Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΙΤΑΛΟΙ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ΧΑΝΙΑ
ΟΜΑΔΑ ΙΤΑΛΩΝ
Από την Ιταλία στην Κίσαμο με ιστιοφόρο
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 01-08-2011
Σπάνιο μνημείο μοναδικής αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας αποτελεί το κάστρο της Γραμπούσας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πολιτιστικής εταιρείας 'Marco Polo system' από την Ιταλία.
Τα μέλη της ομάδας βρίσκονται στην Κίσαμο, τον τελευταίο σταθμό μιας πολυήμερης θαλάσσιας περιοδείας με ιστιοφόρο στα ενετικά κάστρα της Αδριατικής και της Μεσογείου. Ξεκινώντας από τη Βενετία η ομάδα των Ιταλών επισκέφθηκε οχυρώσεις στο Μαυροβούνιο, στην Κέρκυρα, στην Πάργα, στη Μεθώνη, στην Κορώνη, στην Πύλο, στα Κύθηρα και στην Κρήτη. Συγκέντρωσε στοιχεία, φωτογράφισε κάθε οχύρωση και ήρθε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Προχθές το βράδυ ο Δήμος Κισάμου υποδέχθηκε επίσημα το πλήρωμα του ιστιοφόρου 'Arina'. Τους Ιταλούς καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Σχετάκης και τους διασκέδασε το συγκρότημα του Λαϊνάκη, ενώ χόρεψε και τοπικό χορευτικό σχήμα.
'Στόχος του ταξιδιού αυτού είναι η μελέτη όλων των βενετσιάνικων κάστρων που κατά καιρούς κτίστηκαν στη θαλάσσια ρότα που οδηγεί από την πολη της Βενετίας στην Κρήτη. Επισκεφθήκαμε πάνω από 20 λιμάνια, στα πλαίσια ενός προγράμματος μελέτης των οχυρώσεων', δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο καπετάνιος του ιστιοφόρου, κ. Enrico Brozzola.
Ανάμεσα στα κάστρα που επισκέφθηκαν οι Ιταλοί στάθηκαν ιδιαίτερα σε αυτό της Γραμπούσας, για το οποίο και επεσήμαναν στην εφημερίδα μας ότι είναι το πιο αξιόλογο. 'Είναι πραγματικά ξεχωριστό ως κάστρο και αποτελεί ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο. Χρήζει ιδιαίτερης αξίας γιατί ήταν σε στρατηγικό σημείο στις πορείες των βενετσιάνικων πλοίων', ανέφερε ο κ. Brozzola. Την ιταλική αντιπροσωπία συνόδευε και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας 'Il Gazzettino', κ. Maurizio Crema, που κάλυπτε τις επισκέψεις του ιστιοφόρου σε κάθε περιοχή.
'Ελληνες φίλοι στη Βενετία μας έφεραν σε επαφή με την πολιτιστική αυτή εταιρεία και πριν από τρεις μήνες μας ενημέρωσαν πως έβαλαν στο πρόγραμμα επίσκεψής τους τα κάστρα της Γραμπούσας και του Καστελλιού. Είναι προφανές ότι, αν αναληφθούν δράσεις από τους Ιταλούς, τους Βενετσιάνους και τους Κρητικούς, θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, κάτι που ήδη φαίνεται από την επισκεψιμότητα της Γραμπούσας', ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κισάμου, κ. Αντώνης Σχετάκης.
Παράλληλα, ο κ. Σχετάκης τόνισε τη συμβολή του 'Γιάννη Σαβαλάνου, που ως πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Κισάμου κατάφερε να εγκριθούν 317 εκατ. για σωστικές, στερεωτικές εργασίες και τη δημιουργία χώρων αναψυχής στο νησί της Γραμπούσας. Ηδη ο Δήμος ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για την περαιτέρω ανάδειξη του νησιού με τη συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας'.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου