Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ Βιολογικοί λαχανόκηποι... Δημοσιεύθηκε στις: 15-12-2012 10:38:56
Λίγα μέτρα χώμα, πολλά φυτά, ακόμα περισσότερη δουλειά, μεράκι, πάθος και όρεξη. Από παιδιά και εκπαιδευτικούς σχολείων των Χανίων που τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν τους δικούς τους βιολογικούς λαχανόκηπους. Εξαιρετικές πρωτοβουλίες, που βιωματικά φέρνουν τους μικρούς μαθητές ακόμα πιο κοντά στη φύση και στην ουσία διαπλάθουν τους αυριανούς καταναλωτές αλλά και γιατί όχι βιοκαλλιεργητές. Αναζητήσαμε, βρήκαμε και παρουσιάζουμε σήμερα δύο από τα σχολεία αυτά. Δ.Σ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ Σαλάτα... από τον κήπο τους! Το μαρούλι και η ρόκα έχει μόλις κοπεί φρέσκια-φρέσκια. Μαζί και τα ραπανάκια, με λίγο λάδι, τυρί και παξιμαδάκια τα παιδιά του B2 του Δημοτικού Σχολείου απολαμβάνουν κάθε Παρασκευή τη σαλάτα τους, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στην τάξη τους. Μια σαλάτα που προέρχεται από τον βιολογικό λαχανόκηπο που καλλιεργούν με πολλή επιμέλεια μέσα στο σχολείο τους. Στήριγμα και εμπνευστές των παιδιών είναι οι εκπαιδευτικοί Χρήστος Μπαλτζίδης και Σοφία Σιατραβάνη, που με πολύ πάθος και όρεξη εμφύσησαν στα παιδιά τη σημασία του όλου εγχειρήματος, κάνοντάς τα να αγαπήσουν την όλη προσπάθεια. 'Η προετοιμασία για τον λαχανόκηπο ξεκίνησε από πέρυσι (χώμα, κόμποστ κ.ά.) αλλά η καλλιέργεια ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη. Είναι κάτι που αρέσει και σε εμάς τους ίδιους αλλά και στα παιδιά, πολλά από τα οποία είναι από αγροτικές οικογένειες που ασχολούνται με καλλιέργειες' αναφέρει ο Χρήστος. Ο ίδιος καθοδηγεί τα παιδιά στη δημιουργία του κόμποστ που θα χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα και φτιάχνει τα σκευάσματα από τσουκνίδα, σκόρδο, κρεμμύδι που ψεκάζονται για να καταπολεμήσουν τους εχθρούς των φυτών. 'Τα παιδιά ξεφεύγουν από τα στενά όρια της τάξης, δίνουν ενέργεια και παίρνουν ενέργεια. Απομακρύνουν τα σαλιγκάρια και τις κάμπιες, ψεκάζουν με βιολογικές μεθόδους. Ερχονται με χαρά και ενθουσιασμό στο σχολείο, θαυμάζουν τον κήπο τους και στο τέλος της εβδομάδας χαίρονται τον κόπο τους με το να τρώνε τη σαλάτα τους' εξηγεί η κα Σιατραβάνη. Κρεμμύδια, σκόρδο, σπανάκι, μαρούλι, καρότα, παντζάρια, αλλά και σιτάρι, κριθάρι είναι μερικά από αυτά που έχουν φυτευτεί στον κήπο. Ανάμεσά τους και η ποικιλία δημητριακού 'Ζέα', μια πανάρχαια καλλιέργεια, που είχε κινδυνεύσει με εξαφάνιση! Το ερώτημα στους εκπαιδευτικούς είναι κατά πόσο τα ίδια τα παιδιά έχουν αντιληφθεί αυτό που κάνουν; 'Τα παιδιά είναι μικρά, σίγουρα βλέπουν την όλη διαδικασία ως παιγνίδι αλλά παράλληλα λαμβάνουν και μηνύματα που σίγουρα θα τους μείνουν. Καταλαβαίνουν ότι η σαλάτα που τρώμε όλοι μαζί κάθε Παρασκευή είναι φυσική, δεν είναι προϊόν μεταλλαγμένων προϊόντων, αντιλαμβάνονται τη σημασία της αυτοτροφοδότησης, δηλαδή να παράγεις αυτά που θέλεις να φας και να μην τα εισάγεις. Σίγουρα η όλη διαδικασία είναι ένα μάθημα ζωής για τα ίδια αλλά και για μας' υπογραμμίζει ο Χρήστος. Με τη στήριξη του σχολείου, της σχολικής συμβούλου, έχει στηθεί και μια ιστοσελίδα για την όλη προσπάθεια: http://biokipos.weebly.com ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Ο ενθουσιασμός των παιδιών από την καθημερινή τους ενασχόληση με τον κήπο είναι έκδηλος. Το βλέπεις στην προθυμία τους να ψεκάσουν, να πάρουν την τσάπα και να σκαλίσουν τον κήπο. 'Περνάμε πολύ ωραία στον κήπο μας και τον χαιρόμαστε' είναι τα λόγια της Μαρινέλας Τρακάκη ενώ η Μάνια Χιωτάκη μάς τονίζει πως 'μου αρέσουν όλες οι δουλειές του κήπου αλλά και το ότι τρώμε ό,τι καλλιεργούμε'. Ο Νίκος Τσισκάκης μας λέει ότι βοηθάει και στον κήπο του σπιτιού του, ενώ η Βάσω Πετράκη απολαμβάνει το ότι όλα τα παιδιά τρώνε μαζί τη σαλάτα τους κάθε Παρασκευή! Δ.Σ. ΜΑΛΕΜΕ 'Οι αυριανοί βιοκαλλιεργητές - καταναλωτές' 'Είμαστε περήφανοι για τον κήπο μας γιατί εμείς τον φτιάξαμε, εμείς τον φροντίζουμε και τον καλλιεργούμε' μας εξηγεί ο Μανώλης Καντηλιεράκης, μαθητής του Δ.Σ. Μάλεμε, ένα από τα παιδιά που εδώ και μια τριετία έχουν αφοσιωθεί στον βιολογικό κήπο του σχολειού τους. Συνολικά 19 παιδιά του τμήματος ένταξης, αλλά και άλλα ακόμα ασχολούνται καθημερινά με τον βιολογικό κήπο αλλά και με τις δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν φυτευτεί σε οικόπεδο του σχολείου. 'Την όλη προσπάθεια την έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έχει βιωματικό καθαρά χαρακτήρα. Δηλαδή τα παιδιά ετοίμασαν από μόνα τους το έδαφος, χρησιμοποιήσαμε κόμποστ από τη ΔΕΔΙΣΑ, οι γονείς της περιοχής μας έφεραν κοπριά, και με τη βοήθεια τη δική μου, γονέων και γεωπόνου έκαναν τη φύτεψη, τα παιδιά ξεβοτανίζουν, βγάζουν τα ζιζάνια'μας εξηγεί ο κ. Θανάσης Σακελλαρίδης, δάσκαλος και ιθύνων νους πίσω από την όλη προσπάθεια. Οι μικροί καλλιεργητές έχουν πάρει πολύ 'ζεστά' τον ρόλο τους. Παιδιά από αγροτικές οικογένειες πολλά από αυτά, ενδιαφέρονται για τον κήπο και τον φροντίζουν καθημερινά. O Γιάννης Παρασκάκης είναι η... κινητήρια δύναμη της ομάδας, τα χέρια του πιάνουν καλά και είναι μέσα σε όλη την προσπάθεια. 'Πρώτα ετοιμάσαμε το χώμα, το τσαπίσαμε το ενισχύσαμε με κομπόστ φυτέψαμε μαρούλια, πατζάρια, σέλινο αλλά και αρωματικά φυτά όπως δεντρολίβανο, μαντζουράνα, θυμάρι, μέντα, ρίγανη, δυόσμο' μας λέει και μας δείχνει ένας μέρος της δουλειάς που γίνεται από τα παιδιά. Με γρήγορες κινήσεις, βγάζει τα ζιζάνια, ξεχορταριάζει και καθαρίζει το παρτέρι με τα μαρούλια. 'Τα παιδιά θα γίνουν οι αυριανοί βιολογικοί καλλιεργητές - καταναλωτές. Αυτό το μήνυμα παίρνουν από αυτήν την προσπάθεια. Γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λπ.. Προσπαθούμε με συνκαλλιέργεια να καταπολεμήσουμε τους εχθρούς των φυτών' υπογραμμίζει ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ η μαθήτρια Κωνσταντίνα Γαλάνη μάς επισημαίνει πως τα έντομα καταπολεμούνται με 'φυσικό τρόπο, με τσουκνίδα, μέντα, δυόσμο, λίγο οινόπνευμα ή πράσινο σαπούνι'. Την προσπάθεια στηρίζει το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου αλλά κυρίως οι γονείς και οι κάτοικοι της περιοχής που προσφέρουν ό,τι απαιτηθεί. Σύντομα μάλιστα ο δεντρόκηπος που φτιάχθηκε πέρυσι με μια μεγάλη ποικιλία οπορωφόρων δέντρων θα δώσει τους καρπούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου