Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Εξαφανίζεται το “Σαν Τροπέ” των Χανίων

Μεγάλο πρόβλημα με τη διάβρωση και στο Καλαμάκι

fwto2019
αεροφωτογραφία του 2003 που δείχνει πώς ήταν η παραλία τότε
αεροφωτογραφία του 2003 που δείχνει πώς ήταν η παραλία τότε
Μέρα με τη μέρα χάνεται η παραλία στο Καλαμάκι, το “Σαν Τροπέ” των Χανίων για πολλά χρόνια, γεγονός που έχει ανησυχήσει τακτικούς θαμώνες αλλά και επαγγελματίες. Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τη διάβρωση των ακτών επαγγελματίες επικοινώνησαν με τα “Χ.Ν.” και τόνισαν την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα και για αυτήν την παραλία ώστε να ανασχεθεί η απώλεια της ακτής.
«Πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να παρέμβουν και στο Καλαμάκι που η διάβρωση επίσης προχωράει» λέει ο κ. Μιχελάκης
«Πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να παρέμβουν και στο Καλαμάκι που η διάβρωση επίσης προχωράει» λέει ο κ. Μιχελάκης
Επισκεπτόμενοι την περιοχή ο κ. Μ. Μιχελάκης ιδιοκτήτης εστιατορίου μας δείχνει μια φωτογραφία του 2003 της παραλίας. «Δείτε τη φωτογραφία πριν από 15 χρόνια και δείτε και σήμερα. Τότε όταν πρωτο-ξεκίνησα το κατάστημα μπορεί να έβαζα και 4 σειρές ομπρελοκαθισμάτων και μπροστά υπήρχε τόσο μεγάλη παραλία που έπαιζαν δύο σειρές ρακέτες και μπροστά τους κάθονταν και άλλος κόσμος μπροστά στη θάλασσα. Και τώρα δείτε την κατάσταση…» λέει, ενώ ο γιος του Στέφανος συμπληρώνει πως «πρέπει να έχουν χαθεί τα 2/3 της παραλίας τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι καταστροφικό».
Παλαιότερα οι βράχοι συνδέονταν με "λουρίδα" άμμου με την παραλία, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν εξαφανιστεί
Παλαιότερα οι βράχοι συνδέονταν με “λουρίδα” άμμου με την παραλία, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν εξαφανιστεί
Παράλληλα μας δείχνει τη λωρίδα της αμμουδιάς που συνέδεε το βραχώδη νησάκι με την παραλία. Αυτή όπως μας εξηγούν και θαμώνες της περιοχής έχει εξαφανιστεί εδώ και δύο χρόνια. «Αφού έχει γίνει μελέτη όπως διαβάζουμε και στην εφημερίδα σας πρέπει να υλοποιηθεί και να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε και το Καλαμάκι. Για δεκαετίες το Καλαμάκι ήταν το υπαριθμόν ένα σημείο συγκέντρωσης των ντόπιων και αν συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η κατάσταση δεν ξέρω αν υπάρξει παραλία» λέει ο κ. Μιχελάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Νεκταρία Παρασκευάκη που διαθέτει κατάστημα στην παραλία εδώ και 25 χρόνια.


«Η παραλία μειώνεται συνεχώς αλλά ειδικά φέτος έχει χαθεί τόσο μεγάλο μέρος της αμμουδιάς που δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί όσα χρόνια είμαι εδώ. Πρέπει οπωσδήποτε οι αρμόδιοι να κάνουν κάτι και για το περιβάλλον αλλά και γιατί λειτουργούμε τόσες επιχειρήσεις που πληρώνουμε τόσα χρήματα στην Κτηματική Υπηρεσία και απασχολούμε σε θέσεις εργασίας τόσο κόσμο» αναφέρει η επαγγελματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου