Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

ΑΓΡΟΤΕΣ

Σπέρνουν μπλόκα στους εθνικούς δρόμους

Περισσότερα μπλόκα ετοιμάζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές που αιφνιδίασαν την κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χάτσιος, Γιώργος Παλαμιώτης, Γιώργος Βουνάτσος, Γιώργος Κώνστας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010
Πρόσκληση για διάλογο απευθύνει στους αγρότες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ώρα που τα μπλόκα στις εθνικές οδούς πολλαπλασιάζονται και είναι ορατό το ενδεχόμενο να αποκοπεί η κυκλοφορία από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και από τους παρακαμπτήριους δρόμους.

Ήδη, η ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες είναι τεράστια και η διαδρομή έως τη Λαμία καλύπτεται σε πάνω από έξι ώρες. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα αγρότες της Θεσσαλίας, που με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα και εκεί θα αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν ή όχι την κυκλοφορία. Στη Βόρεια Ελλάδα σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση προϊόντων και στις διεθνείς μεταφορές αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση αγροτών της Φλώρινας, του Κιλκίς και των Σερρών, να αποκλείσουν τους μεθοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα, της Κρυσταλλοπηγής και της Δοϊράνης. Ήδη, μάλιστα, διατυπώνονται απειλές από την πλευρά της Βουλγαρίας για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον τα προϊόντα της που διακινούνται μέσω του Προμαχώνα μπλοκάρονται στα σύνορα. Αγρότες της Πελοποννήσου αναμένεται έως αύριο να μπουν στο γαϊτανάκι των κινητοποιήσεων, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Κρήτη προγραμματίζουν να μπουν στα πλοία για τον Πειραιά την Τετάρτη το απόγευμα. Το πρωί της ίδιας μέρας προγραμματίζουν αποκλεισμούς στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο και των ΔΟΥ στα Χανιά.

Την ίδια ώρα, περιοδεία στα χωριά της Φθιώτιδας για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους κάνουν οι συνδικαλιστές αγρότες και εκτιμούν ότι μέχρι την Τετάρτη θα μπορέσουν να μεταφέρουν και νέες δυνάμεις, ιδιαίτερα στο μπλόκο της Αλαμάνας. Προς το παρόν κρατούν αποστάσεις από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι έως τις 15 Μαρτίου θα έχουν εισπράξει τις επιδοτήσεις στο σύνολό τους και υπογραμμίζουν με έμφαση ότι θα παραμείνουν στα σημεία αποκλεισμού. «Όχι» στον διάλογο
«Όλα αυτά που ακούμε περί διαλόγου, εκτός από πρόχειρα είναι και επικίνδυνα», υποστήριξε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών στην Αλαμάνα Δημήτρης Μακαρές και συμπλήρωσε: «Μας λένε να συμμετέχουμε σε έναν διάλογο και να πάμε 2-3 από κάθε περιοχή ή από κάθε ομάδα παραγωγών. Μόνο για να συνεδριάσουν αυτές οι επιτροπές θέλουν το Ολυμπιακό Στάδιο».

Παράλληλα οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα αμφισβητούν τα οικονομικά δεδομένα που δίδονται στη δημοσιότητα το τελευταίο 24ωρο. «Ακούμε και εμείς αυτά τα δισεκατομμύρια που δήθεν μοιράστηκαν και ψαχνόμαστε μεταξύ μας για το αν πραγματικά είμαστε αγρότες», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δημογιάννης, πρόεδρος του Παμφθιωτικού του Αγροτικού Συλλόγου και συμπληρώνει: «Εμείς ξέρουμε ότι μας κυνηγούν τράπεζες, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα γραμμάτια, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα ενοίκια στα χωράφια, γιατί δεν έχουμε πάρει την ενίσχυση».

Με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο αντέδρασαν οι αγρότες στην παρουσία του Σωτήρη Χατζηγάκη στο μπλόκο τους στην Αλαμάνα. Δεκάδες ήταν τα ερωτήματα προς την πλευρά του πρώην υπουργού που αφορούσαν την περυσινή περίοδο, ενώ απέρριψαν τις αναφορές του για πακέτο μέτρων που έφτασαν στους αγρότες. «Τι να συζητάμε με τον κ. Χατζηγάκη. Πέρυσι τον είχαμε καλέσει, φέτος μας ήρθε...», σχολίασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας Βάιος Γκανής.

ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Τους μεθοριακούς σταθμούς με τη Βουλγαρία απειλούν ότι θα κλείσουν οι αγρότες της Β. Ελλάδας

«Μέχρι τον Μάρτιο οι επιδοτήσεις»

ΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ότι το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου θα έχουν εξοφληθεί οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους αγρότες δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών. Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Καρχιμάκης, οι κοινοτικές επιδοτήσεις δεν ήταν δυνατό να καταβληθούν από τη στιγμή που η χώρα μας δεν είχε ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση του μητρώου των αγροτών, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα απάτης. Το ψηφιακό μητρώο είναι αναγκαστική προϋπόθεση για να καταβληθούν οι επιδοτήσεις και ήδη η Ελλάδα είναι εκπρόθεσμη, αφού θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 2008. Η διαδικασία όμως άρχισε πέρσι τον Μάιο και έως τον Οκτώβριο σύμφωνα με τον κ. Καρχιμάκη, είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό μόλις 28%.

«Πριν από τα Χριστούγεννα είχαμε φθάσει στο 70% και θα έχει ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου. Οι ελεγκτές της Ε.Ε. θα έρθουν περίπου στα μέσα του επόμενου μήνα, ώστε να πληρωθεί η εκκαθάριση μέχρι τις 15 Μαρτίου», επισήμανε ο υφυπουργός.


Δεν περίμεναν τις κινητοποιήσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, Ματίνα Ηρειώτου

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΕ η κυβέρνηση από τις «πρόωρες» κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν κόψει τη χώρα στη μέση, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία περνάει σήμερα το πρώτο κρίσιμο τεστ στις Βρυξέλλες, ενώ έπειτα από μεγάλο διάστημα διαφαίνεται πρόθεση στήριξης της Ελλάδας από τους κοινοτικούς εταίρους. Χθες, μετά την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία «διόρθωσε» υπέρ της Ελλάδας τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, η χώρα βρίσκει στο πρόσωπο του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο έναν ένθερμο υποστηρικτή.

Σε αγκάθι εξελίσσονται ωστόσο οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με την κυβέρνηση να «ψάχνεται» να βρει τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από αυτές, δεδομένου ότι όλα όσα προβάλλουν ως αιτήματα, σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατ.

Μπατζελή, εμπεριέχονται στην ατζέντα του ανοιχτού διαλόγου που έχει ήδη αρχίσει και θα κορυφωθεί το διήμερο 25- 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο. Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων βρίσκονται- όπως και πέρυσι επί Ν.Δ.- αγροτικά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο αιφνιδιασμός από τις κινητοποιήσεις και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν ποιος τις υποκινεί έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται περισσότερο το κλίμα, καθώς η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει πως δεν υποκινεί ούτε ευνοεί τις κινητοποιήσεις (αντίθετα τις στηρίζουν φραστικά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ). Η κυβέρνηση δηλώνει ότι εμμένει στον διάλογο και ως εκ τούτου, τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να λάβει αστυνομικά μέτρα για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

«Όχι παροχές»
«Δεν υπάρχουν περιθώρια στην οικονομία για παροχές», σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνάντηση που είχε με αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας. Υπογράμμισε μάλιστα με έμφαση ότι «με δική μου υπογραφή δόθηκαν οι ενισχύσεις λίγο πριν από τα Χριστούγεννα». Οι επικεφαλής των αγροτών τόνισαν ότι πρόκειται «για δικά μας λεφτά που θα έπρεπε να μας έχουν καταβληθεί».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες από την πλευρά τους σημείωσαν ότι «θα πέσει έξω στις εκτιμήσεις της η κυβέρνηση στον βαθμό που θέλει να χρησιμοποιήσει φουσκωμένα νούμερα για να φουντώσει τον κοινωνικό αυτοματισμό».

Στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας βρέθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και για αρκετή ώρα είχε συζήτηση με τους αγρότες, ιδιαίτερα για τα θέματα του κόστους παραγωγής και της ψαλίδας μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου