Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ Κοσμοσυρροή στο παζάρι των Βουκολιών Από: Γιώργος Κώνστας Δημοσιεύθηκε στις: 04-05-2013 10:08:45 Σμίξιμο ανθρώπων, παρεών, οικογενειών, συγχωριανών για άλλη μια χρονιά στο παζάρι των Βουκολιών. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και φέτος πλήθος κόσμου κατέκλυσε κάθε γωνιά της μικρής κωμόπολης για το καθιερωμένο εδώ και δεκαετίες παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής. Και φέτος το παζάρι ήταν "χωρισμένο" σε δύο τμήματα. Τη ζωοπανήγυρη όπου πουλιούνταν και αγοράζονταν ζωντανά αρνιά, κατσίκια, γουρούνια, πουλερικά, κουνέλια, αλλά και το εμπορικό τμήμα με κάθε είδους προϊόντα τοπικά και μη. Παράλληλα την ίδια στιγμή στα καφέ της περιοχής είχαν στρωθεί τραπέζια όπου κυριαρχούσαν τα νηστήσιμα, κυρίως χοχλιοί αλλά και κρασί, τσικουδιά και μπύρα. ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε φέτος η λειτουργία δύο κλειστών χώρων όπου ειχαν εκτεθεί τοπικά προϊόντα του Πλατανιά και όχι μόνο, προερχόμενο από αγροτικούς συνεταιρισμούς, πολιτιστικούς συλλόγους, επαγγελματίες. Ιδιαίτερα σημαντική η έκθεση των τοπικών κρασιών με τη συμμετοχή του Δίκτυου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης αλλά και άλλων οινοποιητικών μονάδων των Χανίων. «Εμείς έχουμε ιδιωτικές εκτάσεις με ελιές και αμπέλια, το δικό μας ελαιοτριβείο με το λάδι μας να τυποποιείται και να εξάγεται με πολλές βραβεύσεις στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά το κρασί, από το 2008 έχουμε φυτέψει βιολογικά αμπέλια, έχουμε 3 κρασιά και προσπαθούμε να τα δείξουμε στον κόσμο. Τα σχόλια που ακούμε είναι θετικά και ο κόσμος δείχνει πολύ ικανοποιημένος από το προϊόν» μας είπε ο κ. Γεράσιμος Μπουλταδάκης από την "Ανώσκελη Α.Ε.". Η ΖΩΟΠΑΝΥΓΗΡΗ Αρνιά όλων των ηλικιών μεγαλωμένα στην Κεραμειανή Μαδάρα έφερε για να πουλήσει στο παζάρι των Βουκολιών ο κ. Νίκος Ιγγλεζάκης από τα Κεραμειά. «Σχεδόν κάθε χρόνο ερχόμαστε στο παζάρι να πουλήσουμε τα ζώα μας. Κακά τα ψέματα ο κόσμος δεν έχει χρήματα, πέφτει πολύ παζάρι. Προϊόντα υπάρχουν αλλά ο κόσμος δεν αγοράζει» μας εξηγεί. Μας δείχνει τα ζώα που είναι στον χώρο μπροστά στο αυτοκίνητο του. «Πρώτο πράμα και στην καλύτερη τιμή. Από 3-4 ευρώ το κιλό και είναι δικό σου» λέει. Μικρή κτηνοτροφική μονάδα στην Κάντανο με γουρούνια έχει ο κ. Αντώνης Καστρινάκης. Οπως επισημαίνει, η καθημερινότητα είναι σκληρή για τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους. «Είναι η δεύτερη χρονιά που έρχομαι στο παζάρι των Βουκολιών. Η συμμετοχή των παραγωγών είναι πολύ μεγάλη. Τώρα σε ό,τι αφορά τη... ζήτηση, ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ. Όμως βλέπω ότι πάρα πολλοί και στην πόλη ακόμα, θέλουν να εκθρέψουν ζώα σπίτι τους για να ξέρουν τι τρώνε. Σίγουρα αγοράζοντας ένα ζώο γλυτώνεις χρήματα αλλά ξέρεις και τι κρέας θα φας. Για μας τους επαγγελματίες, με την τιμή που έχουν φτάσει οι ζωοτροφές είναι πλέον πολύ δύσκολο να επιβιώσουμε» μας αναφέρει. Από το φορτηγό αυτοκίνητο του διαθέτει προς πώληση μικρά χοιρίδια στην τιμή των 90 ευρώ και 130 ευρώ τα μεγάλα από 45 κιλά και πάνω. «Ηλθαμε και φέτος για το παζάρι, για να πουλήσουμε τα αρνιά μας. Είναι το καλύτερο προϊόν για τον καταναλωτή να αγοράζει ζωντανό το αρνί του» είναι τα λόγια του Μανώλη Μπουρδάκη, νεαρού κτηνοτρόφου από την περιοχή της Παλιόχωρας. Το αρνάκι πουλιέται ζωντανό στην τιμή των 3 ευρώ. «Παρότι ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά, θέλει να παίρνει το ζωντανό αρνί του γιατί ξέρει ότι τον συμφέρει. Εμείς από το πρωί πουλήσαμε 13 αρνιά» καταλήγει. Η ΑΓΟΡΑ «Δεν υπάρχει χρόνος που να μην έλθω στις Βουκολιές για το παζάρι, είναι πλέον παράδοση για όλους μας» δηλώνει ο κ. Γιάννης Στρατινάκης, από το Ορθούνι. Στα χέρια του ένα κατσικάκι το οποίο μόλις αγόρασε από τη ζωοπανήγυρη, θα το δώσει στον γιο του. «Μας αρέσει αυτό το σμίξιμο, το παζάρι που γίνεται για την αγορά των ζώων, μετά οι παρέες θα πιούμε την κρασιά μας, θα τσιμπήσουμε το νηστήσιμο μας» αναφέρει. Όσο για την αγορά του κατσικιού όπως υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας «σίγουρα συμφέρει, ειδικά όταν έχεις χώρο. Εμείς έχουμε απλάδα, στο χωριό μπορείς να το εκθρέψεις καλύτερα. Τις εποχές που ζούμε δεν είναι να πηγαίνεις και συνέχεια στο τσιγκέλι του κρεοπώλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου