Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

“Αλαλούμ” με τους νέους φόρους και στα Κρεοπωλεία kreopoleioΑντίθετοι στο 23% Φ.Π.Α. στο κρέας εμφανίζονται οι κρεοπώλες, αλλά και οι καταναλωτές. Οι πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου μέτρου βρίσκουν τους Χανιώτες επαγγελματίες μπερδεμένους καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν ούτε τη σκοπιμότητα ούτε την αποδοτικότητα αυτού του μέτρου. Παράλληλα τονίζουν πως η αύξηση αυτή θα πλήξει τους μη έχοντες. 1«Δεν έχει λογική» «Δεν έχει καμία λογική αυτό που έγινε» τονίζει ο Γιάννης Κοκολαντωνάκης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου. Οπως επισημαίνει, η αύξηση του Φ.Π.Α. έχει προκαλέσει την αγανάκτηση του κόσμου. «Σε κάποια παραπροϊόντα που έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε την αύξηση του Φ.Π.Α., θα το κάνουμε και δεν θα επιβαρύνουμε τον καταναλωτή. Στο βασικό προϊόν όμως το κρέας δεν έχεις καμία εναλλακτική. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του κρέατος. Σε ό,τι αφορά τα διάφορα μείγματα, εκεί πραγματικά και αυτοί που έβγαλαν τους νόμους δεν ξέρουν τι θέλουν. Οταν σου λένε ότι το παρασκεύασμα που έχει αλάτι έχει Φ.Π.Α. 23% και όταν δεν έχει, έχει 13% καταλαβαίνει ο καθένας ότι αυτό το πράγμα δεν στέκει. Από εκεί και πέρα εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δίκαιοι απέναντι στον πελάτη», τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Κοκολαντωνάκη, πέρα από τον καταναλωτή το μέτρο αυτό πλήττει και τις μικρές επιχειρήσεις. «Δεν είναι καλό ούτε και για μας η αύξηση του Φ.Π.Α. Επίσης μαθαίνουμε ότι πάνε να περάσουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπαίνουμε στο περιθώριο και ότι θα οφεληθούν μόνο τα μεγάλα καταστήματα και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις» εξηγεί. 2«23% στα βασικά είδη διατροφής;» «Αναγκαστικά θα περάσουμε την αύξηση του Φ.Π.Α., γιατί εμείς πουλάμε φτηνά εν συγκρίσει με τα super market. π.χ. στο ελληνικό μοσχάρι δεν έχεις περιθώρια, δεν μπορείς να μην το περάσεις», δηλώνει ο κρεοπώλης κ. Γιώργος Ντεντάκης. Ο κ. Ντεντάκης τονίζει πως αυτά που προβλέπονται από τα νέα μέτρα είναι εντελώς παράλογα. «Εδώ και 30 χρόνια είχαμε ανθρώπους που μας κυβερνούσαν και αποδείχθηκαν νάνοι, το ίδιο συνεχίζεται και τώρα. Οταν βάζεις στο κατεψυγμένο παρασκεύασμα 23% Φ.Π.Α., που το αγοράζει συνήθως ο φτωχός άνθρωπος, δηλαδή το αντιμετωπίζεις λες και είναι είδος πολυτέλειας, τότε είναι σαν να τον τιμωρείς που είναι φτωχός. Εμείς δεν πουλάμε κατεψυγμένα, αλλά είναι εξωφρενικά άδικο. Θα το καταλάβαινα το 23% στα είδη πολυτελείας, αλλά όχι και στα βασικά είδη διατροφής! Γι’ αυτό και ο κόσμος έχει δυσαρεστηθεί», επισημαίνει. 3«Αδικο μέτρο» «Τα περισσότερα κρεοπωλεία δεν έχουν ξεκινήσει να βάζουν το 23% καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η προσαρμογή στις ταμειακές μηχανές. Ομως αυτό θα γίνει εντός των ημερών» λέει ο κ. Σήφης Κουρομιχελάκης, που είναι και πρόεδρος στον Σύλλογο Κρεοπωλών Χανίων. Και ο κ. Κουρομιχελάκης διαπιστώνει ότι τόσο οι κρεοπώλες όσο και οι καταναλωτές αντιδρούν έντονα γι’ αυτό το μέτρο. «Είναι άδικη αυτή η αύξηση του Φ.Π.Α., δεν μπορεί το κρέας να θεωρείται στην ουσία είδος πολυτελείας. Μα από αυτό περιμένει ο κόσμος για να ζήσει. Επίσης είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτό με τα παρασκευασμένα κρεατικά. Αν βάλεις αλάτι, ντομάτα ή πιπεριά π.χ. στο σουβλάκι που φτιάχνουμε, είναι λογικό να πηγαίνει η φορολογία στο 23%; Αυτά τα πράγματα δυσκολεύουν τον φτωχό άνθρωπο. Επίσης θα επηρεαστούν και τα μικρά συνοικιακά κρεοπωλεία που έχουν 5 – 10 κωδικούς. Τα super market έχουν εκατοντάδες κωδικούς, δεν θα έχουν πρόβλημα, όμως τα μικρά μαγαζιά; Εξάλλου εμείς κάνουμε ευκολίες στον κόσμο, κρατάμε τεφτέρι, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε. Το κράτος αυτή τη στιγμή πρέπει να κοιτάξει πώς θα ενισχύσει τα μικρομεσαία καταστήματα, γιατί αυτά είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις κοιτούσαν μόνο τις μεγάλες αλυσίδες, είναι ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης να μην ακολουθήσει την ίδια πολιτική», υπογραμμίζει ο κρεοπώλης. Read more: http://www.haniotika-nea.gr/alaloum-me-tous-neous-forous-ke-sta-kreopolia/#ixzz3gdPUg1qD Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου