Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΗΨΗΤΑΚΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΗΨΗΤΑΚΗΣ- ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

"Να επικρατήσει ο συγκρητισμός"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ"





"Αν ο συγκρητισμός επικρατήσει, αν η Κρήτη αποκτήσει σχέδιο και προγραμματισμό, όλοι θα είμαστε κερδισμένοι." Ο κ. Αντώνης Ανηψητάκης επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης «Μία Κρήτη-Περιβάλλον και Άνθρωπος» μίλησε στα "Χ.Ν." αναφορικά με τους στόχους, τις επιδιώξεις, τις προσπάθειες που κάνει η κίνηση ενόψει των περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου.
- Διαβάζουμε στο πρόγραμμα σας να τονίζεται πολλές φορές την ανάγκη για συγκρητισμό. Πόσο εύκολο είναι να επιτυγχανθεί κάτι τέτοιο, ειδικά ανάμεσα σε Δυτική και Αν. Κρήτη ;
- Το έμβλημα μας είναι ένα αγαλματίδιο Μινωικό που δείχνει 4 φιγούρες σε ένα κυκλικό χορό. Είναι το σήμα του συγκρητισμού και του πολιτισμού. Προγραμματικά η βασική μας ιδέα είναι ότι η Κρήτη θα καταφέρει να αλλάξει σελίδα αν δει ενιαία τον ευατό της, αν ξεπεράσει τον τοπικισμό. Αν δει με ενιαίο τρόπο τα νερά, την ενέργεια, τα δίκτυα μεταφορών ,τα πάντα. Η Περιφέρεια της δίνει τη δυνατότητα γιατί μέχρι στιγμής είχαμε μια αντιπαλότητα ανάμεσα στους νομούς. Τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να το ξεπεράσουμε. Η Κρήτη δεν είναι οικόπεδο, είναι η πολιτισμική και οικολογική κιβωτός 3 ηπείρων. Αν την δούμε έτσι χαρά σε εμάς. Οργανωτικά εμείς δεν εκλιπαρήσαμε κανένα χρίσμα. Αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε την δραστηριότητας μας που υπήρχε σε όλες τις γωνιές της Κρήτης και είχε συνδεθεί με αγώνες από το Κάβο Σίδερο μέχρι και τους Αγιους Αποστόλους και να του δώσουμε ένα χαρακτήρα διοίκησης και όχι μονο κινήματος. Θέλουμενα είμαστε στα κέντρα λήψης απόφασης και η Περιφέρεια είναι ένας ευνοικός στόχος για μας.
- Ο τοπικισμός μπορεί να μην μας αρέσει αλλά είναι μια πραγματικότητα. Τι θα λέγατε σε κάποιον Χανιώτη που μπορεί να έχει στη λογική του ότι δεν θέλω να ψηφίσω έναν πχ. Λασηθιώτη ;
- Θα του έλεγα πως αν ψηφίσει εμάς δεν θα ψηφίσει τον Λασηθιώτη. Θα ψηφίσει αυτήν την κίνηση με τις συγκεκριμένες αρχές. Θα του έλεγα επίσης ότι ήμουν και εγώ μέλος στη αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Αν. Κρήτης για 10 χρόνια. Φεύγοντας τους αποχαιρέτησα λέγοντας πως μπήκα Λασιθιώτης και έφυγα Κρητικός. Γιατί κατάλαβα ότι τα προβλήματα του Λασιθίου θα λυθούν όταν τα λύσει συνολικά η Κρήτη. Με αυτή τη ματιά θα του έλεγα να σκεφθεί. Δεν με ενδιαφέρει αν το Λασίθι βγάζει 6 ή το Ηράκλειο 25 συμβούλους. Αυτό που με νοιάζει είναι να αποκτήσει η Κρήτη πρόγραμμα ,ιεραρχημένο, ισορροπημένο χρονικά, ηλικιακά,χωρικά. Αν το κάνει η Κρήτη μακάρι να μην έχει το Λασίθι κανένα σύμβουλο. Το Λασίθι θα είναι κερδισμένο ,όλη η Κρήτη θα είναι κερδισμένη. Αν το κάνει ο καθένας αυτό, αν βάλει τον συγκριτισμό τότε όλοι θα είναι κερδισμένοι.
- Δέχεστε μια κριτική από αριστερά ότι σωστά μέν δίνεται μεγάλη πρωτεραιότητα στο περιβάλλον από την άλλη όμως δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα εργατικών δικαιωμάτων. Από τα δεξιά πάλι σας καταγγέλουν ότι οι προτάσεις δεν φέρνουν ανάπτυξη. Τι απαντάτε.
- Στη μια κριτική που λέει ότι φαίνεται η κίνηση μας λιγάκι απολίτικη επειδή δεν μιλάει για την τρόικα, δεν καταγγέλει, απαντάω με ένα ερώτημα. Μέχρι τώρα που αυτό ήταν το γνωστό μοτίβο της πολιτικής, η καταγγελία, τι πετύχαμε ; Εμείς ξεπερνάμε την καταγγελία και έχουμε σαν στόχο την οραματική διαχείριση των πραγμάτων. Θεωρούμαι ότι μαζί με τους πολίτες μπορεί να δημιουργήσουμε πλούτο και μια διαφορετική νοοτροπία που θα βοηθήσει τη χώρα μας να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα.
Στην άλλη κριτική αναρωτιόμαστε, αυτοί που είχαν στην προμετωπίδα τους την ιδιωιτική πρωτοβουλία που αντιμετώπιζαν την Κρήτη ως οικόπεδο τι κατάφεραν ; Λέμε λοιπό ότι εμείς προτιμάμε να μην μιλάμε για ανάπτυξη αλλά για προκοπή. Να υπάρχει ο κόπος και ο ιδρώτας, μακριά από σκάνδαλα και συμφέροντα. Μαζί με τον κόσμο μπορούμε να φτιάξουμε τοπικά διαχειριστικά προγράμματα και να δώσουμε τη δυνατότητα και στους ιδιώτες να επενδύσουν, αλλά το συνολικό πρόγραμμα να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτηματας μιας κοινωνίας. πχ. Την λύση θα την δώσουν μεγαθήρια στις ακτές, all inclusive μονάδες που τα πάντα θα φεύγουν στο εξωτερικό ; Δεν θα δώσει λύση η εκτός σχεδίου δόμηση αλλά οι εγκαταλελειμένοι οικισμοί, αυτός ο ξεχωριστός , ανεκμετάλευτος πλούτος που μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε. Μπορούν οι δήμαρχοι να μην είναι ατζέντηδες επενδύσεων αλλά να φτιάξουν τα τοπικά διαχειριστικά που να αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα ενός τόπου ; Εμείς έχουμε υψηλό στόχο να γίνουμε πλειοψηφία και να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε με τις μειοψηφίες και να συνεργαστούμε με τους Δήμους που θέλουν το τοπικό τους συμφέρον να συναρτάται με το όραμα μας για μια Κρήτη κέντρο ειρήνης, πολιτισμού και φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών στη Ν.Α. Μεσόγειο.
- Θα μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο η αυριανή Περιφέρεια, δεν θα είνα εγκλωβισμένη στις πολιτικές του κράτους, της εκάστοτε κυβέρνησης, των Βρυξελλών ;
- Το σλόγκαν πόροι και αρμοδιότητες διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα και γίνεται άλλοθι για την απραξία και την ανικανότητα πολλών. Δεν είναι όλοι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες επιτυχημένοι ενώ το πλαίσιο είναι κοινό για όλους. Μπορεί να υπάρχουν περιορισμένοι πόροι και αρμοδιότητες αλλά αν ένας περιφερειάρχης, ένας δήμαρχος έχει όραμα μπορεί να κάνει έργο και έχουμε τέτοια παραδείγματα. Εμείς έχουμε όραμα και πιστεύουμε ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει περιφέρεια -πρότυπο. Εχει την ποιότητα, τους ανθρώπους και μπορεί να το κάνει.
-Η κίνηση σας είναι νέα, τι μηνύματα λαμβάνεται μέχρι στιγμής από τον κόσμο ;
- Διαπιστώνω ότι και εδώ αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη διψάει η κοινωνία για αυτό που εκπέμπει η κίνηση μας. Ως πολιτικό πρόσωπο έχω ζήσει πολλές εκλογές και πάντα ήξερα πόσο δύσκολο είναι να προσεγγίσεις κόσμο. Τώρα ο κόσμος έρχεται σε εμάς, είναι η συγκυρία που ευνοεί και ο τρόπος που αντιδράμε εμείς στην συγκυρία. Είμαστε η λύση που η Κρήτη γεννά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.

Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου