Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΟΥΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Ενδιαφέρον για ελαιόλαδο - μέλι Από: Γιώργος Κώνστας Δημοσιεύθηκε στις: 27-02-2013 09:07:54 Δυνατότητες για εξαγωγές ελαιόλαδου, μελιού, αρτοσκευασμάτων αλλά και ειδών αλιείας στο Ισραήλ, είδαν οι Χανιώτες επιχειρηματίες που συναντήθηκαν χθες το πρωί με εκπροσώπους 9 Ισραηλινών και 1 Καναδικής εταιρείας. Την επίσκεψη της ξένης αντιπροσωπίας οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης. Οι εισαγωγείς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο καθώς όπως είπαν «η παραγωγή του Ισραήλ είναι μικρή σε έξτρα παρθένο», αλλά και σε μέλι καθώς υπήρχε αίτημα για αγορά 22 τόνων από αυτό το προϊόν. Μέχρι το μεσημέρι είχαν κλεισθεί αρκετές προσυμφωνίες, με τους Ισραηλινούς στο τέλος να δηλώνουν πολύ πιο ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων τους στη Δυτική Κρήτη, εν συγκρίσει με το Ηράκλειο που ήταν την περασμένη Δευτέρα. «Στο Ισραήλ υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα και ειδικά για το ελαιόλαδο. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ ήταν το 2012 δέκα φορές μικρότερες εν συγκρίσει με τις συναλλαγές Ιταλίας - Ισραήλ, κάτι που μπορεί να αλλάξει» ανέφερε ο κ. Rubin Schlussel, επικεφαλής του τομέα τροφίμων του Επιμελητηρίου Κεντρικού Ισραήλ και Τελ Αβίβ. Ερωτηθείς για το πού δίνουν έμφαση οι επιχειρήσεις της χώρας του τόνισε «τη διαφήμιση, το μάρκετιγκ, την ποιότητα και την τυποποίηση». Από τη μεριά της Καναδικής εταιρείας Bacnik, που συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό super market ο κ. Michael Bachour ερωτηθείς από τα 'Χ.Ν.' για το τι συνήθως βρίσκει στα τρόφιμα των super market του Καναδά ένας καταναλωτής, απάντησε πως «σίγουρα θα δει ελαιόλαδα από Ιταλία και Ισπανία. Αυτό έχει να κάνει με τις τιμές γιατί ακολουθούν μια πολύ επιθετική πολιτική. Εμείς ενδιαφερόμαστε για το Κρητικό λάδι γιατί ξέρουμε ότι είναι από τα καλύτερα, χυμούς και άλλα προϊόντα.» «Οργανώνουμε αυτές τις συναντήσεις με ντόπιους επιχειρηματίες για να μάθουν τον τρόπο να συνεργάζονται, να καταλάβουν ότι τα προϊόντα μας θα πρέπει να είναι ποιοτικά με όλους τους ελέγχους και με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.» είπε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης. Απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς σημείωσε πως η πόλη των Χανίων «είναι συνυφασμένη με τη μεγάλη εβραϊκή κοινότητα που ζούσε στα Χανιά για χρόνια αλλά δυστυχώς στον πόλεμο με τον Χίτλερ χάσαμε ένα από πιο σημαντικά κομμάτια των ανθρώπων αυτών που αποτελούσαν πολύ σημαντικό τμήμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής». Τη σημασία της ανάδειξης των ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων της Κρήτης σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης κα Θεανώ Βρέντζου, ενώ ο κ. Αντώνης Ροκάκης επιχειρηματίας στο χώρο της εμπορίας αλιευμάτων υπογράμμισε πως συναντήσεις όπως η χθεσινή, ανοίγουν εξαγωγικές διόδους για τα τοπικά προϊόντα αλλά και τα είδη αλιείας. ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Στο μεταξύ, το 'δεύτερο παγκρήτιο forum προώθησης των κρητικών προϊόντων στα Κρητικά ξενοδοχεία' θα πραγματοποιηθείτο Σάββατο 2 Μαρτίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Οπως ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, «κατά τη διάρκεια του forum θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά εξατομικευμένες συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ παραγωγών κρητικών προϊόντων και υπεύθυνων αγορών των ξενοδοχείων». Πρόκειται για πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης και της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου. «Η πρώτη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πέρυσι είχε σημαντικά αποτελέσματα γιατί δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν την κρητική διατροφή και στους αγρότες και τυποποιητές της περιοχής μας να καταλάβουν την αξία της παραγωγής τους και ν’ αποκτήσουν εξωστρέφεια διεκδικώντας μερίδιο στην τοπική τουριστική αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων θ’ αναλάβουν να καλύψουν -κατόπιν αξιολόγησης -- το χρηματοδοτικό κενό που μπορεί ενδεχομένως να δημιουργηθεί από την παράδοση των προϊόντων στα ξενοδοχεία μέχρι την πληρωμή των παραγωγών/μεταποιητών. Επιδίωξη των διοργανωτών είναι επίσης να καθιερωθεί στα ξενοδοχεία του νησιού το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», το οποίο θα περιλαμβάνει κρητικά προϊόντα, αντί για τα καθιερωμένα διεθνή και για το λόγο αυτό θα υπογραφεί τοπικό σύμφωνο μεταξύ παραγωγών και πιστοποιημένων ξενοδοχείων, όπως επεσήμανε ο τέως Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, κ. Ανδρέας Μεταξάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου