Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΜΕ ΓΟΝΕΙΣ



ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Προβληματισμός για τις ελλείψεις
14-09-2010

Τμήματα με 30 μαθητές, κακές και ελλιπείς κτηριακές υποδομές, περιορισμός κονδυλίων για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και μη λειτουργία της ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας, είναι τα 'βουνά' τα οποία θα συναντούν από χθες και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Οπως φάνηκε στη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από γονείς και εκπαιδευτικούς, το μεν πρόβλημα των 30 μαθητών σε τμήματα έχει μετριαστεί σε 1 - 2 σχολεία, τα κενά φτάνουν στους 22 φιλόλογους και 8 θεολόγους και είναι αντιμετωπίσιμα, ωστόσο όλα τα υπόλοιπα ζητήματα είναι ανοικτά.
"Με τέτοια υποβάθμιση της Παιδείας έχουν αναλογιστεί τι αυριανούς πολίτες θα έχουμε από αυτά τα σχολεία;", αναρωτήθηκε η γραμματέας της Ενωσης Γονέων κα Ι. Κορομηλά.
Περιγράφοντας την κατάσταση αναφορικά με τα 30άρια τμήματα ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, κ. Π. Κοτσιφάκης, αφού τόνισε πως το ζητούμενο "είναι μια αξιοπρεπής παροχή διδασκαλίας σε τμήματα μαθητών με μέγιστο το 25", υπογράμμισε πως μετά από πιέσεις που άσκησαν γονείς και εκπαιδευτικοί μειώθηκαν τα τμήματα σε μια σειρά από σχολεία (2ο, 3ο Λύκειο Χανίων, 6ο Γυμνάσιο, 7ο Γυμνάσιο, Κολυμπάρι).
Στις αρχές Σεπτέμβρη τα περισσότερα σχολεία είχαν 30άρια τμήματα. Μετά από πιέσεις δικές μας και της ΕΛΜΕ φτάσαμε στο σημείο να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών και να αυξηθούν τα τμήματα", ανέφερε η κα Κορομηλά.
"Υπήρξε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα τμήματα και να περιοριστεί ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη, στα όρια του εφικτού πάντα. Παρά τις εντολές, που είχε ο κ. Κανδαράκης, βοήθησε σε αυτήν την κατεύθυνση", ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων κ. Γ. Βόρδος, υπογραμμίζοντας πως αν εφαρμοστεί ο Νόμος αναφορικά με τα τετραγωνικά που αναλογούν σε κάθε μαθητή θα απαιτηθούν πάρα πολλές νέες σχολικές μονάδες.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ κ. Κ. Αδαμάκης επέρριψε ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας λέγοντας πως "δυστυχώς παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου υπάρχουν 30άρια τμήματα, στο 3ο και το 4ο Λύκειο. Υπάρχουν καταγγελίες για σχολεία με τμήματα με 22 μαθητές και για άλλα με τμήματα με 28, 29 μαθητές. Λένε ότι δεν υπάρχουν 30άρια άλλα υπάρχουν 29άρια, 28άρια".
Απαντώντας σε γονείς και εκπαιδευτικούς ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας, κ. Κανδαράκης, αφού επισήμανε πως από τη δεκαετία του ’80 δεν υπάρχει πολιτικη βούληση για το θέμα της σχολικής στέγης, γι’ αυτό και υπάρχουν σχολεία που παραμένουν σε διπλοβάρδια τόνισε πως "με βάση την κατάσταση που βρήκα όταν ανέλαβα διευθυντής, η κατανομή στην Α΄ λυκείου και στην Α΄ γυμνασίου στα σχολεία των Χανίων ήταν τέτοια που δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε 30άρια. Στην Β΄ και Γ΄ τάξη υπήρχε πρόβλημα σε διάφορα σχολεία και κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση για να μην έχουμε μεγάλα τμήματα".
'ΚΑΙΕΙ' Η ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ
Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι γονείς σε ό,τι αφορά στην "κατάργηση" όπως είπαν της πρόσθετης και της ενισχυτικής διδασκαλίας που προσθέτει άλλο ένα μεγάλο βάρος στις τσέπες τους. "Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου λένε ότι η ενισχυτική και η πρόσθετη σταματάει. Εμείς οι εργαζόμενοι καταλαβαίνεται τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε από αυτήν την κατάσταση εν μέσω οικονομικής κρίσης. Υπάρχει έντονο οικονομικό πρόβλημα θεωρούμε απαράδεκτο να βάζουν χέρι στην Παιδεία", τόνισε η κα Κορομηλά.
Γονείς σημείωσαν πως από τη στιγμή που καλύφθηκαν οι θέσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία, θα πρέπει να προσληφθούν καθηγητές για την πρόσθετη και ενισχυτική διδασκαλία.

Περιορισμός κονδυλίων

'Το ζήτημα σε ό,τι αφορά στα χρήματα που λαμβάνουν οι σχολικές επιτροπές είναι τεράστιο. Από 800.000 ευρώ πέρυσι, φέτος θα λάβουν 270.000 ευρώ και δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους', είπε το μέλος του Δ. Σ. της ΕΛΜΕ, κ. Β. Παπαστάμος.
'Θεωρούμε απαράδεκτη και αντιεκπαιδευτική αυτήν την Παιδεία που προσφέρεται. Δεν μπορεί οι γονείς να επιβαρυνθούν το κόστος του πετρελαίου, των εξόδων συντήρησης", τόνισε η κα Κορομηλά, ενώ ο κ. Βόρδος παρατήρησε πως 'το ΔΝΤ ζήτησε μείωση 30% στα έξοδα του δημοσίου και για την Παιδεία έχουμε μια μείωση της τάξης του 50% και παραπάνω'.

Σχολεία 'ελίτ'

Ευθύνες σε διευθυντές σχολείων τα προηγούμενα χρόνια για μεταγραφές που έκαναν, στοχεύοντας κυρίως μαθητές με καλούς βαθμούς επέρριψαν τόσο γονείς όσο και οι διευθυντές'. Δεν μπορεί οι Σύλλογοι γονέων να μην ελέγχουν τους διευθυντές και να παίρνουν μαθητές πάνω από τον επιτρεπόμενο αριθμό. Αν θέλει ο καθένας να το 'παίζει αυτοκράτορας' στο σχολείο που είναι διευθυντής δεν μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα. Θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο της περιοχής τους', υπογράμμισε ο κ. Π. Κοτσιφάκης.
'Αντί να μπολιάσουμε τα σχολεία να τα κάνουμε ισότιμα γίνονται διακρίσεις. Ετσι έχουμε σχολεία με πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών και άλλα με λιγότερους", ανάφερε ο κ. Βόρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου