Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΧΑΝΙΩΤΕΣ BARISTA Χαρμάνι… επιτυχίας Διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς καφέ TREISMAZIΟι κορυφαίοι του καφέ είναι από τα Χανιά! Πρώτος στον πανελλήνιο διαγωνισμό ΙΒRIK (κλασικός ελληνικός καφές) και 4ος στον παγκόσμιο ο Σταύρος Μιχαήλ, 5ος στον πανελλήνιο διαγωνισμό Βarista o Σώτος Μιχαήλ και 7η στον ίδιο διαγωνισμό η Δέσποινα Σαντοριναίου, εκπροσωπώντας όλοι το κατάστημα BESPOKE. Ο διαγωνισμός έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα και η επιτυχία είναι πράγματι ξεχωριστή καθώς σε αυτόν μετέχουν οι κορυφαίοι Barista της χώρας από μεγάλα μαγαζιά και με μεγάλους προϋπολογισμούς. Για να συμμετάσχουν σε έναν τέτοιο διαγωνισμό με υψηλό βαθμό δυσκολίας και μεγάλο το κόστος συμμετοχής οι τρεις Χανιώτες Barista δαπάνησαν μεγάλα χρηματικά ποσά για την πρώτη ύλη, το στήσιμο, τον εξοπλισμό, ενώ μη μετρήσιμες είναι οι ώρες προπόνησης. stayrosΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ «Στον διαγωνισμό IBRIK φτιάχνεις δύο κλασικούς ελληνικούς στο μπρίκι με καφέ κατηγορίας speciality (δηλαδή γνωρίζουμε τον παραγωγό, την προέλευσή του, την ποικιλία του καφέ, πώς μαζεύτηκε, πώς επεξεργάστηκε) και δύο ροφήματα ζεστά, δύο κρύα κοκτέιλ με τον καφέ πάλι βρασμένο στο μπρίκι όπου μπορεί να γίνει χρήση και αλκοόλ», εξηγεί στα “Χ.Ν.” ο Σταύρος. Για το ψήσιμο ο Σταύρος χρησιμοποίησε μπρίκι χειροποίητο, σφυρήλατο που αγοράστηκε από την Κωνσταντινούπολη στην τιμή των 90 ευρώ. Ο καφές που χρησιμοποίησε ήταν από την Κόστα Ρίκα, φυσικά επεξεργασμένος με πολλά αρώματα από μπαχαρικά! «Εφτιαξα τον ελληνικό, τον φίλτραρα και προσέθεσα σιρόπι που το είχαμε δημιουργήσει από φυσικά υλικά κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο, κάρδαμο για να του δώσουμε τα αρώματα που θέλαμε. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο να γνωρίζουμε τις σωστές αναλογίες είχαμε κάνει τεράστια προετοιμασία και πολλή προπόνηση», τονίζει ο Σταύρος που πήρε το 4ο παγκόσμιο βραβείο και το 1ο πανελλήνιο σε αυτό τον διαγωνισμό. swtosΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕSPRESSO Στον διαγωνισμό για τον κορυφαίο barista ζητείται από τους μετέχοντες η παρασκευή 4 espresso, 4 cappuccino και 4 signature drinks χωρίς αλκοόλ. «Ο καφές που χρησιμοποίησα αγοράστηκε από τον ψήστη μου από δημοπρασία στη Γουατεμάλα, από μικρό παραγωγό και όταν κάναμε γευσιγνωσία είδαμε ότι βγάζει συγκεκριμένα αρώματα και χαρακτηριστικά. Διαλέξαμε γάλα που να ταιριάζει απόλυτα με τη γεύση του και στόχος μας ήταν να αναδείξουμε τον καφέ», μας εξηγεί ο Σώτος Μιχαήλ που πήρε το 5ο πανελλήνιο βραβείο. SANTORINAIOYΗ Δέσποινα Σαντοριναίου, που πήρε το 7ο πανελλήνιο βραβείο, από τη μεριά της σημειώνει πως «επέλεξα για τη συμμετοχή δύο καφέδες από Αιθιοπία που έχουν καλλιεργηθεί στο ίδιο μέρος και έχουν επεξεργαστεί. Εχουν μεγαλύτερη οξύτητα και είναι πιο δυνατοί στις γεύσεις και στα αρώματα. Το τελικό αποτέλεσμα και η επιτυχία μας στον διαγωνισμό ήταν αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς μας καθώς ψάξαμε, πειραματιστήκαμε, αλλάξαμε πολλές φορές γνώμη, εργαστήκαμε σκληρά για 4 μήνες μέχρι να καταλήξουμε σε αυτό το προϊόν». ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Για τους Χανιώτες κορυφαίους του καφέ το προϊόν αυτό δεν είναι ένα απλό ρόφημα, αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία. Οπως πιστεύει ο Σώτος Μιχαήλ «ο καφές δεν είναι απλά μια ανάγκη καθημερινή, αλλά μια εμπειρία. Το πρώτο πράγμα που θα βάλεις στο στόμα σου το πρωί είναι πολλές φορές ο καφές. Γιατί αυτό να μην είναι πάρα πολύ ωραίο και όχι μια απλή τόνωση της ενέργειάς σου για 10 λεπτά; Γιατί το φλιτζάνι που θα σερβιριστεί να μην είναι προσεγμένο; Για άλλους μπορεί να θεωρούνται λεπτομέρειες, για μας είναι όλα πάρα πολύ σημαντικά. Είναι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Σεβασμός στην πρώτη ύλη, καθαριότητα, συντήρηση κάθε ώρα των μηχανημάτων, φίλτρα για το νερό που χρησιμοποιείται για τον καφέ ώστε να κρατήσουμε σταθερή την ποιότητά του, χειρουργική ακρίβεια στην παρασκευή του». Τέλος ο Σταύρος, μοναδικός πιστοποιημένος στην κατηγορία του barista στη Δυτική Κρήτη, σημειώνει πως «παραμένουμε ανοικτοί στο να βοηθήσουμε επαγγελματίες του καφέ, να τους στηρίξουμε συμβουλευτικά». Read more: http://www.haniotika-nea.gr/charmani-epitichias/#ixzz3TRGrSB9H Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου