Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014
Aθώους έκρινε χθες τους 17 κατηγορούμενους -μέλη του Δ.Σ. και διευθυντές των πρώην ΕΑΣ Κολυμπαρίου και Μάλεμε- το Τριμελές Κακουργιοδικείο Χανίων. Οι 17 κατηγορούνταν για υπεξαίρεση κατά συναυτουργία, καθώς όχι τόσο από την ΕΑΣ Μάλεμε όσο από την ΕΑΣ Κολυμπαρίου «χάθηκε» λάδι αξίας που φτάνει και το 1.5 εκ. ευρώ σύμφωνα με τους παραγωγούς. Το λάδι είτε τιμολολογημένο, είτε ατιμολόγητο (άκοπο) είχε δοθεί προς φύλαξη από τους παραγωγούς, πουλήθηκε αλλά ποτέ οι παραγωγοί δεν πήραν τα χρήματα τους. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν επαναληπτική καθώς το κύριο μέρος της δίκης είχε διεξαχθεί στις 30 Μαίου.
Στην αγόρευση της η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των 13 εκ των 17, αφήνοντας αιχμές ότι χρήματα που πήρε η Ένωση από την πώληση των ελαιολάδων είναι πιθανόν να κατέληξαν στις τσέπες κατηγορούμενων. Η πρόταση της εισαγγελέας βρήκε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης που επισήμαναν στις δικές τους αγορεύσεις ότι δεν προκύπτει από πουθενά (δικογραφία, ακροαματική διαδικασία, ορκωτοί λογιστές) ότι οι κατηγορούμενοι πήραν έστω και μια δραχμή (η υπόθεση αφορούσε την περίοδο από 1-1-2001 έως 16-5-2003).
ΕΑΣ ΜΑΛΕΜΕ
Ειδικά σε ότι αφορά τους κατηγορούμενους από την ΕΑΣ Μάλεμε τονίσθηκε από τους δικηγόρους τους πως η ποσότητα του ελαιολάδου για την οποία δεν πληρώθηκαν οι παραγωγοι ήταν τόσο μικρή που για αυτό το λόγο δεν έγινε καμία μήνυση, καμία αγωγή, καμία παράσταση παραγωγού στο δικαστήριο. Μάλιστα για μέλη της Διοίκησης επισημάνθηκε πως στο σύντομο χρόνο της θητείας τους κατάφεραν να μειώσουν τις οφειλές της Ένωσης προς τους παραγωγούς αλλά και συνολικά.
ΕΑΣ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ
Για την ΕΑΣ Κολυμβαρίου όπου η ποσότητα του ελαιολάδου που χάθηκε ήταν σαφώς μεγαλύτερη, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων επισήμαναν ότι τόσο από την ακροαματική διαδικασία, τις καταθέσεις των μαρτύρων, τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι υπεξαίρεσαν ούτε μια δραχμή. Παράλληλα δικηγόροι τους τόνισαν πως στα πλαίσια των διαδικασιών διαχείρισης και εμπορίας του ελαιολάδου που βρίσκονταν στις αποθήκες της Ένωσης αυτό πουλήθηκε. Οι οφειλές προς τους παραγωγούς συνεχίζουν να υπάρχουν και δεν παραγράφονται και όπως ανάφεραν από τη διαδικασία της εκκαθάρισης του διάδοχου σχήματος των ΕΑΣ Μάλεμε και ΕΑΣ Κολυμβαρίου (ΕΑΣ Κυδωνίας- Κισάμου) πιθανόν να μπορούν να πληρωθούν και οι παραγωγοί.
Τέσσερα μέλη Δ.Σ. που συμμετείχαν ως αντιπολίτευση στα Δ.Σ. υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε καμία απόφαση διοικητικού συμβουλίου στο οποίο να συμμετείχαν και να ψήφισαν θετικά που να αποφάσισε την πώληση ελαιολάδου.
Στην ακροαματική διαδικασία έγινε για άλλη μια φορά λόγος σε πολιτικές παρεμβάσεις των τότε κομμάτων εξουσίας προκειμένου με «όχημα» τους συνεταιρισμούς να έχουν ψηφοθηρικά οφέλη.
«Το δικαστήριο έμεινε στο καθαρά νομικό θέμα. Ότι για τα μεν τα λάδια που ήταν ατιμολόγητα ότι υπάρχει ανώμαλη παρακαταθήκη άρα δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα αλλά οι παραγωγοί έχουν μόνο ενοχική αξίωση εναντίων των κατηγορουμένων ή της Ένωσης Για τα τιμολογημένα λάδια το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι έχει συντελεστεί η πώληση χωρίς να υπάρχει παρακράτηση κυριότητας και κατά συνέπεια πάλι υπάρχει ενοχική αξίωση των παραγωγών. Δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, δεν υπάρχει υπεξαίρεση» ανάφερε ο κ. Προκόπης Βαρδουλάκης, δικηγόρος κατηγορουμένων από την πρώην ΕΑΣ Μάλεμε.
Για τους παραγωγούς της ΕΑΣ Κολυμβαρίου που έχασαν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου ο κ. Γιάννης Αρχοντάκης που είχε καταθέσει στη δίκη τόνισε πως «μετά από τόσα χρόνια που είμαστε στα δικαστήρια και προσπαθούσαμε ώστε να λάμψει η αλήθεια και να βρούμε τους ανθρώπους που διέλυσαν τις ενώσεις, με αυτήν την απόφαση απαλλάσονται και δεν βρέθηκαν οι ένοχοι. Δεν βρέθηκαν οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι και για την «εξαφάνιση» του ελαιόλαδου και για τη διάλυση των ενώσεων.»
Σημειώνεται πάντως πως οι παραγωγοί στους οποίους οφείλονται χρήματα θα είναι οι τελευταίοι που θα πάρουν χρήματα από την εκκαθάριση καθώς προηγούνται οι εργαζόμενοι στις Ενώσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, η, οι προμηθευτές κα. Αν περισσέψει κάποιο χρηματικό ποσό θα μπορούν να το λάβουν ως αποζημίωση οι παραγωγοί, κάτι που πάντως θεωρείται αδύνατο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου