Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

 


Κήποι την εποχή της καραντίνας

Η προσωπική δουλειά, η δημιουργικότητα και η φαντασία, οι κλασσικές αλλά και οι πιο μοντέρνες ιδέες κυρίως όμως η αγάπη για τα λουλούδια, τα δέντρα, το πράσινο και τα χρώματα της φύσης. Όλα τα παραπάνω ενώνουν τους Χανιώτες για τους οποίους αφιερώνουμε τις σημερινές μας σελίδες.
Τόσο πριν αλλά και την εποχή της καραντίνας αρκετός κόσμος έδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη φροντίδα του οικογενειακού τους κήπου ή της βεράντας του σπιτιού. Ορισμένους από αυτούς τους κήπους και τις πράσινες γωνιές βλέπουμε από πιο κοντά…

Έμπνευση και φαντασία

Μια λωρίδα χώματος έχει μεταμορφωθεί από την Κυριακή Δρακάκη σε ένα μοναδικής ομορφιάς κήπο στη λεωφόρο Σούδας! Μεγάλος αριθμός λουλουδιών κάθε είδους, ωραίες συνθέσεις, μετατροπή λάστιχων αυτοκινήτων σε γλάστρες, αξιοποίηση… παιδικών ποδηλάτων ακόμα και σαμαριών ως διακοσμητικά στοιχεία του κήπου, όλα αρμονικά δεμένα με τα άνθη.
Ο κήπος έχει τόσα πολλά και έντονα χρώματα που όπως μας αναφέρει η κα Δρακάκη «ειδικά το καλοκαίρι σταματάνε όλοι και τον παρατηρούν. Στην αρχή μάλιστα ρωτούσαν αν τα διακοσμητικά τα έχουμε για πούλημα».
Την ρωτάμε για τη δική της ενασχόληση με τον κήπο. «Από παιδί μεγάλωσα μέσα στους κήπους έτσι το 2014 αποφάσισα να φτιάξω ένα ωραίο κήπο για τα παιδιά και τα εγγόνια. Καμέλιες, γαρδένιες, αζαλέες, τριανταφυλλιές, κρινάκια, έχω τεράστια ποικιλία λουλουδιών αλλά και δέντρα» μας σημειώνει συμπληρώνοντας πως «για μένα ο κήπος είναι εργασιοθεραπεία, απασχολείσαι δημιουργικά, για αυτό και ξεκινάω την ενασχόληση μου με αυτόν από πολύ νωρίς το πρωί» καταλήγει.

Ο κ. Γιάννης Ρηγάκης μπροστά στις ψηφιδωτές γλάστρες του μπαλκονιού του

Ψηφίδες… πρασίνου

«Πάντα μου άρεσαν τα λουλούδια, η φύση… άλλωστε κατάγομαι από το χωριό Βουτά και είχα τις εμπειρίες» μας λέει ο κ. Γιάννης Ρηγάκης ο οποίος μας διηγείται πως ως δάσκαλος είχε δημιουργήσει με τους μαθητές του έναν όμορφο σχολικό κήπο στον Βουτά.
«Έτσι όταν ήρθαμε στα Χανιά, αυτό που μου έλειπε ήταν ο χώρος. Σκέφτηκα να φτιάξω μια γωνιά στο μπαλκόνι μου στον πρώτο όροφο για καφέ και διάβασμα.
Βέβαια υπήρχαν οι δυσκολίες του μπαλκονιού: ο τρόπος σκίασης και το ότι ο χώρος της ρίζας είναι περιορισμένος όσον αφορά την ανανέωση.
Έκανα λοιπόν μια διακοσμητική κατασκευή, πλέκοντας τις γλάστρες μεταξύ τους και τις έντυσα με ψηφιδωτό για λόγους αισθητικής, αντοχής και θερμοκρασίας. Στη συνέχεια επέλεξα να φυτέψω ενδημικά φυτά όπως γιασεμιά, αγιόκλημα, περικοκλάδες και άλλα που θεωρούνται ότι φυτρώνουν κυρίως στη χώρα μας».
Όσο για το τι του προσφέρει η κηπουρική; «Προπάντων ηρεμία και αποφόρτιση από το στρες. Η ενασχόληση με την κηπευτική δεν προτείνεται μόνο για την περίοδο του εγκλεισμού που διανύουμε, είναι για πάντα, σε όλες τις περιόδους έχει να προσφέρει πολλά πράγματα» καταλήγει ο κ. Ρηγάκης.

Δημιουργικότητα…

Έξω από τα Χανιά, στην περιοχή του Βαρύπετρου ένας μοναδικός κήπος δημιούργημα της κας Ελένης Λεοντή, αποτελεί ένα μικρό κομψοτέχνημα. Πλήθος λουλουδιών, μικρά και μεγάλα δέντρα, και μια μεγάλη ποικιλία κάκτων μέσα στην “πράσινη θάλασσα” του γκαζόν.
«Είναι μια ασχολία που μου αρέσει, ηρεμείς, ησυχάζεις όταν ασχολείσαι με τα λουλούδια» μας λέει καθώς μας ξεναγεί στο χώρο.
Μέσα στον κήπο και… είδη υγιεινής τα οποία έχουν διαμορφωθεί ως γλάστρες με νούφαρα και όχι μόνο! Ξεκίνησε ως αστειάκι αλλά συνεχίσθηκε δίνοντας μια ξεχωριστή εικόνα.
Ο κήπος είναι πολύ προσεγμένος, καλά φροντισμένος και παρότι βρισκόμαστε μόλις στις αρχές της άνοιξης είναι σε άριστη κατάσταση. «Ο κήπος θέλει καθημερινή περιποίηση και ενασχόληση. Όσο μπορώ το κάνω…» αναφέρει η κα Ελένη. Ο κήπος της έχει βραβευτεί πολλές φορές στους ετήσιους διαγωνισμούς του τμήματος πρασίνου του Δήμου Χανίων.

Μια πολύχρωμη γωνιά στο κέντρο της πόλης

«Πάντα μου άρεσε η φύση, από τότε που ήρθαμε σε διαμέρισμα στα Χανιά ξεκίνησα να φυτεύω φυτά στο μπαλκόνι μας» μας λέει ο Λεωνίδας Μαραγκάκης ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια μαζί με τη σύζυγό του Χαρά, δίνουν “χρώμα” σε εσωτερικές και εξωτερικές γωνιές του σπιτιού με κάθε λογής λουλούδια. Τη βεράντα του σπιτιού ομορφαίνουν περίπου 40 διαφορετικές γλάστρες από φοίνικες μέχρι μπουκαμβίλιες και δεκάδες πράσινα φυτά. «Εγώ προτιμώ πιο πολύ τα πράσινα φυτά και η σύζυγος ήθελε ανθοφόρα, έτσι τα βρήκαμε με τις ισορροπίες» μας λέει ο κ. Μαραγκάκης.
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας «άρχισα να ασχολούμαι με φυτά εσωτερικού χώρου. Έχω πάνω από 30 γλάστρες με φυτά μέσα στο σπίτι! Υπάρχει ένα μικρό θέμα με την υγρασία αλλά λύνεται με αφυγραντήρα και θερμομόνωση».
Όσο για το τί τους προσφέρει η κηπουρική; «Μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση, χαρά και δημιουργικότητα. Είναι ευχαρίστηση για μένα να ασχολούμαι με τη φύση» εξηγεί ο κ. Μαραγκάκης ο οποίος έχει εμφυσήσει την ίδια αγάπη και στην κόρη τους που ως φοιτήτρια στο Ηράκλειο, έχει γεμίσει με φυτά και το δικό της φοιτητικό σπίτι.

Μια “Εδέμ” στις Μουρνιές

«Ξέρεις τι είναι να κάθεσαι στο μπαλκόνι σου και να βλέπεις μια τέτοια θέα από κάθε λογής δέντρα και λουλούδια;», μας ρωτά ο κ. Βασίλης Βολικάκης όταν του ζητάμε να μας πει γιατί ασχολείται με την κηπουρική.
Και πράγματι από τον μπαλκόνι του σπιτιού του στις Μουρνιές, βλέπει κανείς τον κήπο του που είναι γεμάτος πορτοκαλιές, μανταρινιές, γκρέιπφρουτ, βερικοκιές, βανίλιες, αχλαδιές, συκιές, ελιές, μηλιές, δεσπολιές, ροδιές, αχλαδιές αμυγδαλιές και κάθε λογής λουλούδια όπως κρίνους, γεράνια, φρέζες κ.α. Πολλά από τα εσπεριδοειδή είναι τριών διαφορετικών ποικιλιών!
Παράλληλα στο μπαλκόνι του ο κ. Βασίλης έχει τοποθετήσει γλάστρες με μυρωδικά φυτά όπως δυόσμο, βασιλικό, μαϊντανό, σέλινο, ψαρές μέχρι… άγρια ραδίκια, ασκολίμπρους, κουκιά, αγκινάρες και πατάτες.
Πρώην τραπεζικός υπάλληλος ο ίδιος, καμαρώνει για τον κήπο του τον οποίο φροντίζει με ιδιαίτερη επιμέλεια τα τελευταία τριάντα χρόνια.
«Αυτό είναι φύση! Κάθε μέρα πιάνω το σκαπέτι μου και τα σκάβω, τα φροντίζω, δεν βάζω ποτέ λιπάσματα και δεν ψεκάζω. Ξέρεις τι είναι να κάθεσαι στο μπαλκόνι σου και να βλέπεις όλα αυτά μπροστά σου;» μας λέει και προσθέτει: «καταρχάς κινείσαι όλη μέρα, απασχολείσαι και αυτό είναι υγεία. Όταν κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, σου δίνει ζωή».
«Εξάλλου, όταν ασχολείσαι με τη γη, αυτή ποτέ δεν θα σε προδώσει. Δεν είναι αγγαρεία για μένα, είναι ευχαρίστηση» επισημαίνει ο κ. Βασίλης κλείνοντας την κουβέντα μας.

Το δέντρο έχει άλλη χάρη

«Οι ιδιαίτερες μου αγάπες είναι η θάλασσα και ο κήπος. Όταν κατέβω στον κήπο ξεχνάω και στεναχώριες και έγνοιες, είναι μια ψυχοθεραπεία» μας λέει ο κ. Στέλιος Τζομπανάκης που διατηρεί ένα ωραίο κήπο στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.
Πολλά και διαφορετικά δέντρα, λουλούδια διαφόρων ειδών και βέβαια ο πάντα απαραίτητος λαχανόκηπος που έχει κάθε σπίτι. «Ροδακινιές, λεμονιές, αχλαδιές κρυστάλι και κοντούλες, βερυκοκιά, δεσπολιές έχω μια αδυναμία και στα δέντρα μου αρέσουν πάρα πολύ. Όταν έφτιαχνα το σπίτι μου πριν από 45 χρόνια, είχα φέρει καλό χώμα από προσχώσεις για αυτό και τα πάντα ευδοκιμούν. Όταν είναι όλα ανθισμένα είναι μια μαγεία» επισημαίνει ο κ. Τζομπανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου