Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014
ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΙΚΙΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.
Βιβλία για ανακύκλωση
» Ενα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζεται με πρωτοβουλία των παιδιών
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 26 Ιουνίου 2014 9:54 πμ - Σχολιάστε
33Στα… χαρτιά έμεινε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το πρόγραμμα “Ανταποδοτικής ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων σχολικών βιβλίων και χαρτιού” που ξεκίνησε από το Υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια ανακύκλωσης παλιών βιβλίων. Στα Χανιά συμμετείχαν περίπου 20 σχολεία μέχρι και πέρυσι, με το Γυμνάσιο Αλικιανού να δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον όγκο του υλικού, αλλά και στο ζήτημα της συνειδητοποίησης των μαθητών. Παρά το ότι φέτος το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε, οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Αλικιανού συγκέντρωσαν τα βιβλία που δεν θα χρειαστούν και θα τα παραδώσουν στη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. προς ανακύκλωση. Τα σχολεία ανταποδοτικά για τα βιβλία που έδιναν έπαιρναν χαρτί Α4 (οκτώ δεσμίδες για κάθε τόνο βιβλίων). «Είναι κρίμα στο τέλος της κάθε χρονιάς να βλέπουμε τα βιβλία να σκίζονται και να πετιούνται στον δρόμο. Για μας είναι πολύ πιο θετικό να ανακυκλώνονται και το χαρτί τους να επαναχρησιμοποιείται», μας λέει η μαθήτρια της Β’ τάξης Ελένη Φυτουράκη. Οπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές της μας τονίζουν πως ο διευθυντής κ. Καρκάνης και οι καθηγητές είναι αυτοί που τους μίλησαν για το πρόγραμμα και τους παρακίνησε να συμμετάσχουν. «Μακάρι να συνεχιστεί γιατί βλέπουμε ότι είναι πολύ χρήσιμο», τονίζει η Ελένη. Την αξία της προσπάθειας επισημαίνει η Aργυρώ Χανιωτάκη, μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου.
«Και φέτος συγκεντρώσαμε έναν μεγάλο αριθμό παλιών βιβλίων. Τα παιδιά που δεν ήθελαν να τα κρατήσουν τα παρέδωσαν και τα συγκεντρώσαμε και φέτος προκειμένου να ανακυκλωθούν». Από τη μεριά του ο Δημήτρης Ποπέσκου υπογραμμίζει πως «αντί τα βιβλία να είναι στους δρόμους, είναι καλύτερο να ανακυκλώνονται. Οι συμμαθητές μου συμμετείχαν με ενδιαφέρον στην όλη προσπάθεια». Οπως μας εξήγησε ο διευθυντής του Γυμνασίου κ. Γ. Καρκάνης, το σχολείο του συμμετέχει στο πρόγραμμα εδώ και τρία χρόνια. «Πέρυσι τον Ιούνιο παραδώσαμε 1.750 κιλά βιβλία και πήραμε 14 δεσμίδες χαρτί με το οποίο πραγματοποιήσαμε τις φετινές εξετάσεις του Ιουνίου», σημειώνει. Σύμφωνα με στοιχεία και από την υπόλοιπη Ελλάδα, το κόστος εφαρμογής του προγράμματος τελικά ήταν τέτοιο που δεν διευκόλυνε την υλοποίησή του.
Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.
«Δυστυχώς, το πρόγραμμα δεν πήγε καλά από άποψης οικονομικής, όχι για να βγάλουμε χρήματα, αλλά να μην μπαίνουμε και μέσα. Πιστεύω ότι υπήρξαν οφέλη στο θέμα της συνειδητοποίησης και της ευαισθητοποίησης των παιδιών σε θέματα ανακύκλωσης», δηλώνει ο κ. Μανώλης Βαρδάκης, διευθυντής Εναλλακτικής Διαχείρισης της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.
Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ανέλαβε πέρυσι το πρόγραμμα στα Χανιά για πρώτη φορά, ενώ φέτος δεν υπήρξε κάποια προκήρυξη για τη συνέχισή του. «Εμείς δεν κινηθήκαμε στη λογική του κέρδους. Θεωρήσαμε ότι από τη στιγμή που το υλικό ήταν ομοιογενές και καθαρό (δηλαδή μόνο βιβλίο) θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε ανάλογα τα δρομολόγιά μας, δεν θα απαιτούνταν χειροδιαλογή και θα πήγαιναν τα βιβλία που μαζεύονταν κατευθείαν στην πρέσα του εργοστασίου. Επίσης ότι θα μπορούσε να δοθεί σε καλή τιμή το χαρτί αυτό. Κάτι που όμως δεν επετεύχθη καθώς το κάθε σχολείο -και είναι ευνόητο αυτό- έδινε το χαρτί όποτε μπορούσε, όποτε το συνέλεγε και δεν μπορούσε να υπάρξει σταθερότητα δρομολογίων. Επίσης το υλικό δεν ήταν ομοιογενές. Δηλαδή στους κάδους που τους δίναμε δεν υπήρχαν μόνο βιβλία, αλλά και άλλα υλικά, επομένως χρειάζονταν διαλογή», τονίζει ο κ. Βαρδάκης. Οικονομικά η όλη προσπάθεια δεν μπορούσε να έχει κανένα όφελος, ωστόσο, θα μπορούσε να προσφέρει στον τομέα της ευαισθητοποίησης των μαθητών και των οικογενειών τους, εκτιμούν οι άνθρωποι της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/vivlia-gia-anakiklosi/#ixzz35l7HdVH3
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου