Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014
ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ
Φωνή διαμαρτυρίας (video)
Γράφει: Παρασκευάς Περάκης-Γιώργος Κώνστας - 6 Ιουνίου 2014 10:04 πμ (ενημερώθηκε: 6 Ιουν 1:36 μμ) - 1 ΣΧΟΛΙΟ
Εκατοντάδες Χανιώτισσες και Χανιώτες έστειλαν χθες βράδυ ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας εν πλω στα ανοικτά της Κρήτης. Πολίτες, φορείς και σωματεία της πόλης έδωσαν το “παρών” στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων στις 7.30 μ.μ., ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Ανοιχτού συντονιστικού Χανίων κατά της “εξουδετέρωσης” των χημικών όπλων της Συρίας». Ακολούθησε πορεία στο κέντρο των Χανίων και μέσω της οδού Χάληδων στο ενετικό λιμάνι και από εκεί στη Σπλάντζια.
Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων και των χαιρετισμών που απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων και σωματείων από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, βρέθηκε η ανάγκη για προστασία της Μεσογείου, αλλά και το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. «Αν το περιβάλλον ήταν τράπεζα, θα το είχαν σώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές.
Το μήνυμα από τους φορείς των Χανίων και όλου του νησιού ήταν ξεκάθαρο κατά τη χθεσινή διαδήλωση: «Δεν εφησυχάζουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τοξική απειλή για τη θάλασσα της Μεσογείου. Τα κανάλια σιωπούν και η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να μην δίνει σαφείς απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν».
«ΔΕΝ ΥΔΡΟΛΥΟΝΤΑΙ»
Στον κόσμο μίλησε ο ειδικός επιστήμονας κ. Αρης Μουστάκας. Μεταφέροντας πληροφορίες από το Υπ. Αμυνας της Μ. Βρετανίας επεσήμανε πως οι χημικές ουσίες που έχουν συγκεντρωθεί είναι «ανομοιογενείς μεταξύ τους και δεν υδρολύονται». Ο ίδιος στάθηκε στον ρόλο των πολεμικών βιομηχανιών και στα κέρδη που έχουν τόσο με την παραγωγή όσο και με την καταστροφή ιδιαίτερα φονικών ουσιών όπως είναι τα χημικά παράγωγα που χρησιμοποιούνται σε πολεμικές ενέργειες. «Η πολεμική βιομηχανία θα έχει έσοδα 250 εκατ. ευρώ από αυτήν την ενέργεια. Η κερδοσκοπία της πολεμικής βιομηχανίας μεγαλώνει με την καταστροφή. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη με όποιον τρόπο μπορούμε. Οσο πιο ακριβό και λιγότερο επικερδές γίνεται το εγχείρημά τους τόσο καλύτερα για μας», είπε μεταξύ άλλων.
ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
Στην ενημέρωση προς τους συγκεντρωμένους το μέλος του Συντονιστικού Κατερίνα Φουράκη επεσήμανε πως «ετοιμάζουμε προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπάρχει και ένα σχέδιο ναύλωσης πλοιαρίων που με θεσμικούς (υπουργούς, ευρωβουλευτές, βουλευτές, δημάρχους) να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το σημείο όπου θα γίνει η υδρόλυση ώστε να υπάρξει περαιτέρω ευαισθητοποίηση. Δουλεύουμε πολύ και έχουμε την αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει. Μέχρι πριν έναν μήνα ήταν στο “πόδι” μόνο η Κρήτη. Πλέον είναι και τα Κύθηρα, το Γύθειο, τα Επτάνησα και άλλες περιοχές της χώρας καθώς και η Καλαβρία, στο λιμάνι όπου θα γίνει η μεταφόρτωση. Η προσπάθεια μαζικοποιείται. Αν ενωθούν όλα τα κινήματα, πιθανόν να γίνει κάτι».
Για τον Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης ο φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κοκκινάκης τόνισε πως «οι Η.Π.Α., η Ρωσία, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. στους ανταγωνισμούς για τα κέρδη τους δεν βάζουν στην εξίσωση τις ζωές των ανθρώπων. Για άλλη μια φορά χαμένοι θα είναι οι λαοί. Δεν αφήνουν ούτε να υπάρξουν παρατηρητές στην όλη επιχείρηση! Θέλω να επισημάνω ότι η τελευταία καταστροφή χημικών στη γειτονιά μας έγινε το 1993 στην Αλβανία σε χερσαίο έδαφος και έφερε τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στις αγροτικές καλλιέργειες».
Ξεχωριστή αναφορά έγινε από το μέλος του Συντονιστικού κ. Σ. Χιωτάκη στην «εξαφάνιση του θέματος από τα κεντρικά – αθηναϊκά μέσα. Μόνο τα τοπικά μέσα και το Διαδίκτυο ασχολούνται με την υπόθεση». Ο ίδιος τόνισε πως γίνεται προσπάθεια από όλους τους φορείς για την προσφυγή στα ανώτατα Δικαστήρια.
ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ
Στη συγκέντρωση διαβάστηκε χαιρετισμός από το συντονιστικό του Σαν Φερνάντο από την Καλαβρία της Ιταλίας. «Ενωνόμαστε με τους Ελληνες αδελφούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και του κινδύνου του εγχειρήματος της υδρόλυσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο. Κανένας από τους επιστήμονες του Οργανισμού για την καταστροφή των χημικών όπλων, δεν είναι κάτοικος της Μεσογείου. Οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι Η.Π.Α., που έχουν τον συντονισμό, δεν έχουν καταστρέψει το δικό τους χημικό οπλοστάσιο. Στην Καλαβρία δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πολιτικής προστασίας για τον πληθυσμό που ζει κοντά στο λιμάνι και για την προστασία του οικοσυστήματος της Μεσογείου», αναφέρουν οι Ιταλοί, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία τους για το ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται πειραματικά εν πλω η μέθοδος της υδρόλυσης.
Ανακοινώσεις
Την καταδίκη της καταστροφής των χημικών της Συρίας δήλωσαν με ανακοινώσεις τους φορείς των Χανίων. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων καταδικάζει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υδρόλυση και απόρριψη των χημικών της Συρίας στην περιοχή μας. Μετά την απροκάλυπτη επέμβασή τους με την υποστήριξη των λεγόμενων “αντικαθεστωτικών” και τον διαμελισμό της χώρας, τώρα προσθέτουν ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος των χωρών της περιοχής μας με την επιχειρούμενη αυτήν τη στιγμή περιβαλλοντολογική καταστροφή. Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι επεμβάσεις. Να κλείσει ΤΩΡΑ η Βάση της Σούδας κι όλες οι άλλες στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».
Από τη μεριά της η “Πρωτοβουλία Αντίστασης” σημειώνει πως «μόνο το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μπορεί πραγματικά να αποτελέσει παράγοντα εγγύησης για την ειρήνη φραγμός στα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών».
Μήνυμα εξέδωσε και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος χαιρετίζοντας τον αγώνα του συντονιστικού.
Τέλος, η Ενωση Γονέων Χανίων αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «αν συμβεί το λάθος, η Φύση δεν συγχωρεί. Ανταποδίδει και επιστρέφει στις επόμενες γενιές.
Υπάρχει πρωτόκολλο να καταστρέφονται τα χημικά όπλα στις χώρες που τα παράγουν. Ας τηρηθεί λοιπόν. Το περιβάλλον, το δανειστήκαμε απ’ τα παιδιά μας. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε».
Προβληματισμός – ανησυχία
MOYSTAKAS«Η παραγωγή και καταστροφή των χημικών συνδέεται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», ανέφερε ο ειδικός επιστήμονας κ. Α. Μουστάκας.
KWSTAS_1 «Ηρθα στο συλλαλητήριο γιατί ανησυχώ. Δεν είχαμε καμία συμμετοχή στην παραγωγή των χημικών, καμία στη χρήση, δεν μπορούμε να έχουμε στην καταστροφή», είπε ο Κώστας.
pantelhs«Παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος και δεν μπορούμε να μην προβληματιζόμαστε γι’ αυτήν την καταστροφή των χημικών. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να γίνει στη Μεσόγειο», τόνισε ο Παντελής.
areth«Η θάλασσα μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι θέμα περιβάλλοντος και υγείας, είναι θέμα ζωής», επεσήμανε η Αρετή.
FOIBH«Είναι η υγεία, είναι το περιβάλλον, είναι το μέλλον μας. Φοβάμαι ότι θα τα ρίξουν στη θάλασσα έτσι όπως είναι και εμείς δεν θα το μάθουμε ποτέ», υπογράμμισε η Φοίβη.
katerina_1«Μιλάμε για το περιβάλλον και είναι απάνθρωπο το να πάνε να διαχειριστούν τα χημικά στη θάλασσα. Πρέπει να το σταματήσουμε», ήταν η άποψη της Κατερίνας.
FWTEINH_1«Είμαι στη συγκέντρωση γιατί έχω βαρεθεί να με κοροϊδεύουν. Δεν θέλω να γίνονται πράγματα στην πλάτη μου. Οποιος δεν ανησυχεί, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Λένε κάποιοι ότι δεν πρέπει να μιλάμε για το θέμα για να μην προκληθεί… πρόβλημα στον τουρισμό. Είναι τόσο κοντόφθαλμη αυτή η λογική», δήλωσε η Φωτεινή.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/foni-diamartirias/#ixzz33s5fJRMt
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου