Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Απετράπη το “ράβε – ξήλωνε” στην οδό Χάληδων

Ταυτόχρονα οι εργασίες Δήμου - ΔΕΔΔΗΕ



1Τον κίνδυνο να… ξανασκαφτεί η οδός Χάληδων αμέσως μόλις τελείωνε το έργο της ανάπλασης αντιμετώπισε ο Δήμος Χανίων και ο ΔΕΔΔΗΕ για την υπογειοποίηση των καλωδίων στο συγκεκριμένο τμήμα της παλιάς πόλης.
Eυτυχώς αυτό το καθόλα… ελληνικό παράδοξο αντιμετωπίσθηκε μετά από συντονισμένη προσπάθεια των μηχανικών του Δήμου και του ΔΕΔΔΗΕ και ξεπεράσθηκε οριστικά την περασμένη Παρασκευή.
Πιο αναλυτικά στα πλαίσια του έργου ανάπλασης προβλέπονταν η υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης. Όπως είναι φυσικό τα δύο έργα θα προχωρούσαν παράλληλα έτσι ώστε να ολοκληρώνονται ταυτόχρονα.
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες από το ΔΕΔΔΗΕ προέκυψε σοβαρό πρόβλημα όταν η “Αποκεντρωμένη Διοίκηση” διατύπωσε την άποψη ότι το έργο υπάγεται στις διατάξεις του ν. 4412 και ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την υπογειοποίηση των καλωδίων. Σε αυτήν την περίπτωση, του διαγωνισμού, ο χρόνος που θα απαιτούνταν για δημοπρασία, ανάδειξη εργολάβου κτλπ. δεν θα συμβάδιζε με την πορεία του υπόλοιπου έργου με αποτέλεσμα η υπογειοποίηση των καλωδίων να πρέπει να γίνει αφού…τελείωνε η ανάπλαση κάτι που σημαίνει νέες εκσκαφές, νέες παρεμβάσεις σε ένα…έτοιμο έργο. Μετά από πολλές προσπάθειες τόσο από το ΔΕΔΔΗΕ όσο και από το Δήμο Χανίων η “Αποκεντρωμένη Διοίκηση” πείστηκε πως δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτικός εργολάβος που να μπορεί να κάνει το έργο της υπογειοποιήσης αφού μοναδικός διαχειριστικής του δικτύου είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, σε αυτόν ανήκουν τα δίκτυα και μόνο αυτός μπορεί να εκτελέσει το έργο!
Επίσης ξεπεράσθηκε και το αίτημα του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ζητηθούν αντίγραφα ποινικού μητρώου όλου του Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι από τη Δευτέρα η υπογειοποίηση προχωρά μαζί με το υπόλοιπο έργο και όπως λένε οι τεχνικοί οι ρυθμοί των εργασιών είναι πολύ γρήγοροι και ήδη έχει ολοκληρωθεί το τμήμα από τις αλυσίδες (πλατεία Συντριβανίου) μέχρι την πλατεία Μητροπόλεως. Στα πλαίσια της παρέμβασης του στην περιοχή ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει και να προχωρήσει στην αντικατάσταση υπογειοποιημένων καλωδίων που τοποθετήθηκαν προς 20ετίας και πρέπει να συντηρηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου