Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017


ΓΙΑ ΤΟΝ... ΦΕΡΟΜΕΝΟ ΩΣ “ΦΟΥΡΟΓΑΤΟ”

Επιστροφή στα Λευκά Ορη

Η θηλυκή αγριόγατα ελευθερώθηκε στο φυσικό της περιβάλλον και περιμένει κι αυτή τα αποτελέσματα του DNA



29AΣτo φυσικό του περιβάλλον, στα Λευκά Όρη, επέστρεψε ο θηλυκός αγριόγατος που όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για “φουρόγατο”, τον Κρητικό αγριόγατο.
Χθες το μεσημέρι οι επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς απελευθέρωσαν το ζώο σε ορεινή περιοχή κοντά στην είσοδο του Ομαλού. Το ζώο μεταφέρθηκε από τα Χανιά στα ορεινά αφού πρώτα συνήλθε από την νάρκωση στην οποία είχε υποβληθεί προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες εξετάσεις και μετρήσεις. Στον αγριόγατο δεν τοποθετήθηκε “μικροτσίπ” ή κάποιος πομπός  καθώς θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και να μην κρατηθεί έως ότου γίνει η προμήθεια της συσκευής εντοπισμού.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού έχει τοποθετήσει κάμερες σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου προκειμένου να εντοπίσει πληθυσμούς φουρόγατων.
Η εξέταση του DNA του ζώου που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων θα  δείξει ξεκάθαρο αν το ζώο ηλικίας άνω του ενός έτους είναι όντως φουρόγατος, κάτι για το οποίο ακόμα οι επιστήμονες πιθανολογούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου