Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014
Αντιδράσεις για τον εσωτερικό κανονισμό
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 6 Ιουνίου 2014 9:53 πμ - Σχολιάστε
13Να πάρει πίσω τον εσωτερικό κανονισμό του Ιδρύματος, θα καλέσουν σήμερα το πρωί τη Σύγκλητο προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., οι φοιτητές μίλησαν για «κανονισμό έκτρωμα», τον πρώτο που επιχειρείται να περάσει σε ελληνικό Πανεπιστήμιο και ο οποίος «στρέφεται ξεκάθαρα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης». Ο κανονισμός θα συζητηθεί σήμερα το πρωί στις 9 στη Σύγκλητο του Ιδρύματος και οι φοιτητές καλούν σε κινητοποίηση.
«Δόθηκε για διαβούλευση πριν από μία εβδομάδα στην Πολυτεχνειακή κοινότητα το σχέδιο του νέου οργανισμού, που ορίζει τα πάντα για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Μία εβδομάδα μετά η Πρυτανεία το φέρνει το πρωί της Παρασκευής για να γίνει κανονισμός. Θεωρούμε αδιανόητο μέσα σε μία εβδομάδα να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση. Ο κανονισμός αυτός περιλαμβάνει όλη την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών (νόμοι Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου) όλα τα κομμάτια του νόμου, για τα οποία αντέδρασε σύσσωμη η Πανεπιστημιακή κοινότητα, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι στα Ιδρύματα», δήλωσε ο Παναγιώτης Λεοντόπουλος από τον Σύλλογο μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του Πολυτεχνείου.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Λεοντόπουλο ο νέος κανονισμός:
• Σπάει τις σπουδές και 4+1 χρόνια.
• Βάζει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, καθώς ορίζει ξεκάθαρα ό,τι θα υπάρχει επιτροπή που θα εξετάζει το θέμα στην αρχή της χρονιάς.
• Βάζει πιστωτικές μονάδες στα Προγράμματα Σπουδών ανάλογα με τα μαθήματα. Συνδέει τις μονάδες αυτές με το εθνικό πλαίσιο προσόντων.
• Ανοίγει την πόρτα ιδιωτικοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
• Ιδρύει Σχολή Διά Βίου Εκπαίδευσης.
«Θεωρούμε αδιανόητο να επιμένει η Πρυτανεία σ’ αυτό το σχέδιο κανονισμού. Ζητάμε την αναβολή της συζήτησης πάνω στον Οργανισμό προκειμένου και οι φοιτητές, μεταπτυχιακοί, καθηγητές να καταθέσουν τις προτάσεις τους και δεύτερον ζητάμε να μην επιμείνει η Πρυτανεία, γιατί θα διαλύσει το Πολυτεχνείο Κρήτης», είπε ο κ. Λεοντόπουλος.
Στην επισήμανσή μας ό,τι οι Πρυτανικές Αρχές καλούνται να υπογράψουν ψηφισμένους νόμους απ’ την ελληνική Βουλή ο μεταπτυχιακός υπογράμμισε πως είναι το πρώτο Ιδρυμα που πανελλαδικά επιχειρεί να κάνει κάτι τέτοιο, όταν όλη η Πανεπιστημιακή κοινότητα έχει εναντιωθεί σ’ αυτούς τους νόμους.
ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Μοσχονάς δήλωσε πως «η περίοδος που επιλέγει η Πρυτανεία να περάσει τον κανονισμό είναι μέσα στην εξεταστική, που η πλειοψηφία των φοιτητών δεν μπορεί να ενημερωθεί και να αντιδράσει γι’ αυτό το «έκτρωμα». Οι συγκεκριμένοι κανονισμοί έρχονται να εφαρμοστούν μόνο στο Πολυτεχνείο Κρήτης γεγονός που υποβαθμίζει τον ρόλο των μηχανικών και των αποφοίτων. Το να παρθεί πίσω ο κανονισμός δεν είναι μόνο αυτοτελές φοιτητικό αίτημα, αλλά οφείλει να συνενώσει ευρύτερα πληττόμενα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας από την επίθεση της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου».
Ο Αλκης Βασιλόπουλος γραμματέας του συλλόγου φοιτητών τόνισε πως η εφαρμογή των κανονισμών καταργεί το αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου και ειδικότερα:
• Δεν κάνει καμία αναφορά στη μέριμνα (σίτιση, στέγαση) για τους φοιτητές.
• Προβλέπει διαγραφές των φοιτητών στα 7 χρόνια σπουδών, λες και η διαγραφή είναι η λύση στο πρόβλημα,
• Υποβαθμίζει τα πτυχία μας που από πενταετή κύκλο σπουδών πηγαίνουν στα 4+1 χρόνια. Ουσιαστικά παίρνουμε ένα μπάτσελορ και για τον β’ κύκλο σπουδών και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν δίδακτρα. Τα επαγγελματικά δικαιώματα τίθενται σε αμφισβήτηση.
• Θεσπίζεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που έχει ξεκάθαρο ρόλο στον οικονομικό προγραμματισμό του Ιδρύματος.
Τέλος, το μέλος του Συλλόγου Δημήτρης Ιωαννίδης ανέφερε πως «όλο το φοιτητικό κίνημα αντιδρά απέναντι σ’ αυτόν τον αντιδραστικό – αντιλαϊκό νόμο που σπάει τον κύκλο σπουδών των φοιτητών, υποβαθμίζει τα πτυχία και είναι υπέρ της κερδοφορίας των επιχειρήσεων χωρίς να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών».
Γράψτε το σχόλιό σας
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/antidrasis-gia-ton-esoteriko-kanonismo/#ixzz33s3T6fqB
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου