Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ Ο Οκτώβρης των ρακοκάζανων Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 26 Οκτωβρίου 2013 10:39 πμ - Σχολιάστε Οκτώβρης, μήνας της απόσταξης, του ρακοκάζανου, της παραγωγής τσικουδιάς. Περισσότερα από 300 ρακοκάζανα λειτουργούν στη Δυτική Κρήτη παράγοντας το παραδοσιακό τοπικό προϊόν που λατρεύεται από ντόπιους και επισκέπτες. Ενα από αυτά είναι του Μανώλη και του Μιχάλη Παρασκάκη στο Ξαμουδοχώρι του Πλατανιά. Και μάλιστα από τα πρώτα που λειτούργησαν στα Χανιά, αφού έχει τον αριθμό “4” στο Μητρώο, ενώ πάνω στον άμβυκα αναγράφεται η ημερομηνία κατασκευής… 1912. «Είναι από τα πρώτα που έγιναν στα Χανιά εκείνη την εποχή και η άδεια είναι η τέταρτη που βγήκε στη Δυτική Κρήτη», μας δηλώνει ο κ. Μανώλης Παρασκάκης σε ένα διάλειμμα της καζανιάς. Εχει μόλις γεμίσει με φρέσκα στράφυλα το καζάνι, έχει κλείσει τον άμβυκα και ξανατοποθετεί τον λουλά για τον καπνό. «Είναι οικογενειακή μας παράδοση αυτό το καζάνι. Εμείς οι νεότεροι το συνεχίζουμε εδώ και 25 χρόνια», συνεχίζει ο κ. Παρασκάκης καθώς τροφοδοτεί τη φωτιά του καζανιού με ξύλα. «Συνεχίζουμε με ξύλα και όχι με γκάζι ή πυρηνόξυλο», αναφέρει. Το βράδυ που βρισκόμαστε στο Ξαμουδοχώρι την τσικουδιά του βγάζει ο παραγωγός Μανώλης Βαρουξάκης. Τα στράφυλα είναι καλά γι’ αυτό και το παραγόμενο προϊόν είναι επίσης καλό. Οι καλεσμένοι του καζανάρχη και του παραγωγού έχουν μαζευτεί από νωρίς. Γρήγορα – γρήγορα τα κάρβουνα από την εστία του καζανιού μεταφέρονται στην ψησταριά για τα περαιτέρω. «Ετσι είναι το καζάνι, μετατρέπεται πολλές φορές σε πανηγύρι. Θα πιούμε λίγη από την τσικουδιά που θα βγει, μετά κρασί, θα φάμε τους μεζέδες μας και θα περάσουμε μια παρέα όσο καλύτερα μπορούμε», εξηγεί ο κ. Βαρουξάκης. Η παρέα πολυπληθής και ετερόκλητη. Ντόπιοι από το Ξαμουδοχώρι, ξένοι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής από την Ιρλανδία και τη Γερμανία, φίλοι του καζανάρχη και του παραγωγού, Χανιώτες, μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου, καθηγητές, ένας ιερέας. Πολύ γρήγορα ένα μπουζούκι και μια κιθάρα θα βρεθούν στα χέρια επιδέξιων μουσικών και στη συνέχεια θα ακουστεί η φωνή της Μαρίνας στα παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα. Η παρέα πλέον έχει γίνει ένα και θα συνεχίσει με χορό, τραγούδια και καλή διάθεση μέχρι αργά. Γιατί έτσι καταλήγει πάντα ένα καζάνι… ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 312 άδειες απόσταξης Σε 312 ανέρχονται οι άδειες απόσταξης που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής σε όλο τον Νομό Χανίων από το Τελωνείο. Οι παραγωγοί και οι αμβυκούχοι γνωρίζουν τη διαδικασία που ακολουθείται εδώ και χρόνια και φροντίζουν να πάρουν τη σχετική άδεια, να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί, ώστε να λειτουργήσουν νόμιμα. Οπως μας εξηγεί η προϊσταμένη του Τελωνείου κα Ευαγγελία Σιγανού, από την Υπηρεσία τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται. «Είναι παράνομο, όταν κάποιος κάνει απόσταξη χωρίς άδεια ή όταν έχει καζάνι για το οποίο δεν υπάρχει άδεια κατοχής. Επίσης ο παραγωγός της τσικουδιάς δεν μπορεί να αγοράζει τα στράφυλα για να κάνει απόσταξη, αλλά να είναι δικά του. Η οποιαδήποτε παράβαση θεωρείται λαθρεμπορία και έχει και ποινικές ευθύνες εκτός από τις διοικητικές. Τα πρόστιμα μπορεί να είναι από 500 ευρώ μέχρι και 3.000, αν λειτουργεί χωρίς άδεια και 3 μήνες φυλάκιση εξαγοράσιμες. Αν η παράβαση επαναληφθεί, τότε τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται», λέει η προϊσταμένη. Read more: http://www.haniotika-nea.gr/o-oktovris-ton-rakokazanon/#ixzz2iw01CPJl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου