Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

ΣΕ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΔΩΝΙΑ Λάδι από αβοκάντο Λάδι από αβοκάντο, που μπορεί να καταναλωθεί για το φαγητό, αλλά και να χρησιμοποιηθεί σαν καλλυντικό, παράγεται στα Χανιά τα τελευταία χρόνια. Στην Καλυδωνία Κολυμπαρίου, στον Δήμο Πλατανιά, ένα ολόκληρο ελαιουργείο μετατρέπεται ανάλογα προκειμένου να κάνει τη σύνθλιψη του καρπού του αβοκάντο και με την κατάλληλη επεξεργασία να παράξει λάδι. dhmhtrhskakabelakhsΒασικοί συντελεστές της προσπάθειας είναι ο κ. Δημήτρης Κακαβελάκης και η σύζυγός του Ιωάννα. Κοιτά προσεκτικά τους καρπούς, ώστε να απομακρύνει τους χαλασμένους ή ακατάλληλους, δίνει οδηγίες στους εργάτες που αδειάζουν τις “κλούβες” με τα αβοκάντο στον σπαστήρα. «Η δουλειά δεν είναι εύκολη, χρειάζεται διαλογή για το ποιο είναι άγουρο και ποιο ώριμο, να αποσυρθεί το χαλασμένο, ώστε το αβοκαντέλαιο να είναι ποιοτικά άριστο», μάς λέει ο κ. Κακαβελάκης. Το ελαιουργείο λειτουργεί εδώ και 4 γενιές από τον προπάππο του και πρόσφατα έγινε μια πολύ μεγάλη ανακατασκευή του. «Το αβοκάντο το εκθλίβω για λογαριασμό του συσκευαστηρίου Αντωνάκη, μιας τοπικής πολύ σημαντικής επιχείρησης. Το λάδι που παράγουμε το χρησιμοποιούν για τα πολύ ποιοτικά προϊόντα τους. Δείχνουμε έτσι ότι από καρπούς αβοκάντο που δεν καταναλώνονται, δεν είναι βρώσιμοι, μπορεί να παραχθεί ένα ποιοτικό και βιολογικό λάδι», μας αναφέρει ο κ. Δημήτρης. annakakavelakhΔίπλα του η κα Ιωάννα ελέγχει την πίεση στον διαχωριστήρα, ρίχνει νερό στον μαλακτήρα, εργάζεται στην όλη διαδικασία και είναι από τους βασικούς συντελεστές της. Η έκθλιψη του αβοκάντο ξεκινά από τον Οκτώβριο και γίνεται όποτε χρειαστεί με μια μικρή μετατροπή του ελαιουργείου. «Τον Φεβρουάριο σταματήσαμε την έκθλιψη της ελιάς και πλέον ανοίγουμε το ελαιουργείο κάθε φορά που απαιτείται για να παράγουμε λάδι από αβοκάντο. Απαιτούνται μικρότερες θερμοκρασίες στην έκθλιψη, προσοχή στη μάλαξη εν συγκρίσει με την ελιά. Ενα κιλό λάδι από αβοκάντο θέλει από 8 μέχρι και 15 κιλά καρπό», μάς σημειώνει ο κ. Δημήτρης, ενώ η κα Ιωάννα επισημαίνει πως είναι πολλοί εκείνοι που το χρησιμοποιούν για δερματικές και άλλες παθήσεις. «Μια μικρή επάλειψη καθημερινά αρκεί να αντιμετωπίσει διάφορα περιστατικά. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί στο φαγητό καθώς έχει ιδιαίτερη και ωραία γεύση» αναφέρει η κα Ιωάννα. Οι δύο συντελεστές εκτιμούν ότι αξίζει να γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλα τα προϊόντα των Χανίων, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο. Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ladi-apo-avokanto/#ixzz3Ym149GS0 Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου