Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Προστασία της κρητικής ρίγανης από το Ινστιτούτο Υποτροπικών

1Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό της ντόπιας κρητικής ρίγανης (Origanum vulgare L.) είναι σε θέση να προσφέρει δωρεάν σε φυτώρια και παραγωγούς το εργαστήριο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών και Αμπέλου στα Χανιά.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που υλοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος που στόχο έχει την διατήρηση ντόπιων και ενδημικών ειδών.
Με τον ερευνητή του εργαστηρίου κ. Κώστα Τζεράκη βρεθήκαμε σε μια από τις φυτείες ρίγανης στο χώρο του Ινστιτούτου.«Δημιουργήσαμε αυτές τις φυτείες στα πλαίσια προγράμματος για τη δωρεάν παροχή πολλαπλασιαστικού υλικού ρίγανης σε παραγωγούς και φυτώρια. Θέλουμε να δώσουμε μοσχεύματα σε παραγωγούς που επιθυμούν να καλλιεργήσουν το φυτό αυτό. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα πολλαπλασιαστικό υλικό για τη ρίγανη δεν υπάρχει πιστοποιημένο» σημειώνει ο κ. Τζεράκης.
Αυτή τη στιγμή για τη ρίγανη που παράγεται στη χώρα το πολλαπλασιαστικό υλικό έρχεται από το εξωτερικό. «Οι φυτωριούχοι πολλές φορές βολεύονται να παίρνουν σπόρους εισαγόμενους ρίγανης και να τα πολλαπλασιάζουν με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε από που προέρχονται τα φυτά της ρίγανης. Αντίθετα εμείς θα μπορούμε να διαθέτουμε πολλαπλασιαστικό υλικό της ντόπιας ρίγανης Origanum vulgare » σημείωσε ο ερευνητής.
Συνολικά συγκεντρώθηκε υλικό από τρεις περιοχές της Κρήτης, από διαφορετικά υψόμετρα. Το χαρακτηριστικό της Κρητικής ρίγανης είναι η υψηλή περιεκτικότητα της σε αιθέρια έλαια που την κάνει ποιοτικά ανώτερη από πολλές εισαγόμενες ρίγανες. «Το υλικό αυτό το πολλαπλασιάσαμε στο Ινστιτούτο, φτιάξαμε μια μητρική φυτεία από την οποία θα μπορούμε να παίρνουμε μοσχεύματα και να τα δίνουμε στους παραγωγούς δωρεάν στα πλαίσια τους προγράμματος . Σύντομα θα δίνουμε μικρές ποσότητες και από την άνοιξη μεγαλύτερες ποσότητες. Ο καλλιεργητής πρέπει να εξετάσει το έδαφος, τις κλιματολογικές συνθήκες για να προχωρήσει στην παραγωγή της. Σημειώνει ότι οι εισαγόμενες ρίγανες δημιουργούν υβριδισμούς στο φυτό κάτι που δεν επιθυμούμε» σημείωσε ο κ. Τζεράκης.
Στα πλαίσια του προγράμματος συγκεντρώνεται πολλαπλασιαστικό υλικό και για άλλα ενδημικά φυτά όπως η μαλοτήρα.
Η ρίγανη με αριθμούς
• Περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων της Κρητικής ρίγανης: άνω των 5 %
•Στο στρέμμα φυτεύονται: 3.500 φυτά
•Αντιοξειδωτική δράση: 12 φορές ισχυρότερη από το πορτοκάλι και 30 από την πατάτα.
•Ύψος: κυμαίνεται από 20-25 εκ. μέχρι και 80 εκ.
•Μήκος φύλλων: 4 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου