Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΣΦΑΓΕΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ




ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

Ακριβότερο το εορταστικό τραπέζι

Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση στην τιμή του ντόπιου κρέατος ενόψει Χριστουγέννων αν τελικά τα δημοτικά σφαγεία σταματήσουν να λειτουργούν όπως αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για την ώρα όπως αποφασίσθηκε στη χθεσινή υπηρεσιακή σύσκεψη στο Δήμο Χανίων τα σφαγεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως ότου φτάσει επίσημα έγγραφο από το Υπουργείο που να ενημέρωνει για την απόφαση του, ενώ για σήμερα ή αύριο το πρωί θα επιχειρηθεί σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς του νομού προκειμένου να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.
Η πρόταση πάντως του Δήμου Χανίων αλλά και των κτηνοτρόφων είναι η δημιουργία ενός διαδημοτικού σφαγείου, σε κτηνοτροφική περιοχή κοντά στην πόλη (Κεραμειά, Θέρισο) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νομού.
Στη συνάντηση που πήραν μέρος ο δήμαρχος Χανίων κ. Κ. Βιρβιδάκης, οι αντιδήμαρχοι κ. Ντάλλας και Παπαδογιάννης, η τεχνική υπηρεσία κ.α. αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων:
- Την Παρασκευή το μεσημέρι ή το Σάββατο το πρωί θα γίνει μια σγυκέντρωση όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται με τα σφαγεία. Νομαρχία, Κτηνιατρική υπηρεσία, ΤΕΔΚ, κτηνοτρόφοι, εκδοροσφαγείς για να δουν από κοινού τι μπορούν να κάνουν.
- Τα σφαγεία συνεχίζουν να λειτουργούν καθώς πέρα από τις δηλώσεις της υφυπουργού κ. Αποστολάκη ακόμα δεν έχει σταλεί κανένα επίσημο έγγραφο από το Υπουργείο στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής που να ζητά το κλείσιμο τους.
- Μόνο πέρυσι τον Δεκέμβριο σφάκτηκαν τον μήνα Δεκέμβριο 10.000 ζώα, 570 περίπου την ημέρα αριθμός που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα σφαγεία της Καντάνου και των Σφακίων ή το ιδιωτικό του Φρε.
ΑΠΟ ΤΑ ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ
"Είναι σοβαρό το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του κρέατος που διατίθεται στον καταναλωτή καθώς το δημοτικο σφαγείο Χανίων ήταν από τα φτηνότερα" ανάφερε ο αρμοδιος αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Σαματάς.
Ο κ. Σαματάς επισήμανε πως οι λόγοι που το Υπουργείο κλείνει το σφαγείο είναι ότι είναι μέσα στον οικιστικό ιστό της πολης και δεν έχει τις δυνατότητες επέκτασης και ανακατασκευής σύμφωνα με τις νέες ευρωπαικές οδηγίες. "Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει κάνενα πρόβλημα στην ποιότητα των σφαγείων και έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Ομως τα σφαγεία βρίσκονται σε απόσταση πολί κοντινή σε σπίτια, ενώ απαιτούνται μεγάλα έργα για την ανακατασκευή τους που δεν μπορού να γίνουν στο συγκεκριμένο χώρο" ανάφερε.
Ερωτηθείς αναφορικά με την μεγάλη ανακατασκευή των σφαγείων πριν από 9 χρόνια και τα χρήματα που δαπανήθηκαν τότε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ο κ. Σαματάς απάντησε πως " αποδείχθηκε οτι ήταν λάθος. Ο νόμος προέβλεπε βέβαια τη λειτουργία κάποιων σφαγείων κατά παρέκκλισή, ωστόσο πολλά άλλαξαν από τότε. Ως δήμος κάναμε ότι μπορόυσαμε αλλάξαμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό, κάναμε νέους χώρους υγιεινής ωστόσο και πάλι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της νομοθεσίας".
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΦΑΓΕΙΟ
Η λύση για το θέμα του κρέατος στα Χανιά σύμφωνα με τον κ. Σαματά είναι η δημιουργία ενός διαδημοτικού σφαγείου. "Τα δημοτικά σφαγεία πρόσφεραν . Ο Δήμος Χανίων εδώ και πολλά χρόνια δεν είχε κάνει καμία αύξηση στα χρήμα που παίρναμε απο κτηνοτρόφους και εμπόρους. Παίρναμε τα ίδια χρήματα ώστε να στηρίξουμε τον κτηνοτροφικό κλάδο, τους ανθρώπους που παιρνάνε δύσκολες στιγμές και τον καταναλωτή ώστε να αγοράζει φτηνό, καθαρό και ελεγμένο κρέας. Αυτή ήταν η πολιτικής μας και σε αυτή τη λογική λειτουργούσαμε. Ο δήμος δεν είχε κανέαν όφελος από τη λειτουργίας του ίσα-ίσα είχε παθητικό που καλύπτονταν από πόρους του Δήμου. Εμείς ακούσαμε ξαφνικά από την κ. Αποστολάκη για το κλείσιμο του Δημοτικού Σφαγείου. Δεν ειχε ενημερώσει κανένα ούτε το Δήμο, ούτε τους κτηνοτρόφους ξαφνικά πέταξε την βόμβα. Θα μπορούσε να μας ενημερώσει πρώτα, να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους. Το αποφασίζουμε και διατάσουμε ανήκει σε άλλες εποχές, δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση στην τοπική αυτοδιοίοκηση" κατέληξε ο αντιδήμαρχος.




Οι κτηνοτρόφοι

Σε ανακοίνωση τους οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι Ν. Χανίων αναφέρονται στη συνάντηση που είχαν με την κ. Αποστολάκη σημειώνοντας πως " ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων μεταξύ άλλων έβαλε το ζήτημα για την δημιουργία νέου σφαγείου στον νομό Χανίων που θα καλύπτει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και θα είναι σε ένα χώρο όπου δεν θα δημιουργούνται υγειονομικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα . Ο Σύλλογος έχει προτείνει επανειλημμένα να γίνει μια συνεργασία του Δήμου Χανίων με το Υπουργείο, εφόσον ο Δήμος Χανίων έχει εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζονται για να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον σφαγείο για να λειτουργεί νόμιμα μέχρι να μεταφερθεί σε νέο χώρο . Η Υπουργός , χωρίς να δώσει απαντήσεις πάνω σε αυτά τα αιτήματα στον σύλλογο μόλις βγήκε έξω από την αίθουσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Υπουργείο έχει πάρει απόφαση να κλείσει το υπάρχον Δημοτικό Σφαγείο Χανίων , αδιαφορώντας για τις προτάσεις των ίδιων των κτηνοτρόφων και για τα προβλήματα τους. Ο Σύλλογος μας καταγγέλλει αυτήν την τακτική του Υπουργείου το οποίο με τον τρόπο αυτόν προωθεί την εισαγωγή κρεάτων αντί να στηρίξει την ντόπια παραγωγή .
Θα μας βρει κάθετα αντίθετους αυτή η απόφαση και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κρατηθεί ανοιχτό το υπάρχον σφαγείο. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου