Κυριακή 15 Ιουνίου 2014
ΧΑΝΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Προϊόντα made in Χανιά!
Γράφει: Δημήτρης Μαριδάκης-Γιώργος Κώνστας - 14 Ιουνίου 2014 10:39 πμ (ενημερώθηκε: 14 Ιουν 10:47 πμ) - 1 ΣΧΟΛΙΟ
epixTην τελευταία 20ετία οι εξαγωγές αποτελούν… είδηση για την Ελλάδα και την Κρήτη. Ελάχιστα είναι τα προϊόντα που φεύγουν εκτός συνόρων π.χ. ελαιόλαδο και η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και στον τομέα των υπηρεσιών. Όμως οι έξυπνες και τολμηρές ιδέες πολλών επαγγελματιών δεν λείπουν. Ακόμα και την περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης σήμερα καταφέρνουν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και να τα διακινούν σε όλο τον κόσμο. Αναζητήσαμε και βρήκαμε Χανιώτες επαγγελματίες με εξαγωγική δραστηριότητα πέραν του συνηθισμένου (αγροτικά προϊόντα) και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για τα προϊόντα, τις εξαγωγές, τη δυναμική τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
MOBIAK ERGOSTASIOΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΟΒΙΑΚ
Ο πυροσβεστικός εξοπλισμός που κατέκτησε τον κόσμο
Μπορεί μια τοπική επιχείρηση να κατακτήσει τον κόσμο και μάλιστα όταν αυτή δραστηριοποιείται σε βιομηχανικά είδη κι όχι στον παραδοσιακό πρωτογενή τομέα ή τις υπηρεσίες;
Η περίπτωση της χανιώτικης εταιρείας
MOBIAK που δραστηριοποιείται στον πυροσβεστικό εξοπλισμό και τα βιομηχανικά και ιατρικά αέρια, αποδεικνύει ότι αναμφίβολα μπορεί. Αρκεί να υπάρχει όραμα, εξωστρεφής προσανατολισμός και καλό “διάβασμα” των αναγκών της αγοράς. Κάπως έτσι ο ιδρυτής της εταιρείας Μανώλης Σβουράκης και ο γιος του -επίσης Μανώλης- που “κυνήγησε” ιδιαίτερα το άνοιγμα της εταιρείας στο εξωτερικό, κατάφεραν μέσα στα τελευταία 14 χρόνια να εξάγουν τα προϊόντα τους σε περισσότερες από 40 χώρες ξεπερνώντας τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας και της ελληνικής εσωστρέφειας όπως εξήγησε στις “διαδρομές” ο κ. Απόστολος Διαμαντόπουλος από το Τμήμα Εξαγωγών της εταιρείας.
Πότε ξεκίνησε η ΜΟΒΙΑΚ την εξαγωγική της δράση και ποιες είναι οι κυριότερες ξένες αγορές που εξάγει πυροσβεστικά συστήματα;
H MOBIAK ξεκίνησε την εξαγωγική δραστηριότητα το 2000. Αποκτώντας τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής σε ζωτικής σημασίας τομείς παραγωγής, η ΜΟΒΙΑΚ κατάφερε όχι μόνο να έχει ενεργό δίκτυο συνεργατών στην Ελλάδα το οποίο -μόνο στον τομέα των Πυροσβεστικών- υπερβαίνει τους 500 χονδρέμπορους, αλλά επίσης και να εξάγει σε παγκόσμια κλίμακα με ένα διεθνές δίκτυο πωλήσεων σε πάνω από 40 χώρες, όπως Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, F.Y.R.O.M., Κύπρος, Γεωργία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Σουδάν, Τουρκία, Αίγυπτος, Ρουμανία, Βέλγιο, Κόσοβο, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Η.Π.Α. και Χώρες Μέσης Ανατολής.
Τι σας ώθησε να στραφείτε έξω; Κάποιο κενό που υπήρχε στην αγορά;
Κι ακόμα η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων πώς επηρέασε την εξαγωγική σας δραστηριότητα;
Η κρίση στην Ελλάδα έφερε, μεταξύ άλλων, επέκταση στο εξωτερικό και αύξηση εξαγωγών καθώς η ΜΟΒΙΑΚ έπρεπε να δραστηριοποιηθεί πιο έντονα εκτός συνόρων για να αναπτυχθεί. Και το γεγονός ότι η ΜΟΒΙΑΚ δεν έμεινε στα σύνορα της χώρας αλλά επεκτάθηκε με επιτυχία και στο εξωτερικό ήταν γιατί για τη ΜΟΒΙΑΚ η εξωστρέφεια θεωρείται μονόδρομος για την ανάπτυξη.
Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες για μια τοπική επιχείρηση που θέλει να ανοιχτεί σε ξένες αγορές; Για παράδειγμα άλλοι Χανιώτες επιχειρηματίες αναφέρονται στη μεγάλη γραφειοκρατία που υπάρχει ή την έλλειψη αποτελεσματικότητας και ταχύτητας διεκπεραίωσης των κρατικών υπηρεσιών ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες να δράσουν γρήγορα. Εσείς τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε;
Το τετράπτυχο της εταιρείας που είναι: ποιότητα, ποικιλία, ανταγωνιστικές τιμές και άμεση παράδοση συνέβαλλε τα μέγιστα στην αλματώδη πρόοδο και η επιτυχημένη πορεία συνεχίζεται με την επέκταση των δραστηριοτήτων. Όσον αφορά τον πυροσβεστικό τομέα, η ΜΟΒΙΑΚ εμπορεύεται πάνω από 750 διαφορετικά προϊόντα, 90 από τα οποία αφορούν διαφορετικούς τύπους πυροσβεστήρων (ξηράς κόνεως, αφρού, νερού, wet chemical, CO2 – φορητούς και τροχήλατους καθώς και συστήματα πυρόσβεσης), όλα πιστοποιημένα σύμφωνα με Ευρωπαϊκά Πρότυπα (EN3, CE, MED, EN1866, EN1964). Πρόσφατα στην γκάμα προϊόντων προστέθηκε νέα σειρά UL-ULC πυροσβεστήρων σύμφωνη με τα αμερικανικά πρότυπα. Σημαντικές κατακτήσεις γίνονται επίσης και στην απόκτηση επιπρόσθετων ιδιαίτερα απαιτητικών και απαραίτητων πιστοποιήσεων για διάφορα μοντέλα πυροσβεστήρων που είναι απαραίτητα για τη προώθηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό, όπως η πιστοποίηση SRPS (Σερβία), η NF (Γαλλία), η NCP (Ολλανδία), η TSE (Τουρκία), η BENOR (Belgium), το CIVIL DEFENSE (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Έθνη), η BSI (Αγγλία και Μέση Ανατολή), το LPCB (Μέση Ανατολή), η UL/FM (Η.Π.Α.), το Ministero dell’ Interno (Ιταλία) κ.ά.. Αυτή η κίνηση κρίνεται μεγάλης σημασίας καθόσον καθορίζει την πορεία της Εταιρείας στις συγκεκριμένες αγορές. Γραφειοκρατία βέβαια υπάρχει σε όλες τις χώρες αλλά με μεθοδικές κινήσεις ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα και εμπόδια.
ΟLIVEALOAΟLIVEALOA
Καλλυντικά για όλους
Δέκα χρόνια ζωής, συμπληρώνει η Olivealoa η Χανιώτικη εταιρεία που παράγει και διακινεί στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό καλλυντικά και είδη ομορφιάς. Οι κα Μ. Βλαχάκη και κ. Ο. Παπαδογιωργάκης μας μιλούν για την προσπάθεια της εταιρείας να μπει και να καθιερωθεί σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό χώρο.
• Ποια είναι τα προϊόντα που παράγετε;
Ό,τι έχει σχέση με την περιποίηση προσώπου, σώματος, μαλλιών και σαπούνια. Στις εξαγωγές έχουμε μπει τα τελευταία 4 χρόνια. Τη δύσκολη οικονομική περίοδο ξεκινήσαμε τις εξαγωγές παρά του ότι δεν είχαμε καμία βοήθεια από το κράτος ή τις τράπεζες. Προϊόντα μας θα βρείτε σε Σαουδική Αραβία, Βιετνάμ, Ν. Αμερική, Ρωσία, Πολωνία, Σουηδία, Φινλανδία και Κύπρο. Ένα ποσοστό 40% της παραγωγής μας εξάγεται…
Πώς καταφέρνετε να κάνετε εξαγωγές σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο;
Mε το να είμαστε συνεπείς και να έχουμε ένα εξαιρετικά ποιοτικό προϊόν.
Για να μπεις στις αγορές πολλών χωρών πρέπει να ικανοποιείς τις προδιαγραφές τους και πιστεύουμε ότι τα καταφέρνουμε με βασικό μας πλεονέκτημα πάντα την ποιότητα. Γενικά παρά την κρίση υπάρχει μια στροφή σε προϊόντα φυτικά.
Ποιες είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιείτε;
Το βασικό προϊόν μας, το βιολογικό ελαιόλαδο είναι από εδώ την Κρήτη. Η βιολογική αλόη προς το παρόν είναι ευρωπαϊκής προέλευσης καθώς στην Κρήτη παρά του ότι έχουμε τελευταία πολλές καλλιέργειες αλόης δεν είμαστε σε θέση να τη βγάλουμε σε μορφή τέτοια ώστε να χρησιμοποιηθεί για τα καλλυντικά. Ελπίζουμε σύντομα να μπορούμε να χρησιμοποιούμε κρητική αλόη.
Ποιες είναι οι προοπτικές για την εταιρεία σας;
Υπάρχουν προοπτικές, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό. Όμως εκτιμάμε ότι όσο παραμένουμε ποιοτικά υψηλά και δεν κάνουμε εκπτώσεις σε αυτόν τον τομέα τα πράγματα θα πηγαίνουν καλά για μας. Γενικά για να κάνεις εξαγωγές ό,τι και αν κάνεις πρέπει να έχεις συνέπεια, ήθος και το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά… ποιότητα.
APOSTOLAKHS MANOLHS ETANAPΗ “ΣΑΜΑΡΙΑ” ΤΗΣ ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ.
Κερδίζοντας το “όσκαρ” των νερών!
Το ότι τους φυσικούς θησαυρούς που διαθέτει ο τόπος μας τους εκτιμούμε καλύτερα αφού πρώτα αναγνωριστούν από τους ξένους, είναι δυστυχώς κανόνας για την τοπική κοινωνία σε πολλές παραγωγικές δραστηριότητες. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τα νερά των Λευκών Ορέων που υπό την ετικέτα “Σαμαριά” εμφιαλώνει και εξάγει εδώ και χρόνια η Εταιρεία Ανάπτυξης Αποκόρωνα (ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ.). Μάλιστα η “Σαμαριά” κατέκτησε πρόσφατα το δεύτερο βραβείο στον μεγαλύτερο παγκοσμίως διαγωνισμού γευσιγνωσίας νερού που έγινε στις ΗΠΑ και θεωρείται ως τα “όσκαρ” των νερών. Ένα βραβείο που όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. Μανώλης Αποστολάκης ανοίγει τον δρόμο για σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες εξαγωγής του χανιώτικου ποιοτικότατου νερού…
Πώς μπήκε η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. στον χώρο των εξαγωγών;
Ανέκαθεν υπήρχε μια εξαγωγική δραστηριότητα μικρή σε χώρες όπως η Κύπρος, η Γερμανία, η Αγγλία, η Αυστραλία, η Κίνα και ο Καναδάς. Οι εξαγωγές αυτές όμως ήταν πάντα με μικρούς πελάτες. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη βράβευση της εταιρείας στον παγκόσμιο διαγωνισμό που έγινε στην πόλη Berkeley Springs της Βιρτζίνια, όπου πήραμε το δεύτερο βραβείο μεταξύ 120 νερών, ξεκινάει μια δυναμική προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εξαγωγές, από 1-2 κοντέινερ που στέλναμε, προσδοκούμε ότι θα αυξηθούν σημαντικά καθώς αποκτήσαμε δικό μας, αποκλειστικό αντιπρόσωπο στις ΗΠΑ, μια χώρα όπου το προϊόν έχει καλή τιμή.
Ποιο είναι το “κλειδί” για να κερδίσεις τη μάχη του ανταγωνισμού έξω;
Το κλειδί για τις αγορές του εξωτερικού είναι πρώτον η ποιότητα του νερού, δεύτερον η συνολική ποιότητα του προϊόντος (συσκευασία, φιάλη κ.λπ.) και τρίτον το να καταφέρεις να πας με ένα κοστολόγιο ικανοποιητικό, δεδομένου ότι έχεις ένα προϊόν πολύ βαρύ και φτηνό.
Το γεγονός ότι το προϊόν παράγεται στα Χανιά της Κρήτης παίζει ένα ρόλο; Προσδίδει κάποια αναγνωρισιμότητα;
Υπάρχει αναγνωρισιμότητα. Η Κρήτη είναι μια περιοχή με καθαρό νερό και με πολύ μικρές πιθανότητες μόλυνσης του νερού καθώς δεν έχουμε βαριά βιομηχανία. Από εκεί και πέρα ο ορεινός όγκος των Λευκών Ορέων -που είναι το χρυσωρυχείο της Κρήτης- με τον όγκο τους εξασφαλίζουν μεγάλη διάρκεια διατήρησης για τα χιόνια. Άρα οι πηγές σού δίνουν νερό όλο τον χρόνο.
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον δρόμο για τις εξαγωγές;
Το έχω πει πολλές φορές: Πρώτον το κράτος πρέπει να είναι ίσο απέναντι σε όλους και δεύτερον να μην μπαίνει στα πόδια μας. Δηλαδή ασφαλώς να είμαστε νόμιμοι αλλά χρειάζεται και ταχύτητα. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι πρέπει να κάνω μια εξαγωγή, φορτώνω σήμερα αλλά δεν θα πάρω ένα χαρτί που χρειάζομαι. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε πλέον για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Επίσης, αν στείλω έναν υπάλληλο για να πάρει ένα χαρτί και αυτό του φάει μια ημέρα για εμένα αυτό είναι ένα μεροκάματο. Μα ένα μεροκάματο -δεδομένου ότι εμείς δεν έχουμε κάνει καμία μείωση και διατηρούμε τις συλλογικές συμβάσεις- είναι κόστος.
• Το γεγονός ότι είμαστε σε ένα μικρό τόπο όπως η Κρήτη κάνει δυσκολότερο να σκεφτόμαστε τις εξαγωγές;
Πριν σκεφτούμε για εξαγωγές πρέπει να σκεφτούμε ένα πράγμα. Δεν επιτρέπεται στον τόπο μου να χρησιμοποιώ τα προϊόντα άλλων περιοχών. Μια εταιρεία όταν ξεκινάει να κάνει μια επένδυση ξεκινάει πρώτα από την αυλή της και λέει ότι θα έχω μια κατανάλωση που θα αποτελεί ένα “μαξιλαράκι”. Ο,τι λοιπόν υπάρχει στον νομό μου πάω στον νομό μου, ό,τι υπάρχει στην περιφέρειά μου πάω στην Κρήτη κι ό,τι δεν υπάρχει σε αυτά τα δύο πάω στην Ελλάδα και μετά στο εξωτερικό.
Αυτή τη σειρά πρέπει να ακολουθούμε ως σκεπτικό.
KLHMATSAKHSΚΛΗΜΑΤΣΑΚΗΣ
Σανδάλια μέχρι και το… Ντουμπάι
Με πρώτη ύλη το δέρμα, η βιοτεχνία “Κληματσάκη” παράγει μαζικά εδώ και δεκαετίες σανδάλια. Αρχικά για την τοπική αγορά, στη συνέχεια για την ελληνική, μετέπειτα για μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Κώστας Κληματσάκης μας μιλάει για την εμπορική προσπάθεια να φτάσει τα σανδάλια του σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Πότε και σε ποιες συνθήκες αρχίσατε τις πρώτες εξαγωγές σας;
Μέσω της ιστοσελίδας μας στο διαδίκτυο. Εκεί μας βρήκαν και μας γνώρισαν. Στείλαμε την πρώτη παραγγελία. Έκτοτε εξάγουμε σανδάλια σε Αγγλία, ΗΠΑ, Μπαχάμες, Κύπρος ακόμα και Ντουμπάι. Ενα 10% της παραγωγής μας πηγαίνει στο εξωτερικό. Η υπόλοιπή μας παραγωγή πηγαίνει σε όλα τα τουριστικά καταστήματα στη χώρα μας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζετε;
Θα ’λεγα η γραφειοκρατία. Οι αδειοδοτήσεις γενικά και όχι μόνο στις εξαγωγές. Πολλά χαρτιά, λίγη ουσία.
Γιατί ο κόσμος επιλέγει το δικό σας προϊόν ;
Γιατί έχουμε μια εμπειρία πολλών ετών. Είναι και το σανδάλι τα τελευταία χρόνια πολύ στη μόδα. Έχει διαφημιστεί πολύ, είναι φτηνό παπούτσι, άνετο φτιαγμένο με καλά υλικά. Τα δικά μας προϊόντα είναι εξαιρετικά γιατί τα δέρματα που χρησιμοποιούμε είναι οικολογικά κατεργασμένα και παράγονται εδώ στα Χανιά. Εχουν αντοχή και εμφάνιση. Σε εμάς δουλεύουν 20 άτομα περίπου καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Η δική σας συμβουλή σε κάποιον που θέλει να κάνει εξαγωγές;
Να έχει καλό προϊόν. Αυτό είναι το παν. Να αφήνεις ικανοποιημένο τον πελάτη. Όταν τον αφήνεις ικανοποιημένο θα ξαναπάρει το προϊόν σου.
XRISTOYLAKHSDERMATAΔΕΡΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ
Με παράδοση ετών
Ιστορική επιχείρηση των Χανίων το βυρσοδεψείο Χριστουλάκη. Εδώ και πάνω από 80 χρόνια επεξεργάζεται δέρματα από τα Χανιά για όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό. Ο Κώστας Χριστουλάκης, χημικός δέρματος, με σπουδές στη Γερμανία, είναι ο συνεχιστής μιας μακριάς παράδοσης και μιλάει για την εμπορία και επεξεργασία δερμάτων.
Μια ζωή στην κατεργασία δερμάτων;
Κυριολεκτικά μια ζωή! Από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν, έτοιμο δέρμα για να γίνει τσάντες, παπούτσια, τα πάντα. Η βυρσοδεψία είναι το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Εχουν κλείσει πάρα πολλές βιομηχανίες όλα αυτά τα χρόνια. Τη δεκαετία του ’80 υπήρχαν εκατοντάδες εργοστάσια. Η Ελλάδα είχε από τα καλύτερα ονόματα στην παραγωγή παπουτσιού. Τώρα από τις μεγάλες εταιρείες έχει απομείνει μόνο η Boxer. Οι περισσότερες έκλεισαν το ίδιο και οι μικρές τοπικές βιοτεχνίες. Δεν ξέρω μια βιοτεχνία να φτιάχνει μπουφάν και τσάντες, μόνο λίγες οικογενειακές επιχειρήσεις.
Παρόλα τα προβλήματα καταφέρνετε και κάνετε εξαγωγές. Πώς;
Δέρματα μας πουλάμε στην Αγγλία. Το 30% της παραγωγής μας πηγαίνει εκεί. Η υπόλοιπη παραγωγή δίνεται στην Ελληνική αγορά.
Χρησιμοποιείτε δέρματα από τα Χανιά;
Ναι αλλά η παραγωγή είναι μικρή εδώ στα Χανιά. Ετσι φέρνουμε δέρματα από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική. Ανάλογα το προϊόν. Κατεργαζόμαστε κυρίως δέρμα μοσχαριού. Eχουμε καταφέρει δέρματα μας να τα παίρνει η Audi για τα αυτοκίνητα της.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;
Η μη στήριξη από το κράτος και τα συνεχή εμπόδια που μας βάζει. Η κρίση εμάς μας κτύπησε πολύ νωρίτερα όχι τα τελευταία 3-4 χρόνια. Ευτυχώς υπάρχει το εξωτερικό που εξάγουμε και η τουριστική αγορά που χρησιμοποιεί πολύ το δέρμα. Το δέρμα θα δουλεύει πάντα και ο κόσμος το θέλει. Αλλά για να γίνεται καλή παραγωγή απαιτείται εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού μας εξοπλισμού. Εκεί θέλουμε τη στήριξη του κράτους και όχι ελέγχους για μικροπράγματα.
RAMPALAKOSΡΑΜΠΑΛΑΚΟΣ
Ελαιοραβδιστικό με χανιώτικη πατέντα
Ελαιοραβδιστικό δικής σας παραγωγής και πατέντας;
Ναι έτσι είναι. Το πρώτο ελαιοραβδιστικό το έφτιαξε ο πατέρας μου το 1984. Ήταν ένα ραβδιστικό αέρος. Το 1997 ο πατέρας μου και πάλι εμπνεύστηκε ένα νέο ελαιοραβδιστικό το οποίο στο πάνω μέρος του κονταριού μετατρέπει την περιστροφική κίνηση σε παλμική. Αυτήν την ευρεσιτεχνία την πιστοποιήσαμε αρχικά για την Ελλάδα στη συνέχεια για όλη την Ευρώπη. Αυτήν την “πατέντα” την εξελίξαμε και την εκσυγχρονίσαμε ακόμα περισσότερο ώστε το ραβδί να είναι ελαφρύτερο και πιο αξιόπιστο.
Τι ποσοστό της παραγωγής πηγαίνει στο εξωτερικό;
Ετησίως κατασκευάζουμε περίπου 3000 ελαιοραβδιστικά. Το 40% εξάγεται. Κυρίως σε Ισραήλ, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία. Η πρώτη εξαγωγή μας έγινε το 2004 στην Ιταλία.
Ακούγεται περίεργο το ότι χώρες με ανεπτυγμένη ελαιοπαραγωγή αλλά πολύ πιο αναπτυγμένη βιομηχανία και τεχνολογία να εισάγουν προϊόντα από την Ελλάδα;
Αυτό έχει να κάνει καθαρά με δύο πράγματα. Ένα με το μηχάνημά μας που είναι εξαιρετικό και αξιόπιστο. Επίσης σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι τιμές των δικών τους ελαιοραβδιστικών είναι πολύ πιο ακριβά από το δικό μας. Είναι πολύ ποιοτικό το ελαιοραβδιστικό μας. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι ως επί το πλείστον ελληνικά.
Tώρα με την κρίση δεν είχατε προβλήματα στις εξαγωγές, εννοώ αξιοπιστία ή πιο ακριβή πρώτη ύλη;
Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, είναι παγκόσμια. Εργοστάσια στο εξωτερικό που παράγουν ανάλογα προϊόντα έκλεισαν. Στην κρίση όλοι ζητάνε χαμηλότερες τιμές και ο ανταγωνιστής σου για να πουλήσει μπορεί να δίνει το προϊόν του σε τιμές κόστους. Αυτό δεν θα βγει σε καλό μακροπρόσθεσμα ούτε για τον ίδιο, ούτε για τους υπόλοιπους Και στην κρητική αγορά έχει γίνει κατά κόρον. Τώρα, πέρυσι εμάς μας κράτησε ως επιχείρηση το εξωτερικό. Με το να υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου πέρυσι στην Ελλάδα, ήταν πολύ μικρό και το ενδιαφέρον για ελαιοραβδιστικά. Ευτυχώς είχαμε κατανάλωση από το εξωτερικό και από εκεί καλύψαμε το έλλειμμα της τοπικής αγοράς.
Για το μέλλον ο στόχος σας;
Να συνεχίσουμε τη βελτίωση του προϊόντος μας πάνω σε νέες ιδέες και να βελτιώσουμε την προώθηση μας στο εξωτερικό αναζητώντας νέους συνεργάτες σε όλο τον κόσμο.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/proionta-made-chania/#ixzz34ihl3Edu
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου