Τρίτη 21 Μαΐου 2013
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ
Τυποποιημένο λάδι στα εστιατόρια
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 21-05-2013 10:34:49
«Για τους παραγωγούς μόνο θετικά αποτελέσματα έχει αυτή η εξέλιξη» λένε οι Γιάννης και Μανώλης Πατερομιχελάκης, βιοκαλλιεργητές και τυποποιητές ελαιολάδου από την Κίσαμο. Η απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει από την ερχόμενη χρονιά το ελαιόλαδο που θα σερβίρεται στα εστιατόρια να είναι τυποποιημένο βρίσκει σύμφωνους τους παραγωγούς που τονίζουν πως από μόνη της η χώρα μας επιβαλλόταν να είχε προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση εδώ και δεκαετίες.
Οι αδελφοί Πατερομιχελάκη είναι βιοκαλλιεργητές ελαιολάδου (140 στρ.) και αμπελιού (40 στρ.) και ξεκίνησαν να τυποποιούν οι ίδιοι το λάδι τους πριν από 3 χρόνια σε μία προσπάθεια να 'πιάσουν' καλύτερες τιμές, αφού μέχρι τότε έβλεπαν και αυτοί, όπως πολλοί παραγωγοί, την τιμή του άριστου προϊόντος τους να κατρακυλά συνεχώς και άλλοι να πέφτουν θύματα των μεσαζόντων και των εμπόρων.
«Για μας είναι μία δικαίωση αυτή η απόφαση γιατί το προϊόν μας θα είναι αναγνωρίσιμο για τον καταναλωτή και στο τραπέζι. Ετσι θα πάψει να υπάρχει το χύμα ελαιόλαδο που βλέπουμε στα περισσότερα εστιατόρια. Εδώ και χρόνια το λέει ο κ. Μιχελάκης του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ότι το ελαιόλαδο θα πρέπει να είναι προστατευμένο, να μην εκτίθεται στον ήλιο, ότι τα εστιατόρια θα πρέπει να σερβίρουν τυποποιημένο ελαιόλαδο», δηλώνει ο Γιάννης Πατερομιχελάκης.
Ο αγρότης - παραγωγός εκτιμά επίσης πως «ο εστιάτορας θα προσέχει πλέον περισσότερο το λάδι που θα σερβίρει, δεν θα το αφήνει εκτεθειμένο στον ήλιο. Επίσης η όλη κίνηση θα αποτελεί και ένα ισχυρό κίνητρο για τον παραγωγό να τυποποιήσει το προϊόν του για να 'πιάσει' καλύτερη τιμή. Θα είναι πλέον αναγνωρίσιμο για τον πελάτη. Βέβαια υπάρχει και ένα θέμα με το λάδι που θα χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, που είναι και οι μεγαλύτερες ποσότητες και αυτό είναι ένα θέμα που δεν πιάνει η απόφαση της Ε.Ε.».
Τα αδέλφια διακινούν το προϊόν τους στην εγχώρια αγορά τυποποιημένο πάντα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε εστιατόρια στα Χανιά ('Γλωσσίτσες', 'Καλυβιανή', 'Μύθος'), ενώ στο εξωτερικό εδώ και έναν χρόνο στέλνουν ποσότητες σε αντιπρόσωπο στη Σουηδία, ενώ έχουν εξάγει λάδι και στη Γερμανία.
«Είναι μία απόφαση που αφορά όλη την Ευρώπη. Είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί ο καταναλωτής θα τρώει επώνυμο, εμφιαλωμένο προϊόν. Αυτό ίσχυε στην Πορτογαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία πριν από 15 - 20 χρόνια και στην Ελλάδα, που είναι κατ’ εξοχήν παραγωγός ελαιολάδου, έπρεπε να το είχαμε κάνει πρώτοι - πρώτοι και από μόνοι μας από τη στιγμή που μας ενδιαφέρει η ανάδειξη του προϊόντος μας! Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι στην Ιταλία που είχα πάει, ακόμα και στα φαστ φουντ προσέφεραν το ελαιόλαδο τυποποιημένο και σε θήκη! Αντί εμείς να το φωνάζουμε και να το έχουμε επιβάλει, περιμένουμε από τους Ευρωπαίους να μας δώσουν την οδηγία», εξηγεί από την πλευρά του ο Μανώλης Πατερομιχελάκης.
Και τα δύο αδέλφια εξηγούν πως το λάδι, όταν εκτίθεται στον ήλιο, αλλοιώνεται σημαντικά η ποιότητα, αλλά και η γεύση του.
Σημειώνεται πάντως ότι στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν το ίδιο μέτρο στη Μυτιλήνη από Συνεταιρισμούς με τη συνεργασία της τότε Νομαρχίας, είχε υπάρξει μεγάλη αντίδραση από τους εστιάτορες και το μέτρο είχε εφαρμοστεί εν μέρει και σε λίγες ταβέρνες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου