Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

“Ζωντανή” η ιστορία της κατοχής

«Ηθελα με αυτή την κατασκευή να θυμίσω ένα θλιβερό και ντροπιαστικό συμβάν για την Ελλάδα και την Κρήτη για το οποίο όσο περνάει ο καιρός όλο και λιγότεροι το γνωρίζουν», σημειώνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιάννης Γκαγκλάκης. Μπροστά μας ένα διόραμα, μια κατασκευή που αναπαριστά την κατάθεση στεφάνου στο “Γερμανικό πουλί” – στο “Κακό πουλί” όπως έχει μείνει στις περιγραφές των παλαιότερων – στην Παρηγοριά από τον δοσίλογο διορισμένο πρωθυπουργό από τους Ναζί στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου.

Kατασκευασμένο αποκλειστικά με δικά του υλικά, ξύλο, ακρυλικές ρητίνες κ.ά. ο κ. Γκαγκλάκης πήρε στοιχεία για την κατασκευή του διοράματος από άτομο που είχε δουλέψει αγγαρεία για την ανέγερση του,  έκανε αυτοψία στο χώρο για να μετρήσει το ύψος και τις αποστάσεις  του μνημείου, ενώ συμβουλεύτηκε το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό του δημοσιογράφου Β. Μαθιόπουλου στο βιβλίο του “Εικόνες Κατοχής” στο οποίο καταγράφεται το γεγονός.
Στο διόραμα απεικονίζεται η κατάθεση στεφάνου από τον Τσολάκογλου, ένα πραγματικό περιστατικό τον Αύγουστο του 1942. Την ίδια μέρα ο κατοχικός πρωθυπουργός είχε μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Συντριβανίου όπου και επιτέθηκε στους Κρητικούς για την αντίσταση τους στον άξονα.

«Υπάρχει αρκετό φωτογραφικό υλικό στο βιβλίο του Μαθιόπουλου αλλά και άλλο από την εκδήλωση εγκαινίων του μνημείου. Σε μια από αυτές τις φωτογραφίες ενώ όλοι χαιρετάνε στρατιωτικά, ένας ιερέας κάνει το ναζιστικό χαιρετισμό ! Επίσης σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσα το πουλί, τον αετό που έβαλαν οι Γερμανοί στην κορυφή του μνημείου το είχαν φέρει κομμάτι- κομμάτι από τη χώρα τους. Μέσα σε αυτό για χρόνια υπήρχε η φημολογία ότι είχε μέσα λίρες και άλλες τέτοιες ανοησίες. Όταν έσπασε έμαθα ότι βρέθηκε ένα μπουκάλι στο οποίο υπήρχε σημείωμα με τα ονόματα των αρχιτεκτόνων του» σημειώνει ο κ. Γκαγκλάκης.
Λίγους μήνες μετά οι ναζί “παραίτησαν” τον Τσολάκογλου και στη θέση του έκαναν πρωθυπουργό τον αντιπρόεδρο καθηγητή ιατρικής Κ. Λογοθετόπουλο οποίος επίσης παραιτήθηκε στις αρχές του 1943 μετά την αδυναμία του προχωρήσει την πολιτική επιστράτευση που ήθελαν οι ναζί λόγω των μεγάλων κινητοποιήσεων από το ΕΑΜ στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, ενώ ανέλαβε ο Γιάννης Ράλλης δημιουργός των προδοτικών ταγμάτων ασφαλείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου