Κυριακή 29 Ιουνίου 2014
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Το εργαστήριο ανάλυσης ρευστών και υπόγειων ταμιευτήρων όπου θα γίνεται μέρος του μεταπτυχιακού.
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης μηχανικών πετραλαίου αναφέρθηκαν καθηγητές της Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.
Δυναμική παρουσία στην εκπαίδευση μηχανικών πετρελαίου από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης με τη λειτουργία του πρώτου σχετικού μεταπτυχιακού προγράμματος που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια που καλείται να καλύψει το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας πάνω στην αξιοποίηση των υδρογοανθράκων.
Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου καθηγητές του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Ιδρύματος. « Δεν είναι ότι ανταποκριθήκαμε στη «μόδα» της εποχής που θέλει τις δραστηριότητες του πετρελαίου να αναπτύσσονται και στην Ελλάδα. Είναι ότι το τμήμα μας εδώ και 25 χρόνια έχει ως βασικό τομέας δραστηριότητας του τα ενεργειακά και ειδικά το πετρέλαιο. Η σχολή είχε φτιαχθεί με κατεύθυνση τα ενεργειακά. Εμείς ανταποκριθήκαμε, φτιάξαμε την υποδομή και σήμερα που αν θέλετε υπάρχει η διάθεση και το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το πρώτο μεταπτυχιακό πάνω στο πετρέλαιο στην Ελλάδα» τόνισε ο διευθυντής του προγράμματος καθηγητής κ.Νίκος Πασαδάκης.
Το μεταπτυχιακό θα διαρκέσει 1 περίπου χρόνο και θα απευθύνεται σε 20 φοιτητές. Πρότυπο του αποτελούν τα προγράμματα σπουδών ξένων πανεπιστημίων με καλό επίπεδο στη μηχανική πετρελαίου όπως τα Ιmperial Aγγλίας, Ντελφτ Ολλανδίας κα. Το μεταπτυχιακό θα είναι στα αγγλικά- γλώσσα και της πετρελαϊκής βιομηχανίας, αλλά και για να προσελκυσθούν ξένοι φοιτητές.
«Το πρόγραμμα θα είναι χωρίς δίδακτρα για τους φοιτητές από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ε.Ε. και με δίδακτρα για τις υπόλοιπες χώρες. Η βιομηχανία πετρελαίου έχει ανάγκη από στελέχη και η δημόσια εκπαίδευση μπορεί να τα δημιουργήσει. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και έχουμε μια υπόσχεση από το ΥΠΕΚΑ για μια ενίσχυση αλλά ακόμα δεν έχουμε πάρει τίποτα με αποτέλεσμα να έχουμε κάποιες δυσκολίες στα πρώτα βήματα οργάνωσης. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις σε ποιότητα σε υλικά και ανθρώπους ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα που θα αξίζει κάποιος να το παρακολουθήσει» κατέληξε ο κ. Πασαδάκης.
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ
Για «πρωτοποριακό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα» έκανε λόγο ο καθηγητής κ.
Νίκος Βαρότσης. «Πρόκειται για μεταπτυχιακό σε επίπεδο master, εντελώς ανταγωνιστικό εν σύγκριση με αυτά που προσφέρονται στο εξωτερικό . Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση παγκοσμίως για τέτοιου είδους τμήματα. Για πρώτη φορά ένα ελληνικό ίδρυμα και η προσφέρει τη δυνατότητα για ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα με τα τα ξένα εφαρμοσμένων σπουδών με αντικείμενο τη μηχανική πετρελαίου ανοικτό σε Έλληνες φοιτητές αλλά και σε ξένους. Στόχος μας να φτιάξουμε ένα σφιχτό πρόγραμμα 12 μηνών, επομένως αντιγράφοντας τα ξένα πρότυπα ευελπιστούμε ότι θα δώσουμε μαι γερή κατάρτιση ώστε ο απόφοιτος μα να μπορεί να ξεκινήσει δουλειά με διεθνείς εταιρείες υψηλού επίπεδο. Το επίπεδο διδασκαλίας θεωρούμαι ότι θα είναι πολύ ψηλό. Πιστεύουμε ότι στην πορεία θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε και το στελεχιακό δυναμικό και με τη συμμετοχή στελεχών ξένων εταιρειών. Παύουμε να προσφέρουμε μόνο ακαδημαϊκή γνώση, την παντρεύουμε με την εμπειρία της βιομηχανίας. Είναι ένα νέο στοιχείο στην Ελλάδα που θα βοηθήσει και στην απορρόφηση των αποφοίτων μας» ανάφερε.
Το πρόγραμμα σπουδών θα έχει να κάνει με όλο σχεδόν το φάσμα της έρευνας, εντοπισμού, εξόρυξης, παραγωγής, διοχέτευσης υδρογονανθράκων. «Η προσωπική μου εκτίμηση ότι θα έχουμε μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Ξεκινήσαμε με 20 άτομα καθώς δεν έχουμε δίδακτρα, οι πόροι μας είναι περιορισμένοι και η ενίσχυση που υποσχέθηκε το ΥΠΕΚΑ θα είναι συμβολική. Δεδομένης της στενότητας των οικονομικών των πανεπιστημίων στην Ελλάδα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας, το βοηθητικό προσωπικό, το οπτικοακουστικό υλικό, τα προγράμματα που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε. Περιορίσαμε τον αριθμό για να διασφαλίσουμε το επίπεδο. Αν πάμε καλά,όπως πιστεύουμε και μπορέσουμε και ανοίξουμε τα κανάλια της χρηματοδότησης από τρίτους ενδεχομένως από την πετρελαϊκή βιομηχανία πιθανόν να μπορούσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εισακτέων. Πάντως στο εξωτερικό ο αριθμός των αιτήσεων εν συγκρίση με τον αριθμό των εισακτέων είναι της τάξης 10 προς 1» σημείωσε ο κ. Βαρότσης.
Από τη μεριά του ο καθηγητής
Βασίλης Γαγάνης συμπλήρωσε πως το μεταπτυχιακό «απευθύνεται άμεσα στην αγορά εργασίας και θα κριθεί η επιτυχία του από την αγορά εργασίας από το κατά πόσο οι απόφοιτοι του θα απορροφηθούν από την αγορά. Αυτή θα αποτελέσει και το κριτήριο για την επιτυχία του προγράμματος».
-----------ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ----
Το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
Να έχουν στις επιλογές τη σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων παρότρυνε τους υποψήφιους φοιτητές o κοσμήτορας της κ. Μανώλης Μανούτσογλου . «Επειδή σε λίγες μέρες βγαίνουν οι βάσεις για τα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις. Απευθυνόμενος σε αυτά τα παιδιά θα έλεγα ότι θα πρέπει να κοιτάξουν με ιδιαίτερα ενδιαφέρον όλα τα αντικείμενα που προσφέρει το προπτυχιακό πρόγραμμα της σχολής μας. Ο πρωτογενής τομέας που σχετίζεται με τις ορυκτές πρώτες ύλες μπορεί να προσφέρει πολλά και στην πατρίδα και στο μέλλον της χώρας μας. Για αυτό και οι νέοι με τις συμβουλές και των μεγαλυτέρων πρέπει να ενημερωθούν για τα σημαντικά προγράμματα που προσφέρει η σχολή αλλά και το Πολυτεχνείο μας» ανάφερε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου