Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Μεταστέγαση χωρίς σχέδιο αξιοποίησης για το “Μαρκοπούλου”

Μέχρι και το τέλος της χρονιάς είναι πιθανόν να μπορεί να γίνει η μετακίνηση της στρατιωτικής μονάδας που μέχρι σήμερα βρίσκεται στο στρατόπεδο “Μαρκοπούλου” στη συνοικία του Αγ. Ιωάννη Χανίων, στο στρατόπεδο “Ραυτοπούλου” στην Αγιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι εργασίες που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο προχωρούν. Ήδη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η νέα πύλη του στρατοπέδου στο νότιο τμήμα του από το δυτικό που βρίσκεται σήμερα που θα εξασφαλίζει και την πιο ασφαλή έξοδο και είσοδο των οχημάτων, ενώ έχουν γίνει και κάποιες πρώτες εργασίες στους αποθηκευτικούς χώρους του στρατοπέδου της Αγιάς ώστε εκεί να εγκατασταθεί υλικό και άνθρωποι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο του Αγ. Ιωάννη.
Ο διαγωνισμός για το έργο κατασκευής είχε γίνει τον περασμένο Μάιο από την ΑΣΔΕΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Ελληνικών Νήσων) και αφορούσε την καταρχάς «ανακατασκευή-διαμόρφωση των εγκαταστάσεων και υποδομών του στρατοπέδου “ΤΧΗ (ΠΖ) Ραπτόπουλου Αλέξανδρου για τη μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών του στρατοπέδου “ΤΑΞΧΟΥ Μαρκόπουλου Δημητρίου”» με τη συνολική δαπάνη να έχει προϋπολογιστεί στα 766.129 ευρώ για οικοδομικές, ηλεκτρολογικές εργασίες. Υπήρξε και δεύτερη διακήρυξη ύψους 387.096 ευρώ που αφορούσε την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων στο στρατόπεδο “ΤΧΗ (ΠΖ) Ραπτόπουλου Αλέξανδρου” στην Αγιά, στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι μονάδες του στρατοπέδου “ΤΑΞΧΟΥ Μαρκόπουλου Δημητρίου”. Πρόκειται για εργασίες οδοποιίας, οικοδομικές εργασίες, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


ΥΠΑΡΧΕΙ MASTER PLAN
ΑΠΟ ΤΟN ΔΗΜΟ;
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες από το Δήμο Χανίων τον τελευταίο χρόνο δεν έχει γίνει καμία σχετική εργασία- σχέδιο πάνω στο πως θα εκμεταλλευτεί το χώρο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ούτε έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Το ζήτημα το είχε θίξει σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Τ. Βάμβουκας χωρίς όμως να πάρει κάποια συγκεκριμένη απάντηση.
«Αυτό που πετύχαμε μετά από 57 χρόνια διεκδίκησης ήταν κάτι πολύ σημαντικό και μεγάλο και η παρούσα δημοτική αρχή θα πρέπει να το πάρει και να το προχωρήσει» σημείωσε ο κ. Βάμβουκας συμπληρώνοντας πως «πετύχαμε την πολιτική συμφωνία να παραχωρηθεί στο Δήμο Χανίων με πολύ ευνοϊκούς όρους για 100 χρόνια και να μεταστεγαστούν οι στρατιωτικές μονάδες. Πλέον η νέα δημοτική αρχή πρέπει να το προχωρήσει! Εμείς έχουμε περιγράψει τις γενικές γραμμές εκμετάλλευσης αυτού του ακινήτου που φυσικά επιδέχεται εμπλουτισμό και εξειδίκευση. Ήδη θα έπρεπε να είχε κινηθεί η νέα δημοτική αρχή για να αναθέσει ένα master plan ώστε να προχωρήσει η υπόθεση».
Αναφορικά με το σχέδιο που είχε καταθέσει η προηγούμενη δημοτική αρχή στο ΥΠΕΘΑ ο κ. Βάμβουκας είπε πως σε αυτό περιγράφονταν κάποιες βασικές αρχές (πολεοδόμηση ενός τμήματος, ήπιες εγκαταστάσεις για αθλητισμό και πολιτισμό, πάρκο κα.) χωρίς λεπτομέρειες καθώς αυτό ήθελε το Υπουργείο. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιδέχεται αλλαγές. Όμως η βασική επιδίωξη της πόλης και των δημοτών ήταν να πάρουμε το στρατόπεδο και αυτό έχει επιτυγχανθεί). Απλά πρέπει η νέα δημοτική αρχή να τρέξει το θέμα και να το προχωρήσει» είπε ο πρώην δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου