βεβαίως είναι σωστός στη δουλειά του'.
ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Μιλώντας για την παρουσία της Περιφέρειας στη νέα δομή του αγροτικού τομέα της χώρα ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως 'κάθε Περιφέρεια θα αποφασίζει για το δικό της «Καλάθι προϊόντων». Εμείς προτείνουμε, εμείς συνιστούμε, εμείς συλλέγουμε την παγκόσμια εμπειρία, την ευρωπαϊκή πρακτική, κάνουμε έρευνα, συνθέτουμε, δίνουμε κίνητρα, βοηθούμε στην εκπαίδευση, βοηθούμε στην προβολή. Εσείς αποφασίζετε. Και οι αποφάσεις σας γίνονται σεβαστές. Από κοινού δρούμε, για να πετύχουμε τους στόχους σε επίπεδο χώρας και Περιφέρειας. Κράτος, Περιφέρεια, Δήμος, συντάσσονται σε μια ενιαία πολιτική, ο καθένας με τη δική του διακριτή ευθύνη για την υλοποίηση. Καθένας ανταμείβεται για τις προσπάθειές του μέσα σ’ ένα κοινό πλαίσιο. Και το ξέρετε, το διεθνές περιβάλλον είναι ανταγωνιστικό. Ομως, όποιος ενεργεί, καινοτομεί και παίρνει πρωτοβουλίες, προσδοκά και απαιτεί περισσότερα. Οσοι αδρανούν είτε είναι Περιφέρειες είτε είναι Δήμοι μένουν μοιραία πίσω. Το κράτος προσφέρει τα εργαλεία, μέσα στήριξης και χρήματα'.
ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Αφού υποστήριξε πως 'το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης στροφής', ο πρωθυπουργός τόνισε πως 'η επανεκκίνηση της ανάπτυξης ξεκινά από τη γεωργία. Σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και για τη σύσταση των παραγωγικών Συνεταιρισμών. Εχει μιλήσει και ο υπουργός για τον «Καλλικράτη» στον χώρο των Συνεταιρισμών. Επαιξαν τον ρόλο τους οι σημερινοί Συνεταιρισμοί. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε ιστορική αποτίμηση της προσφοράς τους. Το μέλλον, όμως, θα παιχτεί με σκληρούς, διεθνείς και ανταγωνιστικούς όρους. Είναι αδύνατον το σημερινό μοντέλο να αντέξει. Γιατί ο σημερινός Συνεταιρισμός, με εξαιρέσεις βεβαίως, δεν οργανώνει, δεν σχεδιάζει, δεν εκπαιδεύει αλλά λειτουργεί πολλές φορές απλώς σαν διαμεσολαβητής, με πελατειακή και ρουσφετολογική λογική μοιράσματος εξουσίας ή ακόμα και θέσεων. Με το νέο πλαίσιο, ο Συνεταιρισμός έχει νόημα μόνο όταν υποστηρίζει τον αγρότη στην προμήθεια φθηνότερων λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, φυτωρίων. Προσφέρει με γεωπόνους εκπαίδευση και τεχνογνωσία για τις καλλιεργητικές μεθόδους. Συγκεντρώνει, αποθηκεύει, μεταποιεί, εμπορεύεται τα προϊόντα όλων των μελών του.
Διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ψύξης, συσκευασίας. Διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, τολμά συνεργασίες με άλλους Συνεταιρισμούς σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Φέρνει και εισάγει την καινοτομία στις καλλιέργειες και τις μεθόδους. Εχει ικανό μέγεθος να εγγυάται την υποστήριξη του αγρότη.
Συμμετέχει σε διεπαγγελματικές οργανώσεις για την οργάνωση της παραγωγής και την προώθηση των προϊόντων στις αγορές. Διαθέτει ή συνεργάζεται με διοικητικά στελέχη, καταρτισμένα σε πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, σε χρηματοδοτήσεις, σε σχέσεις με χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και άμεση δημοκρατία. Λύνει τα προβλήματά του μόνος του, μέσω του καταστατικού του, σε ένα νέο συλλογικό πνεύμα συνεργασίας. Μεριμνά και για την ευρύτερη πολιτιστική και εκπαιδευτική καλλιέργεια του αγρότη και του κτηνοτρόφου, ώστε να έχουν διευρυμένους ορίζοντες για τις εξελίξεις από την οικονομία έως και την τεχνολογία. Εναν τέτοιο Συνεταιρισμό θέλουμε, που δεν προστρέχει, δεν προσβλέπει, δεν επαιτεί, δεν συναλλάσσεται πελατειακά με το κράτος. Κάθε ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο συνεταιριστικό κίνημα και το κράτος πρέπει να κοπεί. Βολεύει κάποιους αλλά πνίγει τους πολλούς, τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις.
Η παλιά σχέση πρέπει να τελειώνει για το καλό όλων. Πρώτα απ’ όλα, όμως, για το καλό το δικό σας, των ίδιων των παραγωγών'.
Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως 'με πείσμα, με στόχους, με δουλειά, με αγώνα, θα μπορέσουμε και θα πετύχουμε. Ακριβώς όπως θα πετύχουμε στον μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας μας. Εναν αγώνα δύσκολο, που ξεκινήσαμε με κόπους και θυσίες αλλά και με επιτυχία. Σ’ αυτόν τον αγώνα συστρατευόμαστε όλοι, χωρίς καμία διάκριση'.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κρητική κουζίνα στο ΜΑΪΧ
Την κρητική κουζίνα είχε την ευκαιρία να γευτεί ο κ. Παπανδρέου και η 40μελής συνοδεία στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, όπου επίσης εκτός από τον διευθυντή του, κ. Νικολαΐδη, συναντήθηκε και με σπουδαστές. Στο Ιδρυμα είχε φοιτήσει πριν από δύο χρόνια ο γιος του πρωθυπουργού Αντρίκος Παπανδρέου. Στην κρητική κουζίνα ξενάγησε τον κ. Παπανδρέου ο σεφ του ΜΑΪΧ, κ. Γ. Αποστολάκης. Ο μπουφές που προσφέρθηκε στους προσκεκλημένους περιείχε μεταξύ άλλων: Ποικιλία ψωμιών, βιολογικό αγουρέλαιο (της BIOΛEA), ζωμό ραδικιού (προϊόν του βιοκαλλιεργητή κ. Παγιαυλά), σταμναγκάθι σαλάτα, σταμναγκάθι με χούμελι και νιφάδες καπνιστής γραβιέρας, βιολογικη σαλάτα, ρεβύθια σαλάτα με λάδι αρωματισμένο με νεράντζι, πηκτόγαλο, γραβιέρα, αθότυρο, αβοκάντο με σαλάτα της θάλασσας, καλιτσούνια με άγρια χόρτα, ραδίκια με αγουρέλαιο, τσιγαριαστά χόρτα, ρίζες ασκολύμπρων, μανιτάρια με κάστανο στιφάδο, φουριάρικο τσιγαριαστό κατσίκι, κοτόπουλο με θρούμπι, ψητά λαχανικά, ζυγούρι βραστό με πιλάφι, σφακιανή πίτα με μέλι, ενώ σερβιρίστηκε κόκκινο κρασί 'Νόστος'. Ο κ Παπανδρέου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του ΜΑΪΧ, και τον στόχο της Διοίκησης για αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων, την ανάπτυξη ενός πρότυπου Εργαστηρίου για το μέλι, τη δημιουργία νέων κοιτώνων για τους σπουδαστές, την ανάπτυξή του ως Περιφερειακό Ιδρυμα ανάπτυξης διεθνούς εμβέλειας, ενώ στα αιτήματα περιλαμβάνεται η αξιοποίηση από το ΜΑΪΧ χώρων του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων καθώς και η επιχορήγησή του μέσα από τον τακτικό προϋπολογισμό. Τον κ Παπανδρέου συνόδευε όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι υφυπουργοί Μανώλης Οθωνας και Βασίλης Γκεγκέρογλου, οι βουλευτές Κρήτης του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης, ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλης κ.ά.
Μια ομάδα παραγωγών
Το μοντέλο επανασύστασης των Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών περιέγραψε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. 'Εχουμε ομάδες παραγωγών που γίνονται για ψύλλου πήδημα. Λόγω των διάσπαρτων ομάδων από ευρωπαϊκά προγράμματα δεν πήραμε για προβολή των προϊόντων ούτε 25 εκ. ευρώ, ενώ θα μπορούσαμε να πάρουμε 130 εκ. ευρώ. Θα τελειώσει το καλαμπούρι με τις ομάδες παραγωγών. Θα γίνουν μια σε κάθε μικρό προϊόν και μια σε κάθε μεγάλο, άντε 2 ή 3 για μεγάλα προϊόντα. Είναι δυνατόν στην Κρήτη να μην υπάρχει μια ομάδα για το λάδι, μια για το κρασί, μια για τα κηπευτικά προϊόντα προκειμένου να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί;', ανέφερε. Τη συνεδρίαση χαιρέτησε ο νέος περιφερειάρχης Σ. Αρναουτάκης και ο γ.γ. Αθ. Καρούντζος.
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Διαμαρτυρίες εργαζομένων
Ενταση προκλήθηκε λίγο μετά την άφιξη του κ. Παπανδρέου στο ξενοδοχείο όπου διεξάγονταν η περιφερειακή σύσκεψη για την αγροτική πολιτική. Μέλη πρωτοβάθμιων Σωματείων από το Ρέθυμνο κυρίως, εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και αλλού θέλησαν να παραδώσουν στον πρωθυπουργό το 'τρύπιο καλάθι' του εργαζόμενου. Η παρουσία τους εντός του ξενοδοχείου απετράπη από ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία λίγο μετά τους απώθησε κάτω από το πεζοδρόμιο. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως 'Κόβεις τους μισθούς των εργατών, είσαι μαριονέτα των τραπεζιτών', 'τρύπιο το καλάθι του λαού, γεμίζουν τα ταμεία του ΔΝΤ' κραδαίνοντας και ένα τρύπιο καλάθι θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να συνδέσουν τη διαμαρτυρία τους με τη σχετική εξαγγελία (βλ. σελ. 30).
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο πραγματοποίησαν και τα Εργατικά Κέντρα Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου. Αντιπροσωπία τους αποτελούμενη από τους προέδρους συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου. 'Του θίξαμε την ανεργία, τη φτώχεια, τα προβλήματα με την ανάπτυξη που υπάρχουν και έχει «καθίσει» η Κρήτη και δεν περπατάει τίποτα', ανέφερε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ε.Κ. Χανίων, κ. Μ. Λιονάκης. Ο ίδιος επεσήμανε πως το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα, στους οποίους θα εκφραστεί η ανησυχία για την υπολειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών στην Κρήτη τόσο από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων όσο και από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. 'Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα, δεν θα υποστείλουμε τη σημαία γιατί ακόμα και σήμερα το κρατικοδίαιτο κεφάλαιο το βλέπουμε να απομυζά τον εργατικό μόχθο', είπε ο κ. Λιονάκης, συμπληρώνοντας πως ο κ. Παπανδρέου τους είπε ότι 'οι προσπάθειές τους θα είναι προς την κατεύθυνση να επιστραφούν και ο 13ος και ο 14ος μισθός και οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων'.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου