Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ

Aγνωστες πτυχές της δολοφονίας Λαμπράκη



06Όλες οι λεπτομέρειες της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης της δολοφονίας του βουλευτή της αριστεράς Γρ. Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 από το παρακράτος αλλά και οι αφόρητες πιέσεις στον ανακριτή τότε Χρήστο Σαρτζετάκη να μην φωτίσει την υπόθεση στο σύνολο της αναδείχθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση στο Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Στην παρουσίαση του βιβλίου του «Ἐπιτελῶν τὸ καθῆκον μου» ο ίδιος ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανώτατος δικαστικός στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε πως η δολοφονία Λαμπράκη και ο βαρύτατος τραυματισμός του επίσης βουλευτή της αριστεράς Γ. Τσαρουχά και τα λοιπά έκτροπα της ημέρας εκείνης «συγκλόνισαν το πανελλήνιο αλλά και διέσυραν διεθνώς την Ελλάδα. Έτσι προσθέτως λόγος ανέκυπτε η ανάγκη της απάλειψης του διεθνώς στίγματος σε βάρος της πατρίδας μας δια της δικαστικής οδού, δια της δικαστικής καθάρσεως της υποθέσεως». Ο ίδιος τόνισε πως «μόνο κατά καθήκον ενήργησα » και από την έρευνα του προέκυψε ότι η δολοφονία Λαμπράκη «κατ’ αλήθεια οφείλονταν σε δραστηριότητα του επισήμου κράτους, εις κύκλους κρατικών εν ενεργεία οργάνων και συγκεκριμένα της ηγεσίας των αστυνομικών αρχών Θεσσαλονίκης».
Με στίχους του Καβάφη -αγαπημένου ποιητή του Χρ. Σαρτζετάκη- διάνθισε την ομιλία του ο κ. Θ. Παναγόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς μένοντας ιδιαίτερα στον “Έλληνα” Σαρτζετάκη και στους αγώνες του για τα εθνικά θέματα αλλά και στο ενδιαφέρον του για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.
Στο «Ἐπιτελῶν τὸ καθῆκον μου» αναφέρθηκε ο Κ. Μενουδάκος, Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, επ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπογραμμίζοντας πως φωτίζει μια πολύ ταραγμένη περίοδο της ελληνικής ιστορίας.
Το βιβλίο του Χρ. Σαρτζετάκη πρέπει να αποτελεί τμήμα της ύλης που διδάσκεται στους δικαστικούς για την ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης ανάφερε ο βουλευτής επικρατείας Θ. Φορτσάκης συμπληρώνοντας πως αποτελεί υπόδειγμα δικαστικού.
O Α. Βγόντζας, Δικηγόρος, πρ. Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου ανάφερε πως ο Σαρτζετάκης θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως ο δικαστικός του 20ου αιώνα για την Ελλάδα όπως οι Πολυζωίδης και Τερτσέτης (δικαστές μου μειοψήφισαν στην καταδίκη του Κολοκοτρώνη) έμειναν ως δικαστές του 19ου αιώνα.
Στην σπάνια ηθική ακεραιότητα του Χρ. Σαρτζετάκη αναφέρθηκε ο γεν. Διεθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Ν. Παπαδάκης υπογραμμίζοντας πως με τη στάση του αντιμετώπισε το παρακράτος της άκρα δεξιάς που σχεδίασε και υλοποίησε τη δολοφονία Λαμπράκη.Την εκδήλωση συντόνισε ο Α. Παπαγιαννίδης, γενικός Διευθυντής του Ομίλου Economia. Το παρών έδωσαν ο αντ. Απ. Βουλγαράκης, οι δήμαρχοι Χανίων Τ. Βάμβουκας, Καντάνου-Σελίνου Α. Περράκης και Κισάμου Θ. Σταθάκης, οι πρώην βουλευτές Χ. Μαρκογιαννάκης, Ε. Δαμιανάκης και Κ. Βιρβιδάκης και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου