Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Δικαστικός “Γολγοθάς” για πρώην εργαζομένους στον “Ιατό”

Διεκδικούν δεδουλευμένα μηνών
Το “Γολγοθά” της απλήρωτης εργασίας συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι 18 εργαζόμενοι της μονάδας αιμοκάθαρσης “Ιατός” στα Χανιά. Παρότι η μονάδα έκλεισε τον Μάρτιο του 2018, στους 18 εργαζόμενους (γιατρό, νοσηλευτές, καθαρίστριες, οδηγό ασθενοφόρου, γραμματείς κ.ά.) οφείλονται από την εταιρεία μισθοί σχεδόν ενός έτους!


Η Επιθεώρηση Εργασίας κινήθηκε νομικά σε βάρος του ιδιοκτήτης της μονάδας αιμοκάθαρσης που εκτός από τα Χανιά διέθετε μονάδες σε Αθήνα και Ηλεία και χθες η υπόθεση θα εκδικάζονταν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.
Σε βάρος του εργοδότη η κατηγορία ήταν για «υπερημερία εργατικών αποδοχών κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή», ωστόσο μετά από αίτημα του δικηγόρου του η δίκη αναβλήθηκε για τον Μάιο.
«Τα χρωστούμενα σε βάρος μας είναι από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι τον Μάρτιο του 2018, ενώ υπάρχουν επίσης χρωστούμενα πριν το Σεπτέμβριο του 2017 που επρόκειτο να μας δοθούν σε δόσεις αλλά δεν τα είχαμε πληρωθεί. Χονδρικά μας οφείλουν 10 μηνιάτικα, συν τις άδειες και βέβαια την απόλυση» σημειώνει ο Βασίλης, ένας εκ των εργαζόμενων της μονάδας.
Όπως εξηγεί ο Νίκος το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2014 όταν καθυστερούσαν οι πληρωμές. «Η απάντηση τότε ήταν πως δεν πλήρωναν τα ταμεία και μας έλεγαν να αναμένουμε πότε θα δώσει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ ώστε να πάρουμε κάποια χρωστούμενα» τονίζει.
Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι της μονάδας συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους , με μεγάλο βαθμό ευθύνης αφού είχαν δεθεί με τους ασθενείς.
«Με τους ασθενείς ήμασταν μαζί χρόνια, τους νιώθαμε δικούς μας ανθρώπους δεν μπορείς να τους αφήσεις έτσι. Κάναμε λοιπόν και εμείς υπομονή. Αν σταματούσαμε την εργασία τότε υπήρχε μόνο η μονάδα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου που ήταν ασφυκτικά γεμάτη και δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει. Να πω ότι είχαμε φτάσει στο σημείο προς το τέλος όχι μόνο να μην πληρωνόμαστε αλλά να βάζουμε από την τσέπη μας βενζίνη στο ασθενοφόρο προκειμένου να πάει στα σπίτια των ασθενών και να τους μεταφέρει στη μονάδα για αιμοκάθαρση!» επισημαίνει ο Βασίλης.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η απάντηση της εργοδοσίας ήταν να κάνουν υπομονή.
«Πόσο παραπάνω υπομονή να κάνεις όταν σου οφείλουν 9 και 10.000 ευρώ;» αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι που αντιλαμβάνονται ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα καθώς θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε μια ατέρμονα δικαστική διαδικασία με αβέβαιο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου