Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ

Φθινοπωρινοί επισκέπτες

Τα Χανιά είναι το ίδιο ελκυστικά και το… φθινόπωρο μας λένε οι επισκέπτες της τελευταία στιγμής. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της τουριστικής σεζόν βρήκαμε και συνομιλήσαμε με ανθρώπους που επέλεξαν αυτήν την περίοδο για τις διακοπές τους. Που λατρεύουν τη θάλασσα ακόμα και όταν είναι πιο άστατη, που δεν έχουν πρόβλημα με μια ξαφνική βροχή αφού ξέρουν ότι θα είναι σύντομη, που επιθυμούν να έλθουν σε επαφή με μια πιο “αληθινή” Κρήτη και όχι το τουριστικό της πρόσωπο. Τι φέρνει λοιπόν τους ανθρώπους αυτούς στα μέρη μας αυτή την περίοδο;
zeygosGALBERG
Η Λιβ και ο Χέλγκ εκπαιδευτικοί από την Νορβηγία απολαμβάνουν τις διακοπές τους στον Πλατανιά και τον Οκτώβριο
«Το καλύτερο μέρος, την καλύτερη εποχή!»
«Γιατί στην Κρήτη τον Οκτώβριο; Και γιατί στον Πλατανιά; Γιατί πέρυσι είχαμε έλθει στο ίδιο μέρος, στο ίδιο θαυμάσιο ξενοδοχείο στον Πλατανιά, συναντήσαμε τους ίδιους ευγενικούς ανθρώπους!» μας λέει το ζευγάρι των εκπαιδευτικών Λιβ και ο Χελγκ Γκάρμπεργκ από τη Νορβηγία.
Το ζευγάρι είναι ενθουσιασμένο από την παραμονή του στην περιοχή, απολαμβάνουν καθημερινά τα μπάνια τους και τη βόλτα τους στον Πλατανιά και στη γύρω περιοχή.
«Η θερμοκρασία είναι εξαιρετική, όχι πολλή ζέστη όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά όπως το καλοκαίρι στη Νορβηγία» μας λέει η Λιβ, ενώ ο Χελγκ παρατηρεί πως ο λιγότερος κόσμος, τους χαλαρώνει περισσότερο και τους δίνει ευκαιρία να απολαύσουν τη φύση της περιοχής και τα τοπικά καταστήματα.
«Μπορεί η Ελλάδα να έχει κρίση αλλά οι τιμές είναι πολύ καλές και υπάρχει ποιότητα. Η Ιταλία και η Ισπανία που επίσης έχουμε πάει αρκετές φορές είναι πιο ακριβές, ενώ και η χώρα μας επίσης είναι πολύ πιο ακριβή, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποιο παράπονο» λέει ο Χελγκ. Οι συνομιλητές μας πιστεύουν ότι στην Κρήτη θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο περιβάλλον και στον πολιτισμό. «Δεν νομίζω ότι σας ταιριάζουν ο τουρισμός του all inclusive, αντίθετα τα μικρά ξενοδοχεία, τα τοπικά προϊόντα, η ιστορία, ο πολιτισμός είναι το καλύτερο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
zeygosksorvink
Ο Κούρτ και η Ίνγκουρ απολαμβάνουν τοπικές γεύσεις
«Ευχάριστη εμπειρία ο Πλατανιάς»
Φίλοι των Χανίων και του Πλατανιά και ο Κουρτ και η Ινγκουρ έρχονται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Λίγο πριν το μεσημεριανό τους φαγητό μας εξηγούν γιατί επέλεξαν αυτήν την εποχή για τις διακοπές τους.
«Προσωπικά μου αρέσει που ενώ η περιοχή έχει κόσμο, δεν επικρατεί το αδιαχώρητο του Ιουλίου και του Αυγούστου. Ο Πλατανιάς δεν είναι… νεκροταφείο τον Οκτώβριο υπάρχει κόσμος αλλά όχι σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Αντίθετα π.χ. στην Ισπανία ο κόσμος θα ήταν πολύ περισσότερος» αναφέρει ο Κουρτ, ενώ η σύντροφός του Ινγκουρ εξηγεί πως «κάθεσαι στην παραλία και το απολαμβάνεις. Δεν νιώθεις “πνιγμένος” ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα άτομα, “στριμωγμένος” στην παραλία! Πραγματικά ευχαριστιέσαι τη θάλασσα και τον ήλιο. Επίσης βλέπεις περισσότερους ντόπιους και έρχεσαι έτσι πιο κοντά στην Κρήτη».
Το ζευγάρι εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένο από τις τιμές και τις υπηρεσίες που του προσφέρονται. «Υπάρχει ποιότητα υπηρεσιών, ο Πλατανιάς είναι καθαρός, υπάρχει φροντίδα από τους κατοίκους και βέβαια η παραδοσιακή φιλοξενία. Ο καιρός είναι θαυμάσιος, στη Νορβηγία τώρα βρέχει και σε κάποια σημεία έχει αρχίσει και πέφτει χιόνι» λένε χαρακτηριστικά.
Πώς θα μπορούσαν τα Χανιά και η Κρήτη να γίνουν ελκυστικά για τους Νορβηγούς και να έρχονται εδώ για διακοπές όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το Νοέμβριο ή τον Μάρτιο είναι το ερώτημα μας; «Δεν νομίζω ότι πρέπει να αλλάξετε κάτι. Αρκεί να υπάρχουν αεροπορικές γραμμές για τα Χανιά και σίγουρα οι συμπατριώτες μας θα έλθουν! Θα σας επισκεφθούν βέβαια άνθρωποι με μεγάλα παιδιά ή κάποιας ηλικίας που δεν έχουν υποχρεώσεις γιατί τον Χειμώνα λειτουργούν τα σχολεία. Επίσης η Κρήτη είναι ένα νησί με τεράστια ιστορία. Πρέπει να την αναδεικνύετε! Προσωπικά με ενδιαφέρει και διαβάζω την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και εδώ έγιναν πολύ σημαντικά γεγονότα για τα οποία οι επισκέπτες είναι καλό να γνωρίζουν» αναφέρει ο Κουρτ, ενώ η σύζυγος του επισημαίνει πως «δεν νομίζω ότι θέλετε επισκέπτες που ζητούν all inclusive ξενοδοχεία, γιατί αυτήν την εποχή οι τουρίστες αυτοί θα πάνε στα Κανάρια Νησιά όπου επειδή είναι κοντά στην Αφρική ο καιρός είναι όπως το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρετε περισσότερα πράγματα, εμπειρίες στους επισκέπτες» καταλήγει.
ZEYGOSCARR
«Και αυτήν την εποχή τα Χανιά είναι πανέμορφα» λένε ο Τζουντ και η Νικόλ Καρ από το Λονδίνο
«Απολαυστική παλιά πόλη και τον Οκτώβρη!»
«Λατρεύουμε την παλιά πόλη των Χανίων, απολαμβάνουμε να περπατάμε στα στενά, στο λιμάνι» είναι το σχόλιο του Τζουντ και της Νικόλ Καρ από το Λονδίνο. Και οι δύο συνομιλητές μας δεν θέλουν την πολυκοσμία και εκτιμούν ότι η παραμονή τους στην Κρήτη θα ήταν πολύ πιο δύσκολη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες. «Δεν πάμε πουθενά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Προγραμματίζουμε τις διακοπές ή για νωρίς το καλοκαίρι ή για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Μας αρέσουν οι παραλίες που βλέπεις την άμμο και όχι… τον κόσμο, οι ταβέρνες που μπορείς να χαρείς το φαγητό σου και όχι να στριμωχτείς ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους που περιμένουν και αυτοί να σερβιριστούν» λέει ο Τζουντ, και η σύζυγός του συμπληρώνει πως «μας αρέσει ότι παρά την κρίση ο κόσμος παραμένει πολύ φιλόξενος! Χαμογελαστός και με καλή διάθεση. Και βέβαια αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς! Μπορείς να περπατήσεις παντού στα Χανιά και κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς να αισθανθείς ποτέ απειλή ή φόβο!».
Πέρα από τους “κράχτες” στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού -που γίνονται πολλές φορές ενοχλητικοί- οι Καρ δεν βλέπουν τίποτα το αρνητικό στην παραμονή τους στα Χανιά. Ακόμα και αν ο καιρός δεν επιτρέπει το μπάνιο (μόλις 1 μέρα στην 10ήμερη παραμονή τους!) το ζευγάρι πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις στην πόλη αλλά και στην ενδοχώρα. «Υπάρχουν θαυμάσια μέρη, όχι τόσο τουριστικά που αξίζει να επισκεφτείς ειδικά αυτήν την περίοδο. Αυτό που μας αρέσει στα Χανιά είναι ότι μετά την τουριστική περίοδο παραμένουν μια πολύ “ζωντανή” πόλη. Θυμόμαστε που είχαμε πάει στη Σκιάθο την ίδια περίοδο και όσο πλησίαζε το τέλος της τουριστικής περιόδου απομακρύνονταν τα πάντα, ερήμωνε το νησί! Είναι σημαντικό να απολαμβάνεις αληθινές εμπειρίες και όχι ψεύτικες, “φτιαχτές”» λέει η Νικόλ, ενώ ο σύζυγος της θυμάται πως «πήγαμε προχθές σε μια ταβέρνα όπου έπαιζαν την κλασσική ελληνική μουσική που παίζουν πάντα σε εστιατόρια με τουρίστες. Δεν είχε πολύ κόσμο και ζητήσαμε ρεμπέτικα και οι μουσικοί με μεγάλη χαρά έπαιξαν γιατί ήταν κάτι διαφορετικό και για αυτούς και δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να το κάνουν μέσα στην τουριστική περίοδο».
zeygosBALL
Ο Τζόρτζ και η Κλερ Μπολ λατρεύουν τα Χανιά και το δείχνουν με κάθε τρόπο


«Καλοκαίρι ή Χειμώνα, τα Χανιά τα λατρεύουμε έτσι και αλλιώς»
Με πολύ καλή διάθεση, χαμογελαστοί και εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ ο Τζορτζ και η Κλερ Μπολ είναι κάτι παραπάνω από πιστοί φίλοι των Χανίων! Σε κάθε τους αναφορά μιλάνε για τη φιλοξενία και την άριστη σχέση με τους κατοίκους. Μιλάνε με θερμά λόγια για τον Γιάννη και την Ελένη, τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό του ξενοδοχείου τους στη Νέα Χώρα, τον Γιώργο τον “ταξιτζή” τους από την Παλαιοχώρα!
«Για μας είναι το καλύτερο μέρος για διακοπές. Το ίδιο και για τα παιδιά μας αλλά π.χ. για τα εγγόνια μας που στην ηλικία των 8, 9 ετών θέλουν πισίνες, water parks, θεματικά πάρκα ίσως αυτή η εποχή δεν είναι η καλύτερη. Επομένως αν θέλετε να επεκτείνετε την τουριστική σεζόν θα ήταν καλό να προσεγγίσετε αυτές τις ηλικίες» επισημαίνει ο Tζορτζ. Από τη μεριά της Κλερ δηλώνει πως «οι Αγγλοι δίνουν μεγάλη προσοχή στο φαγητό! Τα υλικά να είναι τοπικά και χαιρόμαστε πάρα πολύ όταν πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο και μας λένε ότι το φαγητό είναι φτιαγμένο με προϊόντα από τον κήπο τους! Επίσης θα ενδιέφερε πολύ κόσμο να συμμετέχει σε δράσεις για να δει πώς παράγεται το ελαιόλαδο, πως φτιάχνεται το τυρί σας, να γνωρίσει την πραγματική Κρήτη πέρα από αυτά που βλέπει μέσα σε ένα ξενοδοχείο. Ανετα θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ και τον Δεκέμβρη αρκεί στα ξενοδοχεία να υπάρχει θέρμανση! Τίποτα άλλο!».
Για συνταξιούχους όπως το ζεύγος Μπολ το κόστος της παραμονής τους στα Χανιά είναι χαμηλό. «Τα βασικά προϊόντα είναι πιο ακριβά στην Αγγλία» λένε αλλά αυτό που τους ξετρελαίνει είναι η φιλοξενία. «Πηγαίνοντας σε ένα εστιατόριο στην Αγγλία πληρώνεις για το ορεκτικό, το κυρίως πιάτο σου, το κρασί σου, το γλυκό σου και το απεριτίφ σου. Αντίθετα εδώ στην Κρήτη θα έχεις το γεύμα σου και θα σου προσφέρουν στα περισσότερα καταστήματα δωρεάν το φρούτο και την τσικουδιά! Μα αυτό είναι φανταστικό! Δεν το έχω δει πουθενά στην Ελλάδα και πουθενά στον κόσμο και έχω πάει σε πάρα πολλά μέρη στον κόσμο!» είναι τα λόγια του Τζορτζ. Οσο για το αν αισθάνονται ασφαλείς στην παραμονή τους στα Χανιά το ζευγάρι γελάει! «Γυρίζουμε αργά τη νύχτα στο ξενοδοχείο μας χωρίς ποτέ να έχουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα, αφήνουμε τα πράγματα στην παραλία πηγαίνουμε στο ξενοδοχείο μας επιστρέφουμε και πάντα είναι εκεί! Αλήθεια είναι ένα πολύ ήσυχο μέρος» λένε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου