Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ
Καθοριστική η συμβολή των ΜΜΕ
Δημοσιεύθηκε στις: 01-08-2012
Καθοριστική για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων είναι σήμερα η συμβολή των Μέσων Ενημέρωσης, με τους δημοσιογράφους να έχουν τις δυνατότητες -όταν τους το επιτρέπει φυσικά το Μέσο που εργάζονται- να θίξουν θέματα που απασχολούν άμεσα τους πολίτες.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη χθεσινή -τέταρτη ημέρα- του 2ου Θερινού Σχολείου με θέμα: «Περιβάλλον και Δημοσιογραφία», που πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ι.Ε.Τ.), στον Αποκόρωνα.
«Τα ΜΜΕ σε ό,τι αφορά τα θέματα περιβάλλοντος έχουν μια πολύ μεγάλη δύναμη. Γιατί τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι ειδικά ζητήματα, άπτονται της Επιστήμης και αφορούν εξειδικευμένες γνώσεις, που το κοινό αγνοεί πολλές φορές, γι’ αυτό και τα ΜΜΕ έχουν τη δυνατότητα να φτιάχνουν ατζέντα, να ενημερώνουν για τα σημαντικότερα προβλήματα και να τα αναδεικνύουν», δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο κ. Γιώργος Πλειός, καθηγητής και πρόεδρος στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρά το ότι οι περιβαλλοντικοί δημοσιογράφοι δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα και την προβολή των πολιτικών ή των οικονομικών συντακτών, όπως επισήμανε ο κ. Πλειός, «έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την ατζέντα και της πολιτικής. Γι’ αυτό πρέπει να οργανωθούν, να δημιουργήσουν ένα κοινό όργανο, να αποκτήσουν κοινή φωνή».
«ΜΑΣ ΚΑΘΗΛΩΣΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ»
«Κατ’ αρχήν μπορώ να πω ότι η ημερίδα μάς καθήλωσε, ήταν εξαιρετική. Η εισήγηση του κ. Φίλη, του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ήταν μοναδική. Το όλο σε σεμινάριο είναι πολύ ενδιαφέρον και η οργάνωση είναι εξαιρετική», μας λέει η Λίνα Καραΐσκου, πτυχιούχος οικονομολόγος και προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο ΑΠΘ, μια εκ των 26 μετεχόντων στο σεμινάριο. Η νέα δημοσιογράφος αναφερόμενη στο ΙΕΤ επεσήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό για την Κρήτη, τη διαφημίζει παντού, αλλά και πολύ καλό για μας που ερχόμαστε από την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι ανάγκη να στηριχθεί ακόμα περισσότερο».
Με εμπειρία εργασίας σε επαρχιακή εφημερίδα των Σερρών και προπτυχιακή φοιτήτρια Βαλκανικών Σπουδών, η Αθανασία Μετόκη. Της ζητάμε να μας μεταφέρει τις πρώτες εντυπώσεις της από το πρόγραμμα. «Τα περιβαλλοντικά θέματα είναι σημαντικά και πολύ επίκαιρα για την εποχή. Οσο για το Ινστιτούτο από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι το τέλος της ημέρας μόνο θετικά σχόλια έχουμε να αναφέρουμε».
«Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ ένα τέτοιο σεμινάριο και θεωρώ ότι είναι πολύ καλά οργανωμένο. Τα μαθήματα και οι διαλέξεις είναι υψηλού επιπέδου», είναι η άποψη της αποφοίτου του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Κατερίνας Παπαδοπούλου. Η δημοσιογράφος δηλώνει πολύ ευχαριστημένη από όλα όσα παρέχει το ΙΕΤ στους νέους δημοσιογράφους, με μοναδικό ζήτημα αυτό της μεταφοράς προς και από την πόλη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευρώπη Ναβροζίδου, απόφοιτος της σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, είχε συμμετάσχει και στο προηγούμενο σεμινάριο για τα νέα Μέσα. «Η περιβαλλοντική δημοσιογραφία με ενδιαφέρει πάρα πολύ ως αντικείμενο», σημειώνει υπογραμμίζοντας πως θα ήθελε να παρακολούθησε σεμινάριο για τα «blogs, δημοσιογραφία των πολιτών, διαδικτυακή δημοσιογραφία. Είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει πολύ και υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση».
«ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ»
«Επειδή το θέμα του περιβάλλοντος απασχολεί όλο και περισσότερο τον κόσμο είναι πάρα πολύ χρήσιμο το σεμινάριο», λέει η Μαρία - Ευαγγελία Καρκανάκη φοιτήτρια και αυτή του ΑΠΘ. Ενα από τα σεμινάρια που θα ήθελε να παρακολουθήσει θα ήθελε να είχε σχέση με τη διαφήμιση και τη συμπεριφορά του καταναλωτή. Οσο για το Ινστιτούτο τονίζει πως «είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά για τους νέους δημοσιογράφους».
Ο Στέλιος Παπαντωνάκης είναι ένας εκ των Χανιωτών που παρακολουθούν το σεμινάριο. φοιτητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με μεταπτυχιακό στη Δημοσιογραφία. «Επειδή τα περιβαλλοντικά θέματα μας ενδιαφέρουν συνήθως μετά από μια καταστροφή, εκτιμώ πως είναι ιδιαίτερης σημασίας η περαιτέρω επιμόρφωση των νέων δημοσιογράφων σε αυτά τα θέματα. Παράλληλα, θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός που βρέθηκα σε ένα περιβάλλον που συνυπάρχουν απόψεις ακαδημαϊκών και ανθρώπων που έχουν την εμπειρία της καθημερινότητας», εξηγεί. Αναφορικά με το ΙΕΤ η άποψή του είναι πως «δουλεύει αρκετά καλά, οι καθηγητές είναι εξαιρετικού επιπέδου και το όλο πρόγραμμα άκρως ενδιαφέρον».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου