Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013
ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Παρέμβαση για το λατομείο γύψου
Δημοσιεύθηκε στις: 15-01-2013 11:23:49
Την ανάκληση της απόφασης έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την εκμετάλλευση γυψωρυχείου 271 στρ. στο Στόμιο Κισάμου, θα ζητήσουν αύριο οι Φορείς της Κισάμου, οι βουλευτές και ο περιφερειάρχης σε συνάντηση που θα έχουν με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σ. Καλαφάτη. Παράλληλα, ο Δήμος Κισάμου ζήτησε την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, καταλογίζοντάς του αμέλεια σε όλη την υπόθεση.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, κ. Γ. Μυλωνάκης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης (βλ. πλαίσιο), αλλά και στις περαιτέρω ενέργειες που είναι αποφασισμένο να προχωρήσει το Δ.Σ. Κισάμου.
«ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ»
«Οι ευθύνες και οι παραλείψεις είναι προφανείς, ανήκουν στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογερή και είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω την παραίτησή του, ειδικά μάλιστα, αν δεν μπορέσουμε άμεσα να θεραπεύσουμε την υπόθεση. Το τι θα πράξει ο ίδιος και ο κ. Αρναουτάκης είναι δικό τους θέμα. Σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό με τον κ. Καλογερή -το αντίθετο μάλιστα- αλλά πιστεύω ότι υπηρετώντας τη θέση στην οποία μας έταξαν οι πολίτες και εγώ υποχρεούμαι να το ζητήσω και αυτός υποχρεούται να το πράξει», ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης, υπογραμμίζοντας «τη γνωστή -και με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- τριετή καθυστέρηση θεσμοθέτησης του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Ιναχωρίου, η οποία παράλληλα με την έγκριση Περιβαλλοντικών Μελετών γυψωρυχείων αποτελεί μία κοινή προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή. Ολα αυτά εν όψει και της αναθεώρησης του Χωροταξικού Κρήτης. Η μεθόδευση είναι προφανής και όσοι συμμετέχουν πρέπει να το αντιληφθούν. Ως νέα εξέλιξη δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στην απολύτως θετική στάση στο θέμα -μετά από τρία χρόνια- από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς ο νέος γ.γ. κ. Δεικτάκης δήλωσε την ξεκάθαρη βούλησή του να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. σύμφωνα με τις θέσεις του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας και του Νομού Χανίων γενικότερα. Ερχομαι τώρα στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα για τη θεραπεία της κατάστασης που δημιουργείται. Ο Δήμος μας, μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ., θα αποφασίσει για τις δικές του νομικές, διοικητικές και πολιτικές ενέργειες».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ
Μιλώντας για την αυριανή συνάντηση με τον κ. Καλαφάτη, ο δήμαρχος Κισάμου υπογράμμισε πως «μετά από δική μου πρόταση και την άμεση αποδοχή της από τον κ. Αρναουτάκη, θα μεταβούμε την Τετάρτη από κοινού, μαζί και με τους Χανιώτες βουλευτές, στον κ. Καλαφάτη απαιτώντας του να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφασή του, αλλά και μια άλλη που εξέδωσε πρόσφατα και αφορούσε μια παλιά Μ.Π.Ε. εντός της περιοχής 'Natura' και στην οποία έχουμε ήδη προσφύγει. Πρέπει όλοι να καταστήσουμε σαφές στον υπουργό ότι θίγει άμεσα και ανεπανόρθωτα το δημόσιο συμφέρον και την εθνική οικονομία με τις αποφάσεις του αυτές και την αδειοδότηση γυψωρυχείων σε θέση άμεσης επιρροής προς την παγκοσμίου φήμης παραλία του Ελαφονησίου και όμορα με τον βασικό δρόμο μετακίνησης των χιλιάδων τουριστών ημερησίως. Και να ξεκαθαρίσω ότι η συγκεκριμένη αντίθεσή μας ως Δήμος και τοπική κοινωνία δεν μπορεί να ενταχθεί στις συνήθεις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών απέναντι σε λατομικές δραστηριότητες καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση μια τέτοια επένδυση είναι αναμφισβήτητα ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και από περιβαλλοντικής, αλλά και από οικονομικής, σκοπιάς. Ο Δήμος μας δεν αντιτάσσεται στις επενδύσεις και το έχει αποδείξει, όμως, τέτοιες επενδύσεις στη συγκεκριμένη θέση είναι σαφώς αντι-αναπτυξιακές και προκαλούν ζημιά και αναστολή επενδύσεων σε άλλους τομείς και κυρίως σε έναν ασύγκριτα πιο κερδοφόρο τομέα, όπως είναι ο τουρισμός της Κρήτης. Θέλω να πιστεύω ότι, αν ο υπουργός δει σύσσωμους τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμο και Περιφέρεια) καθώς και όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να του εξηγούν τα προφανή -που οι Υπηρεσίες παρανόμως δεν εισηγούνται- θα πράξει το καθήκον του ανακαλώντας άμεσα και κατεπειγόντως τις αποφάσεις του, προστατεύοντας έτσι το δημόσιο συμφέρον, το οποίο όλοι υποχρεούμαστε να υπηρετούμε. Το ίδιο είμαι πεπεισμένος ότι θα πράξει ο κ. Δεικτάκης για τη Μ.Π.Ε. γυψωρυχείου που ενέκρινε ο κ. Καρούντζος στα τέλη του 2010. Διατηρώ τη συγκρατημένη αισιοδοξία πως ο υπουργός θα ανακαλέσει τις αποφάσεις του, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του σκανδάλου που επί χρόνια διαδραματίζεται και τώρα τελευταία -φτάνοντας στην κορύφωση του- αποκαλύπτεται και στον κάθε ένα που διατηρούσε αμφιβολίες».
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ
Στην αναφορά του κ. Καλογερή στα 'Χ.Ν.' ότι ο ίδιος φέρει ευθύνη, αλλά ευθύνη φέρουν και οι Φορείς που αντιδρούν στο γυψωρυχείο καθώς έπρεπε να παρακολουθούν την υπόθεση, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Κ. Κουκουράκης απάντησε πως: «Ο κ. Καλογερής, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, έχει συγκεκριμένες ευθύνες και κινήσεις που πρέπει να κάνει. Με βάση την αρχή της εμπιστοσύνης κανείς Δήμος ή πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί αυτόν που έχει την ευθύνη να υλοποιήσει κάποια πράγματα. Θα γίνουμε όλοι αστυνόμοι να παρακολουθούμε τη διοίκηση ή τους αιρετούς που έχουν θέση ευθύνης για να δούμε αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους;».
Μιλώντας για την υπόθεση ο κ. Κουκουράκης αναφέρθηκε στην εκπόνηση του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Ιναχωρίου που έγινε, όπως είπε, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν το δημόσιο και το δημοτικό συμφέρον, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα τείχος μη σύννομων πράξεων, παραλείψεων, λαθών της Διοίκησης και συγκεκριμένων προσώπων είτε αιρετών είτε παραγόντων της Διοίκησης. Κατά την άποψή μας, με αιχμή του δόρατος τον πρώην γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καρούντζο, συνέβαιναν αμέλειες, λάθη, παραλείψεις, μη σύννομες πράξεις, όλες συμπτωματικώς σε βάρος του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Την ίδια στιγμή που με διάφορες αιτιάσεις, θέσφατα, δικαιολογίες κρατιόνταν στο ψυγείο το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., παράλληλα έτρεχαν διαδικασίες αδειοδότησης λατομείων, που και πάλι είδαμε Υπηρεσίες να κάνουν λάθη, να ξεχνάνε χαρτιά, παράγοντες να επεμβαίνουν πάντοτε υπέρ της διαδικασίας έγκρισης των λατομείων. Ποιος ήταν ο σκοπός τους; Στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού προβλέπεται τώρα λατομική ζώνη και επειδή τα περιφερειακά χωροταξικά υπερισχύουν των τοπικών να είναι υποχρεωμένο να αναθεωρηθεί. Αυτό είναι όλο το παιχνίδι».
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΙΤΣΙΓΑΥΔΑΚΗΣ:
«Δεν μας ενημέρωσε κανείς...»
Μία σύντομη ιστορική αναφορά στις παραλείψεις από πλευράς Περιφέρειας έκανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κισάμου κ. Χ. Πιτσιγαυδάκης.
«Στις 8/2/2012 συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος. Ο ίδιος ο επενδυτής δηλώνει ότι ανακαλεί το επενδυτικό σχέδιο προκειμένου να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Στις 10/2/12 ο επενδυτής στέλνει έγγραφο στον κ. Καλογερή και ανακαλεί την απόσυρση του επενδυτικού του σχεδίου. Στις 22/2/12 η Επιτροπή κατεβαίνει στο Στόμιο, παρουσία όλων μας. Κανένας δεν μας ενημερώνει για την ανάκληση της απόσυρσης. Η απόσυρση έχει κοινοποιηθεί και στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. Περνάνε σχεδόν 10 μήνες από την απόσυρση, η Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν γνωμοδοτεί καθόλου και έρχεται ο υπουργός κ. Καλαφάτης στις 3/1/2013 να αδειοδοτήσει περιβαλλοντικά το γυψωρυχείο στο Στόμιο. Οι σκοπιμότητες και οι σκέψεις είναι προφανείς. Η διοίκηση έρχεται σε αντίθεση με την τοπική κοινωνία, με όλους τους Φορείς, με δύο ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου που είναι συνέχειά του», ανέφερε ο κ. Πιτσιγαυδάκης. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. επεσήμανε πως μετά από χρόνια ισχυρών αγώνων «ένα αραγές μέτωπο όλων των τοπικών Φορέων διασπάται και διασπάται από την πλευρά της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κ. Καλογερή». Ο κ. Πιτσιγαυδάκης τόνισε επίσης πως η απουσία της επικεφαλής της αντιπολίτευσης κας Σκουλάκη από τη συνέντευξη έχει να κάνει με μία αδιαθεσία και ότι συμφωνεί με τις κινήσεις του Δ.Σ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου