Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Ο καφές “αντίδοτο” στην κρίση; Η “frappe economy” ανθεί και στα Χανιά καφέςΜία μικρή “έκρηξη” σε περίοδο κρίσης διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια και στα Χανιά σε ό,τι αφορά τα καφέ. Eίναι η λεγόμενη “frappe economy”, όπως έχει ονομαστεί σε όλη την Ελλάδα και αφορά τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων καφέ στα εμπορικά κέντρα, σε τουριστικές περιοχές και αλλού. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων από το 2010 μέχρι και το 2014 άνοιξαν 238 επιχειρήσεις αυτού του είδους σε όλο τον Νομό, εκ των οποίων οι 192 συνεχίζουν να λειτουργούν. Τα “Χ.Ν.” μίλησαν με δύο νέους επαγγελματίες που τόλμησαν να μπουν σε αυτόν τον τομέα. «ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ» «Είναι καλό να μmayrogenhsην ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο και να νομίζουμε ότι η παροχή υπηρεσιών μας προφέρει κάτι εύκολο. Ισα – ίσα έχει πολλή δουλειά προσωπική και όσο για την ανταμοιβή… ας το αφήσουμε καλύτερα», μάς λέει ο Μαθιός Μαυρογένης, που διαθέτει επιχείρηση καφέ εδώ και έναν χρόνο. Η καθημερινότητα για τον Μαθιό, που στην ουσία είναι αυτοαπασχολούμενος, σημαίνει πολλή δουλειά προσωπική καθώς πρέπει να παρασκευάσει τα ροφήματα και να τα σερβίρει όχι μόνο μέσα στο μαγαζί του, αλλά και στα γειτονικά καταστήματα από τα οποία λαμβάνει παραγγελίες. «Ο κόσμος νομίζει ότι ο καφές είναι ένα είδος που έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Οταν όμως ανοίγονται τέτοιου είδους μαγαζιά συνέχεια, είναι λογικό και οι πελάτες να μοιράζονται και να περιορίζεται έτσι η δική σου κίνηση. Ο καφές έχει κέρδος, αν έχεις και την ανάλογη κατανάλωση, ώστε να βγάζεις τα έξοδά σου», τονίζει ο Μαθιός. Στέκεται ειδικά στο θέμα της προσωπικής εργασίας. Τα καφέ τέτοιου είδους δεν είναι όπως παλιά που ο ιδιοκτήτης καθόταν στο ταμείο και τη δουλειά την έκαναν οι υπάλληλοι. «Δουλεύω το μαγαζί μόνος μου και δεν μπορώ να πάρω υπαλλήλους γιατί δεν μπορώ να αντεπεξέλθω στις νέες φορολογίες, στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Σίγουρα το μεροκάματό μου δεν ανταποκρίνεται στις ώρες που βρίσκομαι στο μαγαζί. Οταν είμαι 10 – 12 ώρες και παίρνω 30 ευρώ, θα με συνέφερε περισσότερο να εργάζομαι ως υπάλληλος, να παίρνω 35 – 40 ευρώ και να μην έχω την ευθύνη ενός καταστήματος», τονίζει ο Μαθιός, που έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι χειρωνακτικές εργασίες (ηλεκτρολόγος, υδραυλικός κ.ά.) είναι αυτές που «δεν πέφτουν ποτέ». «ΠΗΡΑ ΤΟ ΡΙΣΚΟ» FYTRAKH«Γνώριζα ότι ήδη υπάρχουν πολλά καφέ και ειδικά στο σημείο που έχω την επιχείρησή μου, αλλά εκεί που άνοιξα το κατάστημα υπήρχε πριν ένα στέκι που “χάθηκε” και είχε κάποια πελατεία και ορισμένα καταστήματα τα οποία εξυπηρετούσε. Επίσης δεν είχα εργασία, έτσι αποφάσισα να το ρισκάρω και να ανοίξω το καφέ», δηλώνει η 26χρονη Σταυρούλα Φυτράκη, ιδιοκτήτρια καφέ. Η νεαρή κοπέλα δηλώνει ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα κίνηση του καταστήματός της παρά τις δυσκολίες. «Είναι ένα επάγγελμα που πρέπει όλα να είναι φρέσκα, έτσι, αν μείνει κάτι που δεν καταναλωθεί, τότε πετιέται. Ετσι τα περιθώρια κέρδους μειώνονται πολύ. Και ο κόσμος είναι πλέον πιο συγκρατημένος. Παλιότερα έπαιρνε και το πρωινό του και τον καφέ του. Τώρα πολλές φορές θα πάρει ή το ένα ή το άλλο. Από την άλλη έχουν ανοίξει πάρα πολλά μαγαζιά αυτού του είδους. Εμείς επενδύουμε στην ποιότητα, έχουμε έναν πολύ καλό καφέ και το “όπλο” μας είναι η ευγένεια και το χαμόγελο. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε με αυτά!», είναι τα λόγια της. Επιχειρήσεις καφέ στα Χανιά την τελευταία 5ετία • 2010 έκαναν έναρξη 41 • 2011 έκαναν έναρξη 53 • 2012 έκαναν έναρξη 50 • 2013 έκαναν έναρξη 43 • 2014 έκαναν έναρξη 51 Σύνολο 238 Από όλες αυτές τις επιχειρήσεις από 1/1/2010 έως 31/12/2014 ενεργές είναι σήμερα 192. (Οι επιχειρήσεις αφορούν καφετέριες, καφέ μπαρ, internet cafe). Read more: http://www.haniotika-nea.gr/o-kafes-antidoto-stin-krisi/#ixzz3UfdYiPJq Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου