Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΛΥΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ


ΜΕ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Λύματα για άρδευση
14-09-2010

Εφικτή είναι η επαναχρησιμοποίηση 2 - 3 εκατομμυρίων κυβικών επεξεργασμένων λυμάτων για την άρδευση ολόκληρου του Ακρωτηρίου και όχι μόνο. Η τεχνογνωσία υπάρχει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει αυτές τις δράσεις και φορείς όπως ο ΟΑΔΥΚ και η ΔΕΥΑΧ είναι σύμφωνοι με μια τέτοια προοπτική.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στη χθεσινή ομιλία στο ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Γιάννη Τσάνη, ο οποίος και επισήμανε πως το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης δεν είναι απαγορευτικό, ενώ ίσα - ίσα τα οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.
"Τα τελευταία 2 - 3 χρόνια τα προβλήματα της λειψυδρίας λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων είναι σημαντικά. Γι’ αυτό προτείνουμε μια αντιμετώπισή της με την επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων από τον βιολογικό των Χανίων μετά από τριτογενή καθαρισμό", ανάφερε ο κ. καθηγητής.
Εξειδικεύοντας περισσότερο την πρότασή του τόνισε πως "μπορούμε να πάρουμε τα νερά που προέρχονται από τριτογενή καθαρισμό από τον βιολογικό να τα περάσουμε από τον χώρο του Πολυτεχνείου και να φτιάξουμε μια δεξαμενή εκεί που βρίσκεται το κολυμβητήριο. όπου θα τα συγκεντρώνουμε. Μιλάμε για μια ποσότητα 2 - 3 εκ. κυβ.".
Το επαναχρησιμοποιημένο νερό θα μπορεί να διοχετεύεται στις καλλιέργειες του Ακρωτηρίου που υπολογίζονται στα 14.000 στρ. με δικό του ξεχωριστό δίκτυο. Ανάλογες πρακτικές εφαρμόζονται στο Ισραήλ, στην Καλιφόρνια αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο ομιλητής επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων των Χανίων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης κ. Α. Πιταριδάκης, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Ι. Γρυσπολάκης, ο κ. Μ. Σπανουδάκης εκπρόσωπος του Νομάρχη, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Τ. Βάμβουκας, δημ. σύμβουλοι κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου