Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΣΟΥΡΟΥΝΙΑΝΑ 2010


ΣΤΑ ΤΣΟΥΡΟΥΝΙΑΝΑ ΜΗΘΥΜΝΗΣ
Εκδήλωση μνήμης
06-09-2010

Τα ναζιστικά εγκλήματα στα Τσουρουνιανά του Δήμου Μηθύμνης θυμήθηκε αρκετός κόσμος, που παραβρέθηκε χθες στην εκδήλωση για την επέτειο 66 χρόνων από τις εκτελέσεις των κατοίκων του χωριού.
'Ας είναι η θυσία τους πυξίδα για όλους μας αλλά, κυρίως, για αυτούς που κρατούν στα χέρια του το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της πατρίδας μας', επισήμανε ο εκπαιδευτικός, κ. Γιώργος Τσουρουνάκης, στη σύντομη ομιλία του υπογραμμίζοντας τη συμβολή των κατοίκων του χωριού στους αγώνες για ελευθερία. 'Οι Γερμανοί γνώριζαν ότι οι κάτοικοι του χωριού είχαν πολεμήσει στην Αλβανία, στη Μάχη της Κρήτης, περιέθαλπαν Νεοζηλανδούς, ότι στο χωριό έβρισκαν καταφύγιο αντάρτες και έπρεπε όλα αυτά να τα πληρώσουν και να τα πληρώσουν ακριβά και το γραμμάτιο της οφειλής έληγε στις 29 Αυγούστου του 1944', ανάφερε περιγράφοντας στη συνέχεια τη δημιουργία κλοιού γύρω από το χωριό, τις λεηλασίες των περιουσιών, το κάψιμο των σπιτιών από τους Ναζί και την εκτέλεση 7 αντρών, ανάμεσά τους και ενός 85χρονου, του Οδυσσέα Μοτάκη.
'Η προσέλευσή μας στη σημερινή τελετή αποτελεί υποχρέωση τιμής για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης για τους αγώνες των πατεράδων μας, για τις θυσίες των προγόνων, για τα δεινά του λαού μας και για τις αδικίες που υπέστησαν τα χωριά της Κρήτης από την εκδικητική μανία των κατακτητών', υπογράμμισε ο δήμαρχος κ. Γ. Μυλωνάκης.
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από τους κ. Αθανάσιο Δεικτάκη και κ. Αποστόλη Παπαδογιαννάκη. Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, συγγενείς των εκτελεσθέντων, ο αντινομάρχης Σ. Μαυροδημητράκης, ο πρόεδρος του Δ. Σ. Ινναχωρίου Κ. Χαρτζουλάκης, η αντιδήμαρχος Κισάμου Κ. Πατερομιχελάκη, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μ. Τουλουπάκης και δημοτικοί σύμβουλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου