Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΔΗΚ “Ψήφος” στο ελαιόλαδο Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 22 Οκτωβρίου 2013 9:53 πμ - Σχολιάστε “Κόκκινη κάρτα” σε όλα τα έλαια -πλην του ελαιολάδου- βγάζουν πάνω από 40 ταβέρνες και εστιατόρια της Κρήτης που συμμετέχουν στο Δίκτυο “Ελαιογευσίες”, με βασικό στόχο την επαναφορά του ελαιολάδου στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Το “Δίκτυο Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου (Δ.Ε.Α.Χ.Ε.)” ιδρύθηκε από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και έχει τον διακριτικό τίτλο “ΕλαιοΓευσίες” και οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν σε αυτό θα χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους αποκλειστικά ελαιόλαδο και θα ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να εξετάζεται η πιστή εφαρμογή των κανόνων του Δικτύου. «Αυτή η προσπάθεια έχει σημαντική αξία για τον τόπο μας. Δεν είναι δυνατόν στην Κρήτη που είναι κατ’ εξοχήν ελαιοκομική περιοχή να καταναλώνουν εστιατόρια και ξενοδοχεία λάδι διαφορετικό από ελαιόλαδο. Είναι θέμα και προσωπικό να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να κρατήσουμε αυτό το προϊόν, αλλά και να στείλουμε ένα μήνυμα στους ξένους επισκέπτες», τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Νίκος Μπομπολάκης, πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του Δικτύου “ΕλαιοΓευσίες” Κρήτης. Ο κ. Μπομπολάκης κάλεσε το σύνολο των επαγγελματιών της εστίασης να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή και στάθηκε ιδιαίτερα στα ποιοτικά και υγιεινά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου εν αντιθέσει με τα σπορέλαια. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ «Η φιλοδοξία και ο στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, ώστε να προβληματίζεται ως προς τη χρήση ελαιολάδου ή μη στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Γιώργος Χατζημανωλάκης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας “Λεβέντης” που συμμετέχει στο Δίκτυο, συμπληρώνοντας πως «το σπορέλαιο για να εξαχθεί είτε από τον σπόρο του ήλιου ή από το καλαμπόκι γίνεται με χημική διαδικασία, που σημαίνει ότι δεν είναι αθώο αυτό το λάδι. Τον πελάτη τον πείθουμε με την ποιότητα. Το σογιέλαιο δεν μπορεί να έχει το ίδιο ποιοτικό αποτέλεσμα με το ελαιόλαδο ούτε στο μαγείρεμα ούτε στα τηγανητά». Από τη μεριά του ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., κ. Νίκος Μιχελάκης, επεσήμανε πως σήμερα «σε συνθήκες της οικονομικής κρίσης είναι απαράδεκτο να καταβάλονται προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών από άλλες χώρες και όταν έρθουν εδώ να τους προσφέρουμε ξένα προϊόντα και ειδικά στον κλάδο εστίασης φαγητά και ιδίως τηγανητά με σπορέλαια. Τα σπορέλαια έχουν εισβάλει σε όλους τους χώρους εστίασης του νησιού για λόγους καθαρά οικονομικούς. Ομως η διαφορά κόστους είναι μόνο λίγα λεπτά του κιλού με τις σημερινές τιμές ελαιολάδου και σπορελαίου και δεν αξίζει τον κόπο τα καταστήματα εστίασης να χρησιμοποιούν σπορέλαια που τάχατες είναι φτηνότερα χάνοντας πελάτες και Ελληνες και ξένους. Και τονίζω τους ξένους, γιατί από έρευνα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. παλιότερα, αποδείχθηκε ότι όλοι θέλουν να φάνε φαγητά με ελαιόλαδο και είναι διατεθειμένοι να τα πληρώσουν ακριβότερα, αρκεί να είναι βέβαιοι ότι είναι πράγματι από ελαιόλαδο». ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Οι υποχρεώσεις των μελών του Δικτύου “Ελαιογευσίες” βασικά είναι: 1. Η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, παρασκευάσματα και ιδιαίτερα στα τηγανητά. 2. Η αποδοχή ελέγχων για την τήρηση των ορών του Καταστατικού και ιδιαίτερα την αποκλειστική χρήση ελαιολάδου. 3. Η καταβολή εγγραφής 50 ευρώ και ετήσιας συνδρομής 100 ευρώ για τις Επιχειρήσεις Εστίασης και Διάθεσης Ελαιοεδεσμάτων και 150 ευρώ για τις Επιχειρήσεις Εμπορίας Ελαιολάδου. Τα οφέλη των Πιστοποιημένων Μελών του Δικτύου είναι πολλά. Τα κυριότερα όμως από αυτά είναι: 1. Η χορήγηση της ειδικής Πιστοποίησης που παρέχεται μετά από σχετική επιθεώρηση, η οποία τοποθετείται μέσα στους Καταλόγους και αναρτάται σε εμφανή μέρη του Καταστήματος. 2. Η δυνατότητα προβολής της ιδιότητάς τους ως μελών του Δικτύου με χρησιμοποίηση του λογότυπου (σήματος) του Δικτύου στους καταλόγους του καταστήματος και σε ατομικές διαφημίσεις τους υπό ορισμένες προϋποθέσεις. 3. Η προβολή του Δικτύου μέσα από την ειδική ιστοσελίδα www.olivetastes.eu, η οποία δημιουργήθηκε ήδη στο πλαίσιο του έργου από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. 4. Η χορήγηση ειδικής επιτραπέζιας διαφημιστικής πινακίδας (σταντ). 5. Η προβολή του Δικτύου με ραδιοτηλεοπτικά μηνύματα και καταχωρίσεις σε έντυπα – Μ.Μ.Ε. 6. Η προβολή του Δικτύου με ειδικό δίπτυχο φυλλάδιο στην αγγλική που θα απεικονίζει σε χάρτη τις θέσεις των μελών του Δικτύου. 7. Η δυνατότητα προμήθειας ελαιολάδου ή ελαιοεδεσμάτων από τις Επιχειρήσεις Εμπορίας Μέλη του Δικτύου και η συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις προβολής. Το πρόγραμμα υλοποιείται ταυτόχρονα σε Κρήτη και Κύπρο, σε συνεργασία του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. με το Υπουργείου Γεωργίας της νήσου. Eκδηλώσεις στο Ρέθυμνο Για την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου προγραμματίζεται από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. μία σειρά εκδηλώσεων στο Σπίτι Πολιτισμού στο Ρέθυμνο. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Ημερίδα για τη γευστική και υγιεινή υπέροχη του ελαιολάδου, έκθεση και γευσιγνωσία φαγητών και προϊόντων ελαιολάδου των μελών των Δικτύων “ΕλαιοΓευσίες” Κρήτης και Κύπρου, Γενική Συνέλευση και εκλογές του Δικτύου “ΕλαιοΓευσίες” Κρήτης. Read more: http://www.haniotika-nea.gr/psifos-sto-elaiolado/#ixzz2iSZNy7UP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου