Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΟΧΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟ Μ.Α.Ι.Χ.: Ποιοτική βελτίωση ντομάτας - σταφυλιού Από: Γιώργος Κώνστας Δημοσιεύθηκε στις: 25-09-2013 11:18:09 Η διερεύνηση των δυνατοτήτων βελτίωσης της ποιότητας και των θρεπτικών χαρακτηριστικών της ντομάτας και του σταφυλιού είναι στο περιεχόμενο της συνάντησης επιστημόνων από όλο τον κόσμο που συνεχίζεται στο Μ.Α.Ι.Χ. Πρόκειται για μία συνάντηση που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. «Η συνάντηση αυτή έχει στόχο τη διασύνδεση επιστημόνων από χώρες της Ευρώπης, αλλά και χώρες με ανεπτυγμένη έρευνα, όπως οι Η.Π.Α., η Ν. Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ν. Αφρική. Είναι ένα συνέδριο πολύ υψηλού επιπέδου και οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τα στοιχεία των ερευνών τους για τους μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ντομάτας και του σταφυλιού και πώς μπορούν αυτοί να μας βοηθήσουν ώστε να παράγουμε λύσεις και να αυξήσουμε τα ποιοτικά και τα θρεπτικά χαρακτηριστικά των δύο αυτών προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Π. Καλαϊτζής, συντονιστής Σπουδών και Ερευνας στο Τμήμα Γεωργικής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του Μ.Α.Ι.Χ. Ερωτηθείς για το αν οι τεχνολογίες που ερευνώνται έχουν να κάνουν με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα ή ακολουθούν φυσικές μεθόδους ο κ. Καλαϊτζής απάντησε πως «όλες οι τεχνολογίες επιτρέπονται σε επίπεδο βασικής έρευνας. Και γενετικές τροποποιήσεις γίνονται και φυσικές μεταλλάξεις. Ο,τι εργαλεία είναι διαθέσιμα και υπάρχουν ως τεχνολογίες χρησιμοποιούνται γιατί ο στόχος είναι η διερεύνηση των μηχανισμών. Ανάμεσα στους μετέχοντες έχουμε και τον επιστήμονα που είχε ανακαλύψει το γονίδιο από το οποίο οι εταιρείες σπόρων παρήγαγαν της long life ντομάτες. Ο,τι ακούγεται σήμερα από αυτούς τους επιστήμονες θα χρησιμοποιηθεί σε 10 χρόνια από τις εταιρείες σπόρων και φυτοπροστατευτικών υλικών». Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στα Χανιά καθώς οι επιστήμονες έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την περυσινή πρώτη τους παρουσία στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου