Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

“Ανθίζουν” πάλι οι καστανιές στα Χανιά



Ανανεώνονται οι καστανεώνες των Χανίων χάρις στο πρόγραμμα παραγωγής υποκειμένων που αυτές τις ημέρες έδωσε τα πρώτα δενδρύλια καστανιάς από 4 τοπικές ποικιλίες!
Συνολικά από το φυτώριο της Διεύθυνσης Δασών μοιράζονται δωρεάν 700 δεντρύλια καστανιάς (ποικιλίες Καθαροκαστανιά, Ρογδιανή, Στροβλιανή, Κουτσακερή). Συνολικά υπήρξαν 136 αιτήσεις που ζητούσαν πάνω από 6.500 δεντρύλια κάτι που δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον των παραγωγών να ανανεώσουν τα δέντρα τους που είχαν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές κυρίως από το έλκος του καστάνου.
Τα νέα υποκείμενα είναι εμβολιασμένα ώστε να αντιμετωπίζουν την ασθένεια και θα φέρουν ζωή στους παλιούς καστανεώνες των ορεινών χωριών των Χανίων.
«Το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι πάρα πολύ μεγάλο. Συνολικά είχαμε 136 αιτήσεις και ζητούσαν πάνω από 6.500 φυτά. Θα δώσουμε 700 σε παραγωγούς στους τρεις Δήμους. Στο Δήμο Πλατανιά είναι το 49% των καστανεώνων, ένα μεγάλο ποσοστό είναι στο Δήμο Κισάμου και λιγότεροι στο Δήμο Καντάνου Σελίνου, είχαμε και ένα αίτημα από ανθρώπους από τα Ασκύφου που θα ήθελαν να βάλουν, αλλά και περιοχές εκτός Κρήτης αλλά δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε» τόνισε η δασολόγος κ. Παρασκευή Νούσια, της Διεύθυνσης Δασών Ν. Χανίων.
Οι παραγωγοί πήραν από 5 έως 7 δεντρύλια ο καθένας ανάλογα την περιοχή του, ενώ εκτιμάτε πως ένας αντίστοιχος αριθμός θα μπορεί να δοθεί και πάλι σε ένα χρόνο από σήμερα.
«Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν το κάστανο και οι τοπικές μας ποικιλίες είναι ιδιαίτερες και πολύ σημαντικές. Οι καστανεώνες μας είχαν μεγάλες απώλειες στο παρελθόν και είχαν μειωθεί οι πληθυσμοί τους λόγω του έλκους και της φυτόφθορας. Άλλοι καστανεώνες είναι μεγάλης ηλικία και είναι σημαντικό να ανανεωθούν με πιστοποιημένο, εμβολιασμένο υλικό» τονίζει η κ. Νούσια.
Για το φυτώριο που δημιουργήθηκε στα Παλαιά Ρούματα και έδωσε τα δεντρύλια συνεργάστηηκαν το ΜΑΙΧ, ο Συνεταιρισμός Καστανοπαραγωγών, οι Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης,η Κοινωφελής του Δήμου Πλατανιά ο καθηγητής κ. Στέφανος Διαμαντής ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και επονομαζόμενος και ως “πρύτανης” του καστάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου